Conflicte Laboral

Els treballadors i la direcció d'SCA a Mediona negocien el futur de la plantilla arran del tancament de la fàbrica

La clausura afecta 72 persones i el comitè d'empresa denuncia sentir-se enganyat després que el 2014 ja es prescindís de la meitat dels empleats

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La plantilla i la direcció de Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA) a Mediona (Alt Penedès) començaran a negociar el proper dimarts quin serà el futur dels treballadors, un cop la companyia ha anunciat que tancarà la fàbrica. La decisió afecta 72 empleats, que estan pendents de possibles trasllats als punts de producció que SCA té a Puigpelat (Alt Camp) i a Allo (Navarra). El president del comitè d'empresa, David Peláez, ha explicat a l'ACN que la direcció ha argumentat el tancament assegurant que el manteniment de la fàbrica de Mediona és un 20% més car que la resta de plantes, on el volum de producció és més elevat. El comitè lamenta la situació, ja que el 2014 la planta es va sotmetre a un ERO amb el qual es va prescindir de 70 treballadors. "Fa dos anys ens van dir que la paperera continuaria produint", ha afirmat Peláez, qui ha dit que la plantilla se sent "enganyada".

El comitè va conèixer la notícia del tancament fa escassament dos dies, i és previst que segui a negociar amb la direcció el proper dimarts. A partir d'aquí, ha explicat David Peláez, començarà un període de 50 dies de negociacions, fins a finals de juny. Serà durant aquest termini on la plantilla decidirà si emprèn alguna mesura de protesta. "Depèn com veiem l'actitud d'SCA i si té o no bona fe", ha apuntat David Peláez.

A finals del 2013, quan l'empresa va anunciar l'ERO que es va executar l'any següent, la plantilla es va mobilitzar amb una vaga de 24 hores. Aquella vegada, treballadors i direcció van assolir un acord en què el gruix dels acomiadats eren traslladats a les altres plantes de fabricació de bobines de paper que la multinacional sueca té a l'estat espanyol. Aquest cop, el comitè espera que l'entesa es repeteixi.

Preocupació a Mediona

Per la seva part, l'alcalde de Mediona, Servand Casas, es va reunir ahir dijous amb la direcció de la fàbrica i ha explicat a l'ACN que aquesta li va constatar que el tancament és una "decisió irrevocable". Casas ha assegurat que se sent "sorprès" per la marxa d'aquesta indústria, que va instal·lar-se a Mediona fa més de 25 anys. Alhora, ha lamentat l'afectació que tindrà pel poble, de poc més de 2.300 habitants, ja que bona part dels treballadors de la planta hi tenen relació directa.

Servand Casas ha criticat l'anunci de la companyia, ja que ha recordat "l'esforç" que ha fet per l'Ajuntament per facilitar que SCA es mantingués al poble després de l'ERO del 2014. En aquest sentit, ha explicat que actualment el municipi "regala" cada any 120.000 metres cúbics d'aigua per garantir la producció de la planta, alhora que anteriorment s'havien arranjat les carreteres per facilitar l'entrada i sortida de camions. "Estem sobtats", ha lamentat l'alcalde.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local