Ple extraordinari

Retrets entre govern i oposició al debat de l'estat de Vilanova

Neus Lloveras: 'Hem posat les bases per a la Vilanova del futur'

Joan Ignasi Elena: 'El govern vol embrutar l'herència rebuda'

Santi Rodríguez: 'No hi ha estratègia de govern'

Marc Font: 'El govern no té capacitat, voluntat ni valentia per fer canvis importants'

Iolanda Sánchez: 'El govern ens ha instal.lat en un clima de desconfiança'

Ajuntament de Vilanova. Imatge aeria de Vilanova i la Geltrú

Ajuntament de Vilanova. Imatge aeria de Vilanova i la Geltrú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú va celebrar dilluns a la tarda una sessió plenària extraordinària per debatre sobre l'Estat de la Ciutat. La sessió es va iniciar amb la intervenció de l'alcaldessa Neus Lloveras: "Aquest equip porta dos anys i mig davant del govern de la ciutat. Aquest ple és una bona oportunitat per explicar el que s'ha fet i el que tenim sobre la taula. Hem posat les bases de la Vilanova i la Geltrú del futur. Cal aconseguir un canvi de rumb per assolir un futur millor i amb més benestar. Vàrem iniciar aquest mandat amb una Vilanova i la Geltrú molt feble que depenia molt del sector de la construcció. I quan la construcció va caure aquesta ciutat va quedar sense projecte i amb un alt nivell d'atur. La prioritat d'aquest govern ha estat el fer possible un nou model de ciutat aprofitant les fortaleses de la ciutat. Hem iniciat la construcció d'un nou model. Hem treballat i seguirem treballant per una Vilanova i la Geltrú dinàmica i competitiva en el marc d'una Catalunya forta i lliure. Això però s'ha vist condicionat per tres factors. El primer per l'entorn econòmic general i la crisi. El segon pel model econòmic de la ciutat. I el tercer, per l'herència d'unes finances municipals molt malmeses. Altres poblacions que van administrar amb rigor les finances en èpoques de bonança ara no tenen els problemes que patim nosaltres. Un endeutament de 112 milions d'euros. Es va hipotecar la ciutat per a molts anys. Hem hagut de fer grans esforços per afrontar aquest fet. Hem ajustat el pressupost sense afectar a la qualitat i sense cost de personal. Hem racionalitzat les despeses i hem potenciat els recursos propis. Les finances ara estan millor que fa dos anys. Però el sanejament municipal no és només l'únic objectiu del govern. Tenim objectius polítics: promoció econòmica i nou model econòmic, la cohesió social, i com a tercer eix honestedat, el diàleg i la transparència."

En aquest sentit l'alcaldessa explicà que "volem una Vilanova i la Geltrú amb una activitat econòmica pròpia basada en la promoció i en el coneixement. Cal cercar noves oportunitats. Creiem en el sector terciari. En el turisme. Som la porta al mediterrani amb actius com el comerç, la gastronomia, el mar, la platja, etc. En una tema clau com l'emprenedoria ens donem la mà amb la societat civil de la ciutat que són els que tenen la capacitat de generar riquesa i llocs de treball. El paper de l'Ajuntament no ha de ser exclusivament el d'escoltar, sinó també el de liderar una transformació econòmica de fons. El port serà un element estratègic per a Vilanova i la Geltrú. És un espai viu que hem donat a conèixer a pols econòmics com Lleida o Saragossa. És un espai de referència també per la pesca, i per l'oci. Però seran també estratègics la Universitat, Neàpolis i els centres de recerca. Vilanova i la Geltrú es posiciona en la recerca per la tecnologia mòbil i en noves tecnologies. Estem apostant també per estudis al voltant del ferrocarril, però sobretot també en el món de la nàutica. Preveiem actuacions urbanístiques com l'arranjament del pas sota via del carrer de la Llibertat amb efectes positius a la zona amb la creació d'economia. I treballem pel nou hospital i per un creixement racional i sostenible."

