Situació extrema

L'Ajuntament de Cunit, condemnat a pagar un milió d'euros per una adjudicació irregular

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l’Ajuntament de Cunit a indemnitzar amb 974.000 euros l’empresa d’autobusos Plana

El govern local emprendrà accions per determinar les responsabilitats econòmiques de representants polítics i tècnics

Imatge de la roda de premsa dels membres del govern

Imatge de la roda de premsa dels membres del govern

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l’Ajuntament de Cunit a indemnitzar amb 974.000 euros a l’empresa d’autobusos Plana. Aquesta sentència, que és ferma, respon al litigi obert l’any 2006 quan l’anterior equip de govern va realitzar l’adjudicació del servei de transport públic urbà, escolar i d’estiu a l’empresa Transport Ciutat Comtal. Aquesta adjudicació va ser recorreguda per l’Empresa Plana, que havia presentat una proposta més econòmica, i després d’una sèrie de sentències i recursos, el TSJC finalment ha determinat que l’Empresa Plana ha de ser indemnitzada pels serveis que no va poder prestar. La indemnització ha estat determinada pel TSJC.

L'obligació de pagar gairebé un milió d’euros a l’Empresa Plana serà inevitablement negativa per les finances municipals. Segons Pedro Ruiz, Regidor d’Hisenda, “després de 20 mesos de feina molt intensa per redreçar l’economia de l’Ajuntament, aquesta sentència és un gerro d’aigua freda per a la ciutadania de Cunit. Entre tots haurem de pagar una altra vegada pels errors de l’anterior govern”.

Per aquest motiu, l’equip de govern té previstes una sèrie de mesures per fer front a la sentència i a l’obligació d’indemnitzar a l’Empresa Plana: ''Per una banda, l’equip de govern és veu en l’obligació de demanar responsabilitats polítiques als causants d’aquesta situació, i de determinar possibles responsabilitats econòmiques. És una demanda constant de la ciutadania que els responsables dels problemes econòmics actuals responguin de les seves accions, i l’equip de govern actuarà en aquesta línia''.

Per això, el govern emprendrà accions legals per tal de determinar si els responsables polítics i tècnics de les decisions que han portat a aquesta sentència van incórrer una negligència greu, i si és el cas, que responguin econòmicament amb el seu patrimoni pel perjudici causat a l’Ajuntament. En definitiva, que si els 974.000 euros d’indemnització per una adjudicació mal feta són fruit d’una negligència, que els paguin els qui la van causar, i no el conjunt de la ciutadania de Cunit. Addicionalment, els tres socis del govern exigeixen la dimissió dels regidors de PSC i PP integrants de l’anterior equip de govern per la seva responsabilitat política en els fets que han portat a l’Ajuntament a haver de pagar gairebé un milió d’euros d’indemnització. Ivan Faccia, 4rt Tinent d’Alcalde, afirma que ''cal prendre aquesta decisió per deixar clar que els errors tenen conseqüències, i no els ha de pagar la ciutadania''.

Per l’altra, es realitzarà el màxim esforç per minimitzar l’impacte d’aquesta sentència. Els serveis municipals d’assessorament estan estudiant totes les accions possibles en defensa de l’interés  dels ciutadans, incloent d’entrada sol•licitar al TSJC la possibilitat de fraccionar el pagament de la indemnització en diferents exercicis. S’estan estudiant com fer que aquesta indemnització afecti en la menor mesura possible el conjunt dels serveis públics, però la mesura en que això sigui possible dependrà de si se’n pot fraccionar el pagament.

Un model de gestió problemàtic

Segons Toni Martínez, 3r Tinent d’Alcalde, “el que aquesta sentència posa de manifest no és un cas aïllat. És una mostra d’un model de gestió problemàtic. Un exemple més de que el sistema de contractació de l’anterior govern ha portat problemes en molts serveis. Per coses com aquesta hem hagut de revisar i renegociar contractes que no se sostenien. En definitiva, queda clar que fer les coses malament pot resultar molt car”.

La sentència condemnatòria respon a dos fets relacionats amb la gestió de l’anterior govern: ''En primer lloc, la manera en que es va conduir l’any 2006 l’adjudicació del servei de transport urbà, escolar i d’estiu. Es va escollir una opció més cara, fent servir arguments tècnics que posteriorment la justícia ha desestimat per descartar les altres empreses candidates. Per això l’Empresa Plana, que oferia el servei per un 65 % del preu de l’adjudicatari final, va poder recórrer la decisió. En segon lloc, durant els anys de servei de Transport Ciutat Comtal l’anterior govern va contractar-li serveis addicionals, que van suposar un augment dels costos del transport públic d’un 30 % respecte el preu licitat. Aquestes contractacions es van fer sense el procediment legalment establert, i a efectes pràctics van suposar una modificació encoberta del contracte amb un increment de costos de gairebé 100.000 euros anuals. L’any 2010, com a part del litigi, el TSJC va anul•lar el contracte a Transport Ciutat Comtal i el va adjudicar a l’Empresa Plana pel temps restant de contracte. En aquest punt, l’anterior govern va demanar a l’Empresa Plana que calculés els costos del contracte incloent els serveis no previstos en la licitació que ja havia encarregat a Transport Ciutat Comtal''.

Aquest fet ha tingut conseqüències, doncs aquests costos inflats han estat la referència que el TSJC ha tingut per determinar la indemnització a l’Empresa Plana, i per això aquesta indemnització suma una xifra tant elevada.

El procés de “repetició”

Per tal de determinar possibles responsabilitats econòmiques als causants d’un perjudici a l’Ajuntament com és la indemnització a l’empresa Plana, la legislació vigent preveu l’anomenat procediment de repetició, que és el que l’equip de govern vol emprendre en relació a la indemnització a l’empresa Plana.

En cas que l’administració hagi hagut d’indemnitzar a particulars per danys i perjudicis,  aquesta pot exigir responsabilitats patrimonials a les autoritats i personal públic causants de la situació, sempre i quant aquests haguessin incorregut en una negligència greu en l’exercici de les seves funcions.  Per tal de determinar si hi va haver negligències i les possibles responsabilitats econòmiques, la llei preveu que l’Administració afectada instrueixi un procediment en que totes les parts poden aportar les proves i informacions que creguin convenients, i que ha de concloure en una proposta de resolució que determini si hi ha responsabilitats i quines.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local