Programa Catalunya Emprèn

La Generalitat presenta noves eines de suport a l'empresa i als emprenedors a l'Alt Penedès

També s’ha presentat la xarxa Catalunya Emprèn que està formada per entitats públiques i privades que presten un suport integral a les persones emprenedores

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha presentat aquesta tarda noves eines de suport a l’empresa i als emprenedors a l’Alt Penedès. Durant la jornada, que s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, s’han donat a conèixer dues iniciatives impulsades pel departament: el Canal Empresa i la xarxa Catalunya Emprèn.

El Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat/) és el portal electrònic de la Finestreta Única Empresarial, (FUE) un nou instrument electrònic de la Generalitat que aglutina tots els tràmits i els serveis que les administracions públiques ofereixen a empresaris, professionals i intermediaris. Així, en el marc del Pla d’Implementació de la Finestreta Única Empresarial, la Generalitat ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de reduir les càrregues administratives a empreses i emprenedors, facilitant d’aquesta manera la seva activitat econòmica.
 
El model de FUE que avui s’ha presentat és multiadministració, és a dir, des d’un únic punt l’empresari ha de poder fer tots els tràmits que necessita per realitzar la seva activitat amb independència de l’administració que n’és responsable.

La solució que s’ha presentat l’ha desenvolupat el Consorci AOC (Administració Oberta de Catalunya) a instàncies del Departament d’Empresa i Ocupació i permet incorporar el món local dins el projecte FUE amb la màxima facilitat i el mínim cost pels ajuntaments. A la vegada que, és una solució enfocada totalment a resoldre les necessitats de les empreses per obtenir els permisos necessaris per iniciar una activitat de forma àgil i ràpida.

Les passes a seguir per aquells ajuntaments que vulguin ser FUE són:

A nivell Jurídic: han d’aprovar les ordenances tipus que ha elaborat la Diputació de Barcelona, d’aquesta forma es pot eliminar la heterogeneïtat que actualment hi ha a nivell municipal (diferents requisits per iniciar una mateixa activitat)
A nivell organitzatiu: han de fer els canvis organitzatius i culturals necessaris per oferir el nivell de prestació de servei que determinen les Ordenances. Actualment s’han definit i parametritzat 18 dels 24 tràmits previstos de l’àmbit municipal
A nivell tecnològic: han de disposar d’una solució de tramitació adaptada a les ordenances tipus, ja sigui una de pròpia, o bé, si no en tenen, poden emprar de forma totalment gratuïta la que ofereix el Consorci AOC: e-TRAM

La incorporació dels Ajuntaments a la FUE permet que l’empresari o el professional, des de Canal Empresa o des de la web del propi ajuntament, pugui  obtenir la informació o fer les gestions que necessita per desenvolupar la seva activitat econòmica, amb independència de quina sigui l’administració responsable.

Xarxa Catalunya Emprèn

Dotada amb un pressupost de 5,3 milions d’euros per aquest any, la xarxa Catalunya Emprèn té l’objectiu d’atendre prop de 30.000 potencials emprenedors i donar suport a la creació de més de 4.000 empreses, així com a la consolidació de 4.500 empreses amb menys de 3 anys de vida.

La xarxa Catalunya Emprèn està formada per 89 administracions locals i supramunicipals, col·legis professionals, agents socials i econòmics, universitats i entitats del sector privat d’arreu de Catalunya. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la Mancomunitat Penedès Garraf són entitats col·laboradores tant de la xarxa Catalunya Emprèn com del programa aracoop. En el marc del Catalunya Emprèn tenen previst la creació de 110 empreses i el suport a la consolidació de 112 empreses.

El desplegament de la xarxa aposta per estendre un servei estable i de qualitat a tots els punts del territori i convertir Catalunya en un país de referència en emprenedoria. Els serveis que les entitats de la xarxa oferiran seran informació, orientació, assessorament, formació o suport a la consolidació, entre d’altres, perquè puguin crear, consolidar la seva empresa i fer-la créixer.

Aquesta xarxa respon a una de les prioritats del Programa Catalunya Emprèn: crear sinergies entre agents públics i privats per tal de donar suport als processos d’emprenedoria del país. El programa Catalunya Emprèn té l’objectiu de fomentar la creació d’empreses, l’esperit emprenedor, i la consolidació i creixement empresarial.

En el marc del Catalunya Emprèn, també s’ha presentat l’aracoop, una iniciativa que aplega més de 80 entitats públiques i privades per fomentar la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa. La Generalitat destina un total de 900.000 euros durant el període 2013-2014  i està previst que es desenvolupin 16 accions que es concretaran en 400 activitats i beneficiarà a unes 6.000 persones.

El programa es centra en els següents tres objectius: ampliar i actualitzar el posicionament i la presència social de les empreses d’economia social i cooperativa; afavorir la creació d’empreses d’economia social i cooperativa; i enfortir la viabilitat i sostenibilitat d’empreses d’economia social i cooperativa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local