En el segon eix, Neus Lloveras va afirmar tenir clar seguir treballant pel manteniment de la cohesió social. "Cal una màxima atenció a les persones amb risc d'exclusió, i la potenciació de les polítiques per a la formació i l'educació. Màxima atenció també a la urgència social. Tenim una taxa d'atur del 19% i desenes de persones en risc d'exclusió. L'any 2013 la partida de serveis socials s'ha incrementat en un 29%. Pel que fa a l'alimentació, l'Ajuntament està treballant amb les entitats socials de la ciutat per treballar en la recollida d'aliments. 800 famílies ho necessiten. Estem a punt de crear un nou local pel banc d'aliments. L'alimentació ha desbordat totalment les entitats socials que s'hi dediquen. Ens preocupen els infants en situació deficitària d'alimentació. Per això hem posat en marxa un nou protocol de seguiment del infants per tal de poder detectar les situacions greus i de risc. Hem fet un gran esforç per ampliar el parc d'habitatges municipal. És, però, insuficient. L'Oficina Municipal de l'Habitatge continua treballant per a que tots els habitants tinguin un sostre on viure. Mantenim contactes amb entitats financeres i particulars. Estem satisfets dels avanços en tarificació social que hem fet amb els grups municipals, i treballem per a la seva plena implantació. Treballem també en temes com la formació i les sortides professionals. Hem fet un gran esforç a les escoles municipals de música i d'art. Duem a terme politiques de formació dedicades a l'ocupació. S'ha obert el segon espai cowork de la ciutat dedicat a esport, salut i nutrició. Estem donant suport als emprenedors amb accions com l'obertura de l'oficina de l'emprenedoria."

El discurs de l'alcaldessa també va fer referència a altres aspectes de la ciutat com l'espai públic. "Creiem en la cura de l'espai públic per a la ciutat. Volem carrers i places endreçats, nets, sense pintades. Fem campanyes de sensibilització, i en un any s'han fet més de 3.272 intervencions i hem atès més de 1.600 avisos referents a senyalització viària, a més de millorar l'enllumenat de la ciutat. Hem racionalitzat la mobilitat per fer-la compatible per vianants, bicicletes i vehicles. Hi ha noves zones aparcament a la façana marítima, hem millorat les rotondes de la ronda Europa, hem millorat la xarxa d'aparcaments dissuasoris, i hem atès les demandes dels veïns del nucli antic. Ara volem un nou Pla de Mobilitat amb la participació de tota la ciutadania. Els destinataris d'aquestes accions són els ciutadans, i la relació directa és bàsica. El govern coneix de primera mà les inquietuds dels barris. Ara tenim un calendari de trobades obertes als barris que es va iniciar la setmana passada."

Sobre les polítiques culturals i esportives, l'alcaldessa va voler posar l'accent en "l'esforç de consolidació de temporades, equipaments i festes populars. Hi ha un diàleg obert amb la societat i les entitats, i una oferta cultural àmplia i sostinguda al llarg de l'any. Procurem per l'accés a l'activitat esportiva, entenent l'esport com a millora de la salut, potenciació de l'esforç, la solidaritat i el treball en equip. És a dir, millorar la qualitat de vida i entendre l'esport com una eina de promoció de la ciutat molt important. Tenim però un dèficit d'espais, i això es condueix amb una tasca de diàleg i coordinació per atendre totes les necessitats. L'arranjament de la piscina municipal ha estat una rèmora i la demostració d'una política anterior. S'hauria d'haver previst el 2009 i ara això ha costat 400.000 euros."

Per acabar, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú va voler tancar la seva intervenció amb el tercer eix del seu parlament. "Volem una administració eficient. La recerca de l'eficàcia ha donat l'estabilitat pressupostària. Hem posat unes bases sòlides per garantir els serveis. Si bé no estem en cap situació ideal, sí que estem millor que fa dos anys i mig. L'esforç de contenció s'ha fet sense renunciar a serveis socials, promoció i formació. Volem fer també un reconeixement als treballadors i treballadores de l'ajuntament que malgrat la pèrdua de poder adquisitiu i d'altres avantatges socials que han patit de manera directa, no ha afectat al seu bon funcionament. Estem apostant pel consens i pel diàleg. Creiem fermament en que tots els grups polítics de l'ajuntament hem de treballar conjuntament. No és moment de tacticismes. Hem comès errors, segur. Ara be, els asseguro que estem aquí per treballar per la ciutat. Ho hem demostrat. Estem potenciant la participació ciutadana per a que l'administració local sigui transparent i facilitadora. Volem estar al costat de les empreses i fomentar la col·laboració pública i privada. Hem publicat els 80 indicadors de transparència. Tenim una manera de fer diferent basada en l'honestedat, el diàleg i la transparència. Volem un ajuntament facilitador i que confia en la gent. Però el món local està en risc. Hi ha criteris recentralitzadors i pèrdua de l'autonomia municipal. Ens hi oposarem i lluitarem. Els ajuntaments som els que millor coneixem la realitat de la ciutadania. Tenim esperances de sortir de la situació de risc. Volem que Catalunya sigui un estat dins d'Europa, i que Vilanova estigui posicionada al país, perquè som un territori atractiu i competitiu; i com a govern volem mantenir el compromís i la il·lusió."

