Cercle d'Economia de Sitges

El Cercle d'Economia aposta perquè després del 26-J governi el partit més votat en cas de bloqueig

L'entitat, que celebrarà a partir de demà la seva trobada anuala a Sitges, veuria inimaginable i absolutament inacceptable unes terceres eleccions espanyoles

El President del Cercle d’Economia, Antón Costas, durant la presentació de l'Opinió d'Actualitat. ACN

El President del Cercle d’Economia, Antón Costas, durant la presentació de l'Opinió d'Actualitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president del Cercle d'Economia, Anton Costas, s'ha mostrat partidari aquest dimecres que governi la llista més votada després del 26 de juny si es repeteix l'actual situació de bloqueig. En una roda de premsa al Cercle d'Economia abans de la trobada anual de Sitges, Costas ha dit que traslladarà aquesta proposta als responsables polítics, a qui ha reclamat que "facilitin" la formació d'un govern i que "en últim cas" s'adopti aquesta mesura. D'altra banda, Costas ha demanat als partits polítics que abandonin "les tàctiques de bloqueig" i treballin per "aconseguir un compromís per a la governabilitat". En un document de l'entitat, el Cercle afirma que "dóna la impressió que no s'ha après res del 20-D" i ha assenyalat que "si no es pot governar s'ha de facilitar que altres governin".

En un document que ha fet públic l'entitat abans de la trobada anual a Sitges, es preveu que les eleccions del 26-J tornaran a deixar un escenari en què cap partit aconseguirà formar govern i lamenta que les formacions polítiques no siguin conscients "del frustrant que ha resultat el bloqueig" per a la formació d'un executiu. Per això, els insta a "abandonar el llenguatge de les línies vermelles" i els "plantejaments programàtics excloents".

D'altra banda, també emplaça les forces polítiques a comprometre's a reduir "al màxim" el temps per a la investidura i formació de govern. "No ens podem permetre de nou, diversos mesos sense govern", ha reiterat. En aquest sentit, el president del Cercle d'Economia, Anton Costas, ha constatat que la Constitució no preveia que un candidat a president de govern no acceptés sotmetre's a una investidura.

El Cercle d'Economia també anima els partits polítics a "normalitzar" el conflicte català i a "buscar sortides a les restriccions financeres i als problemes reals i pendents" i ha aplaudit que els governs català i espanyols hagin tornat a dialogar. "Estem convençuts que la formació de govern després del 26-J contribuirà a seguir per aquest camí del diàleg i l'acord", sosté l'entitat en el seu document, que també alerta de la necessitat que "a mig termini" es busqui un "encaix legal i polític a l'aspiració a un millor autogovern i a un finançament estable, suficient i equitativa". A més, afirma que si els ciutadans de Catalunya donen suport majoritàriament a forces independentistes caldria que la Constitució a buscar un "mecanisme de consulta per comprovar l'abast d'aquesta aspiració".

El Cercle d'Economia també critica que l'actual sistema de finançament és "complicat i poc transparent" i que genera una distribució "excessivament desigual i arbitrària" per habitant, entre d'altres. Per això, reclama la "necessitat i urgència" perquè s'iniciï un debat sobre aquesta qüestió i ha rebutjat per "erroni" el plantejament que la crisi i el dèficit públic no permeten abordar la reforma del finançament.

La trobada anual del Cercle d'Economia de Sitges comptarà enguany amb la presència de la plana política catalana i espanyola. Entre els convidats a les jornades, que se celebraran entre el 26 i el 28 de maig, hi seran presents el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el president de Ciutadans, Albert Rivera, i les novetats d'aquest any seran la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. En canvi, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha excusat finalment la seva assistència.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local