Futbol Sala

Esport contra l'exclusió social: l'exemple del F.S. Garbí a Vilanova i la Geltrú

El nou equip vilanoví està format per joves d’entre 16 i 23 anys que havien participat dels centres oberts de la ciutat

Esport contra l'exclusió social: l'exemple del F.S. Garbí a Vilanova i la Geltrú. F.S. Garbí Vida Festival

Esport contra l'exclusió social: l'exemple del F.S. Garbí a Vilanova i la Geltrú. F.S. Garbí Vida Festival

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cooperativa Actua SSCL ha creat l’equip F.S. Garbí Vida Festival, un equip amateur de futbol sala per a joves en risc d’exclusió social. L'equip competeix aquesta temporada 2023-2024 a la Lliga de Futbol Sala de les Casernes de Vilanova i la Geltrú, on participen joves d’entre setze i vint-i-tres anys. Joel Arenas, coordinador del equip, explica que va tenir l’idea de crear aquest projecte en veure la dificultat que tenien molts adolescents quan acabaven la secundària de poder accedir a l'esport per motius econòmics.

Arenas va contactar amb la coperativa Actua SSCL, que gestiona els Centres Oberts de Vilanova i la Geltrú i on ell treballa com a integrador social, per intentar tirar endavant un projecte d’insercció social per a nois que estiguin en situació de vulnerabilitat. I va iniciar la recerca de nois que volguessin participar en el projecte: alguns van arribar des del mateix centre obert on treball el Joel, d'altres venen derivats de l’Oficina Jove i són nois que viuen en pisos tutelats i boca-orella ha fet la resta.

Per fer viable econòmicament l'equip, van aconseguir el suport econòmic del festival vilanoví Vida, així com d’alguns comerços de Vilanova, com l’Intersport Olaria que va facilitar tota l’equipació. De moment, l'Ajuntament de Vilanova només col·labora amb la cessió de les pistes de l’escola Sant Jordi per als entrenaments, però l'equip espera poder reunir-se amb el regidor d’Esports per tal d’obtenir més suport amb aquest projecte integrador.

A l'equip participen judadors com el Moha, un noi de 22 anys que va marxar del Marroc amb 15 anys colant-se en un camió. Buscava una millor vida, amb més facilitats d’estudis, ja que on vivía havia de fer 10 quilòmetres a peu per poder fer auto-stop i recórrer 10 quilòmetres més fins arribar a l'escola. Amb molt de valor, va arribar a Vilanova i la Geltrú on va poder estudiar un grau mig i un grau superior en robòtica i començar a treballar. A més, participa de manera activa en diversas activitats de la ciutat i considera aquest equip una segona família.

Un altre dels judadors de l'equip és el Youssef, que va arribar amb 16 anys a la ciutat, després de marxar del marroc amb el seu germà de 15 anys en una patera i passar tres dies en alta mar en busca d’una millor vida, que ara sí que ha trobat a Vilanova.

L'equip amateur es diu Garbí i va escollir aquest nom tant representatiu per ells donat que és el vent que ve del sud-oest, com l’origen de tots ells.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!



SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local