JOAN IGNASI ELENA: "EL GOVERN VOL EMBRUTAR L'HERÈNCIA REBUDA"

L'apartat de les intervencions de l'oposició les va obrir el cap de llista del PSC, Joan Ignasi Elena. "Veig que només hi ha critica pel govern anterior però poca autocrítica pel govern actual. L'alcaldessa ha fet una anàlisi amb un grau d'autoestima desproporcionat. Ha dibuixat una ciutat imaginària fora de la realitat. A Vilanova i la Geltrú hi ha més de 6.000 aturats, pensionistes que mantenen famílies, autònoms amb problemes, comerços que tanquen, i joves que se'n van del país per trobar oportunitats. El govern municipal no és responsable de l'atur. Ni el govern municipal actual ni l'anterior. Però ha existit una retallada dels serveis públics. Hem perdut una escola, s'han congelat projectes com Timol i Matí. S'han produït increments desproporcionats als preus de les escoles de música i d'art. Aquests són alguns dels greuges que perjudiquen els nostres conciutadans."

Joan Ignasi Elena va afirmar que "hi ha motius per les potencialitats i per l'esperança. Creiem en la nostra ciutat. És una segona transició pel nostre país i cal preservar la unitat civil del poble de Catalunya. Aquestes il·lusions són positives perquè generen esperança. Vilanova i la Geltrú té un teixit associatiu compromès i actiu. Una ciutat amb una ubicació immillorable. Tenim el Port, un alt grau de formació, formació industrial i infraestructures. Som la capital comercial de Penedès amb serveis públics de qualitat, amb formació, educació, i salut, que són causa directa de la convivència a la ciutat. I això és conseqüència d'una gestió. Sense un barri de mar dotat de serveis públics i d'infraestructures no podríem parlar del futur. Com no podríem parlar de futur sense un centre amb un nucli urbà reformat. I aquesta és també l'herència que han rebut i que vostès han volgut embrutar. Vostès parlen del passat de forma manipulada."

En la seva intervenció el líder socialista argumentà que "l'acció municipal passa per minimitzar els efectes de la crisi i per millorar els serveis, els propis i els que no depenen directament de nosaltres. Cal tenir cura dels barris de la cuitat, donar suport a la formació i als aturats, dotar els Serveis Socials i a la promoció econòmica. Cal treballar pel mig i llarg termini. Veiem paràlisi en accions relatives a l'Eixample Nord i a les tecnologies per a la Dependència. Manquen mesures per adaptar el sol a la nova realitat econòmica. Cal treballar per un desenvolupament endreçat. I per això cal una actitud de diàleg, d'humilitat, i de prudència. Considerem que el govern no ha estat a l'alçada de les necessitats. S'han carregat dos actius que tenien: la predisposició del ple per arribar a acords, i el suport del personal municipal. Han perdut la confiança del ple municipal. Alguna responsabilitat tindrà el govern municipal d'aquesta pèrdua de confiança al ple i d'una gran part de la ciutadania. No han defensat el serveis públics i els han desfet. A la promoció econòmica ha primat la foto i l'aparença amb incoherències amb el comerç i el turisme. Hi ha una clara manca de lideratge del govern que s'ha plegat als interessos de la Generalitat de Catalunya per sobre dels interessos de la ciutat en àmbits com la salut i l'educació."

