Benchmarquing

La comunicació interna, la gran oblidada a les empreses del Penedès i Garraf

De la mà de l'ADEPG, la consultora TuAlly va presentar ahir un innovador estudi al voltant de la cultura organitzativa en l'àrea de Direcció de Persones

Roger Vives. La comunicació interna, la gran oblidada a les empreses del Penedès i Garraf

Roger Vives. La comunicació interna, la gran oblidada a les empreses del Penedès i Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEG) ha presentat aquest dimecres al Centre Àgora de Vilafranca un estudi sobre les pràctiques de les empreses del Penedès-Garraf en l’àmbit de direcció de persones. El treball de camp ha estat realitzat per Sònia Ramos, sòcia i fundadora de Tually i d’àmplia experiència empresarial internacional, que és qui també n’ha presentat els resultats.

L’estudi s’ha realitzat durant el primer trimestre d’aquest 2015, en una quinzena d’empreses de diferents àmbits i sectors i que compten entre 30 i 250 treballadors. Un cop analitzades, cada una d’elles ha conegut el seu particular ‘benchmark’, que manifesta la seva situació en el conjunt.

Ramos ha situat en 3,48 en una escala de l'1 al 5 la situació de maduresa de les empreses del Gran Penedès en relació al seu tracte amb els treballadors, alhora que ha lamentat que "poques empreses tenen com estratègic l'àrea de les persones, ni disposen de pla de recursos humans", si bé ha manifestat que "hi ha excepcions que fins i tot presenten casos d'excel·lència". De fet, l’empresa més puntuada ha obtingut un 4,09 i la que menys, un 2,69.

Seguint en aquesta línia, l’empresària de Tually argumenta que "l'empresa ha de saber què vol de les persones, s'ha de planificar per tenir coherència interna i externa", alhora que afegeix que “s'ha d'establir una cultura empresarial en què l'empresari mostri exemple". De totes les mancances detectades, Ramos considera que "la comunicació interna és la gran oblidada", tot assegurant que "el feedback, el diàleg, és bàsic".

La valoració que en fa dels treballadors és positiva, ja que en general ha trobat "persones compromeses", però creu que "s'ha d'aprofitar aquesta situació per crear valor tot i ja complir amb les expectatives. La direcció de persones ha d'aportar un valor a l'empresa, aire fresc i motivació. És necessari un rol estratègic”.

Insistint en aquest aspecte, Ramos explica que "els treballadors no fan ús dels mitjans socials a nivell corporatiu", com podrien ser el Linkedin, Facebook o Twitter de l'empresa on treballen: “mitjans socials molt útils, però també molt perillosos perquè no està definit què es pot fer i què no”.

Com a conclusió, Ramos apunta que “transformar la direcció de persones no és una finalitat en si mateixa, és el mitjà per tenir èxit”, reflexió sobre la que matisa que “cadascú s'ho ha de fer seu i traslladar-ho a la seva dimensió”, en referència al context de cada empresari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local