Contingut Patrocinat

Juanma Rodríguez: “No es pot millorar la vida de la gent, si no millorem l'accés a l'habitatge”

La formació es reivindica com el vot útil per fer habitatge assequible i millorar els serveis públics a Vilanova i la Geltrú

L'alcaldable de Som VNG, Juanma Rodríguez. SOM VNG

L'alcaldable de Som VNG, Juanma Rodríguez. SOM VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alcaldable de Som VNG, Juanma Rodríguez, ha reivindicat la formació com "el vot útil per fer habitatge assequible i millorar els serveis públics" a Vilanova i la Geltrú i ha especificat les línies vermelles que posaran a la taula a canvi d’una investidura, que passen per una gestió sostenible i la lluita contra els macroprojectes.

El lema de la campanya de Som VNG és “Cada vegada som més”. Què volen dir?

Ens referim a la situació que està vivint molta gent a la ciutat. Cada vegada som més la gent que a la que li costa molt pagar l'habitatge, que s'hi deixa gairebé tot el sou; cada vegada som més les persones a les que ens sobra mes al final del sou, que per obrir la nevera passem per un infern; i, més en clau local, cada vegada som més la gent farta que no hi hagi una solució a la qüestió de les escombraries, i que es governi no per donar solució als problemes de la gent, sinó col·locant-ne més. En els darrers quatre anys hem vist com s'ha fet l'obertura comercial dels diumenges i això el que ha comportat no és que el petit comerç vengui més, sinó tot el contrari: els únics que s'estan beneficiant d'aquesta mesura són les grans cadenes, en detriment del descans i la conciliació familiar de les treballadores i treballadors. Creiem que cada vegada és més la gent que està tipa de la política com l'hem vist fins ara i vol un canvi.

L'habitatge és un dels temes que posen al centre de la campanya. Què cal fer a Vilanova i la Geltrú?

Per començar, com a mínim, el que han fet altres municipis com Sitges, Sant Pere de Ribes o Cubelles: iniciar la promoció d'habitatge públic de lloguer social a través de cooperatives o entitats. A Vilanova no només hem fet zero, sinó que a més hem passat 93 habitatges residencials a ús turístic perquè s'ha fet una nova regulació que, en comptes de controlar-ho, ho fomenta. Vilanova i la Geltrú, com a capital de comarca, hauríem de fer molt més. Segons la legislació, el parc d'habitatge social hauria de ser del 15% del total (4.000 habitatges), per aconseguir-ho en els propers cinc anys hauríem de tenir 1.100 habitatges. No només és necessari i una obligació legal, sinó que és possible fer-ho cedint sòl a cooperatives o entitats que facin pisos de protecció oficial de lloguer. I l'Ajuntament, de les seves inversions, també ha de destinar partides importants per fer habitatges socials propis.

Quina és la política de pactes de Som VNG?

Anirà en funció de la resposta a una pregunta: aquest pacte representarà un canvi o una continuïtat? El canvi ha de seguir unes línies programàtiques molt concretes. L'habitatge és la principal prioritat perquè considerem que marca la vida de la gent: no es pot millorar la vida de la gent si no es millora l'accés a l'habitatge. El transport públic també és essencial: el bus urbà ha de passar cada 10 minuts i no cada 30, han d'haver nous autobusos, ens hem de posar d'acord d'una vegada per canviar el traçat  i que sigui més eficient. Pel que fa als residus, sempre hem apostat per la gestió directa de la recollida perquè és fonamental per qu el servei funcioni bé. Un canvi a l'Ajuntament també passa per la gestió de l'espai públic, que actualment està congelat en el temps i no és accessible i no s'ha adaptat a les conseqüències de la crisi climàtica: durant molts mesos, hi ha places i carrers impracticables perquè no tenen verd, tot és formigó... I per últim i molt important, la dependència: hi ha molt poques places públiques de residència i centres de dia. Hem de treballar perquè la Generalitat inverteixi a la ciutat i hem de garantir que la gestió d'AISSA continuï sent pública. Aquest mandat s'ha posat en perill i tenim unes treballadores públiques que estan treballant en unes condicions laborals molt pitjors del que els tocaria.

Diu que “la política útil és la que se centra en les idees i no en els anhels de cadires”.

Sí, perquè a la història de la política local hem vist campanyes plenes de retrets amb partits que semblen enemics mortals i que, quan arriba l'endemà de les eleccions, això desapareix i es fan pactes increïbles. En el passat hem vist pactes entre CiU i ICV, entre PSC i CiU i fa quatre anys vam veure a la CUP entrar al govern amb Junts i ERC. Hem vist fins ara que el que importa no són tant les idees i les conviccions com les cadires i això ens ha portat a que no hi hagi un rumb. Cadascú té el seu projecte o prioritats dels regidors de torn: aquest mandat ho hem vist amb el porta a porta i d'altres mesures. Només es fa política útil quan hi ha unes idees i unes convinccions: passaran les eleccions, s'hauran de fer pactes i nosaltres posarem per sobre de tot els problemes de la gent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local