Conflicte a les piscines

Intervenció d'urgència al parc esportiu del Garraf

Parc del Garraf es nega a refinançar el deute que li imputa, que arriba ja als 9 milions d’euros

Més d’un milió i mig corresponen a despeses de llum, electricitat i aigua que es deuen a l’Ajuntament

L'equipament ha perdut 2.200 abonats en els últims anys

Adrià Gala. Parc del Garraf

Adrià Gala. Parc del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova viurà aquest dilluns un ple que hauria de ser clau per resoldre el conflicte obert amb l’empresa Parc del Garraf, formada pel Club Esportiu Vilanova i la Federació Catalana de Bàsquet. Després de diverses setmanes de tenses i infructuoses negociacions entre les dues parts, el govern municipal presentarà a la resta de grups una proposta d’intervenció total dels dos centres esportius concedits a la companyia, que s’ha negat a firmar cap acord de refinançament, tal i com li demanen el govern municipal i el comitè d’empresa, malgrat que se li imputa un deute aproximat de 9 milions d’euros durant els deu anys que porta gestionant els equipaments municipals.

La proposta de l’equip de govern passa per destinar uns 80.000 euros a pagar tots els salaris enrederits dels treballadors dels dos centres esportius, que tant sols han cobrat un 25% del sou des de juny, i que ja han convocat una vaga indefinida a partir de dimarts vinent (29 de juliol) si abans no se’ls hi abona tot el que se’ls hi deu. Aquests diners estaven pressupostats en el pla de viabilitat dels dos gimnasos encarregat a l’empresa Rumbs, Grup de Gestió i Assessoria esportiva que també es presentarà aquest dilluns en el ple, tot i que en un principi no estava previst que s’haguessin de dedicar a pagar nòmines enrederides.

A més d’assumir el deute amb els treballadors, la proposta d’intervenció passa per assumir a partir d’ara part de les quotes dels abonats -fins ara encara a mans de l’empresa- i que sigui el propi Ajuntament qui pagui  les nòmines dels treballadors i garanteixi “que es segueixen oferint els mateixos serveis”, explica Blanca Soto, presidenta del comitè d’empresa del Parc del Garraf, representat per UGT, que afegeix que en les últimes hores hi ha hagut “contactes” del govern amb tots els grups per intentar arribar a un acord i tirar endavant aquesta proposta en el ple de dilluns.

Una autèntica “guerra”
 
L’aprovació aquest proper dilluns en el ple de la proposta d’intervenció total dels dos centres esportius permetria alleugerir la situació econòmica dels treballadors. També serà molt important veure si finalment es tira endavant el pla de viabilitat -que també s’ha de sotmetre a votació de tots els grups aquest dilluns-, i si Bankia, el banc que ha permetre el ressorgir del projecte, accepta posar-hi finalment els diners malgrat la reiterada negativa de l’empresa a firmar l’acord de refinançament.

El pla preveu, entre d’altres mesures, fer importants inversions per millorar les instal•lacions i màquines, i la incorporació de nous serveis que permetin recuperar abonats i que l’empresa pugui ser viable entre 2016 i 2017. En el pla també s’hi han revist reduccions de jornada i sou per a la plantilla, tot i que el comitè ja ha dit que “no hi està d’acord” i que buscarà mesures alternatives, assegura Soto.

Segons ha pogut saber Eix Diari, l’Ajuntament ha plantejat durant les tenses negociacions de les darreres setmanes amb Parc del Garraf la possibilitat de quedar-se una part del deute que s’imputa a l’empresa a canvi que firmessin l’acord de refinançament, però aquesta s’hi ha negat, al•legant que no pot assumir aquest dèficit, que molts dels deutes que se’ls hi imputen no són seus (veure el següent apartat) i que el que “realment”deu en gran es és imputable a l’Ajuntament, per haver-se quedat, entre d’altres, les quotes del servei de piscina.

De fet, existeix el temor que, en cas que s’aprovin les dues propostes en el ple d’aquest dilluns, l’empresa pugui demanar entrar en concurs de creditors, deixant la concessió i entregant tot el “problema” a l’Ajuntament.  “Ara mateix aixo és una guerra. I nosaltres, que som els treballadors i no en tenim cap culpa, hem d’anar a treballar sense cobrar”, lamenten des del comitè.

Un deute de 9 milions d’euros

En total, el comitè assegura que el deute acumulat pels dos centres esportius ascendeix a 9 milions d’euros. D’aquests diners, i segons les mateixes fonts, més d’un milió i mig corresponen a despeses de llum, electricitat i aigua que es deuen a l’Ajuntament des de pràcticament la posada en marxa del Parc del Garraf, que malgrat passar a gestió privada, “ha seguit utilitzant els mateixos generadors de tota la zona esportiva pública del voltant”, asseguren.

De la resta de deute (7 milions), gran part s’han generat per obres a les instal·lacions, entre d’altres en la reforma de la piscina del centre esportiu del carrer Josep Coroleu de juny de 2013. L’empresa, com es recordarà, no va voler fer-se càrrec d’aquesta obra que, d’altra banda, sempre s’ha assegurat que apareixia estipulada en el contracte de concessió, firmat el 2004, amb l’anterior govern socialista. L’actual equip municipal va haver de fer-se càrrec de la reforma destinant diners no previstos en el pressupost.

Tot i no voler fer-se càrrec de l’obra, l’Ajuntament va anunciar que carregaria totes les despeses de la intervenció a Parc del Garraf, a qui a més, se li van intervenir les quotes de la piscina. A hores d’ara, aquests diners no han estat retornats. “L’empresa diu que aquest deute l’ha d’assumir l’Ajuntament perquè la piscina ja estava malament quan van obtenir la concessió”, diuen des del comitè d’empresa,

2.200 abonats menys en els últims anys

La gestió diària dels dos centres esportius també és un dels motius que explica la situació actual. En aquest capítol, la major part dels treballadors consideren que el màxim responsable és l’antic gerent de l’empresa, Víctor Garcia. En el seu lloc hi van arribar dos consellers, un d’ells Francesc Tubau, procedent de la Federació Catalana de Bàsquet, una de les dues potes que forma l’empresa Parc del Garraf; l’altre és el Club Esportiu Vilanova, una entitat que, com ja s’ha publicat en els darrers mesos, viu en una situació límit.

En el capítol de la gestió diària, però, també hi ha treballadors que és l’Ajuntament qui te “l’última paraula” a l’hora d’establir les quotes i que, per tant, també ha d’assumir part de culpa de la situació actual del Parc del Garraf, que en els últims anys ha perdut uns 2.200 abonats.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!



SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local