Hàbits d'alimentació

El consum de llegums ha baixat prop d’un 25% des dels anys 80 a Catalunya

L’evolució de la compra ha passat de 18,3 grams per persona i dia el 1980 a 14,3

Llegums a una parada del mercat del Vilanova i la Geltrú. EIX

Llegums a una parada del mercat del Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El consum de llegums ha baixat prop d’un 25% des dels anys 80 a Catalunya, segons dades que ha aportat el president de l’Associació de Llegumistes d’Espanya (ALE), Guillermo Pedro García Luengo, en el marc de la fira Alimentària. En l’última dècada el descens ha estat del 10%. Segons García Luengo, el consum d’aquest tipus d’aliment es va situar el 2015 en 3,1 quilos per persona i any, quan la mitjana mundial és de 7. Des de l’ALE s’assegura que la població menor de 40 anys ha substituït aquest aliment per menjar ràpid, un fet “molt preocupant a mitjà i llarg termini” des del punt de vista de la salut, segons ha explicat el president de l’associació.

Una altra dada relacionada amb el consum de llegums que aporta aquesta associació indica que segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), les racions setmanes de llegums recomanades són d’entre 3 i 4. A Catalunya la xifra és d’1,3, i està 0,4 punts per sobre de la mitjana estatal. De fet, és la Comunitat Autònoma on se’n consumeixen més, empatada amb Astúries i Cantàbria.

Més enllà de la qüestió nutricional, el president de l’ALE ha definit els llegums com a part d’una cadena de producció d'aliments sostenible i encaminada a aconseguir la seguretat alimentària, a banda de ser “la nutrició més completa per a la població mundial”.

També ha destacat que els cultius de llegums “fomenten l'agricultura sostenible i contribueixen a la mitigació del canvi climàtic”, atès que, segons ha explicat, fixen nitrogen al sòl i alliberen el fòsfor, fet que comporta que no calgui utilitzar tants fertilitzants i que siguin recomanats per a la rotació de cultius.

Així doncs, l’entitat treballa per augmentar el consum d’aquest producte entre la població, i d’aquí que s’hagi instaurat l’Any Internacional dels Llegums. En aquest marc es plantejaran accions de promoció en mitjans tradicionals i en línia per captar el públic més jove.

Es tractaria d’augmentar el consum dels 3,1 quilos per persona i any fins a 4, així com fomentar el cultiu d’aquest aliment a l’Estat i augmentar la qualitat de les produccions. L’entitat també treballa amb el Ministeri d'Educació perquè els llegums siguin un dels aliments clau a l’hora d’atorgar a una escola el segell de Col·legi Saludable.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local