SANTI RODRÍGUEZ: "NO HI HA ESTRATÈGIA DE GOVERN"

Des del PP, Santí Rodriguez va voler iniciar la seva intervenció amb una xifra. "6.603 vilanovins i vilanovines sense lloc de treball. Tenim una situació econòmica amb una afectació important sobre la ciutadania i sobre les administracions. Quan el ciutadans necessitem més de les administracions, les administracions tenen i disposen de menys recursos que mai. I per tant cal fer equilibris complicats. La situació de partida del govern municipal era extraordinàriament complexa. Es va haver de demanar un crèdit de 25.000.000 d'euros per fer front a factures pendents. No és un retret, és una situació de partida. Això obliga a un esforç de contenció perquè hi ha vies tancades com l'accés al mercat financer."

Rodríguez però va ser crític quan afirmà que "no hi ha estratègia de govern. Es demostra en l'intent de venda de la Companyia d'Aigües o de l'empresa VNG Aparcaments. S'han fet les coses a empentes i rodolons i sense una estratègia clara. Trobem a mancar una coordinació més àmplia en les polítiques de promoció turística. Celebrem el projecte de far des del punt de vista cultural i turístic. No cometem el mateix error que s'ha comès en el passat posant l'accent en un sector i deixant de banda els altres. No abandonem el sector industrial. El turisme és molt important, però no ens oblidem de les petites i mitjanes empreses de caire industrial. Ens preocupa la situació del comerç. Som partidaris que el comerç necessita més dinamització i més espais de llibertat."

MARC FONT: "EL GOVERN NO TÉ CAPACITAT, VOLUNTAT I VALENTIA PER FER CANVIS IMPORTANTS"

Des de la CUP, Marc Font va reivindicar, en primer lloc, el fet de celebrar el ple de debat d'Estat de la Ciutat en cap de setmana i amb participació de la ciutadania. Font digué que "el gran problema de la ciutat i del país és aquesta maleïda crisi que ha provocat un gran nombre d'aturats, pobresa i problemes d'alimentació. Cada dia hi ha més persones sense llar. Ens estem convertint en una societat que no pot atendre a qui més ho necessita però que paga els interessos als bancs de manera puntual. El govern no ha fet cap gran canvi a nivell organitzatiu. Ha agafat la infraestructura del tripartit i han passat les tisores. S'han dedicat a quadrar la caixa i a apagar focs. No ens han agradat actituds del govern en temes com Valoriza o CELSA. Gràcies als sindicats i a l'oposició han pogut solucionar aquests problemes, sense oblidar l'intent de privatització de la Companyia d'Aigües i VNG Aparcaments. No tenen capacitat, voluntat i valentia per fer canvis importants. Tampoc entenem com en un municipi on es llencen aliments, el govern no ha trobat encara un local adequat per al banc d'aliments. Això és incompetència. El treball s'està fent des de la PAH, les AMPES, les entitats, etc, però amb poc o cap suport del govern."

El regidor de la CUP continuà dient que "l'Ajuntament no camina al costat d'aquesta gent. Hi ha canvis en aquest suposat estat del benestar. Hauríem d'estar al costat del poble i no tancats a palau. No ens agraden ni les formes ni els continguts en temes de promoció econòmica. Han desatès el comerç de proximitat al centre de la ciutat. No veiem clares les relacions entre l'estació nàutica i l'oficina de turisme. D'acord amb la potenciació del far, però també caldria explorar altres com la recuperació dels refugis antiaeris. El turisme de qualitat no és el de més valor econòmic, sinó el de més valor humà. Calen rutes més ben marcades per anar en bici. Perdem l'oportunitat de construir una ciutat per aquest vehicle. Cal una promoció i foment de l'agricultura i de l'autoconsum. Des de la CUP hem fet actes de responsabilitat importants. Però creiem que ja han passat els 100 dies de gràcia. No podem pujar les taxes i els impostos per a que vagin a parar a la banca. Poden seguir governant a base de qüestions de confiança. Però nosaltres seguirem en la lluita per assolir una unitat popular i ser una alternativa real a CiU i al PSC. Volem una majoria d'esquerres independentista i anticapitalista."

IOLANDA SÁNCHEZ: "EL GOVERN ENS HA INSTAL·LAT EN UN CLIMA DE DESCONFIANÇA"

Finalment, la regidora d'ICV, Iolanda Sánchez, va voler iniciar la seva intervenció amb un seguit de preguntes. "Com es viu a VNG? Es viu millor o pitjor que fa uns anys? Com perceben el ciutadans l'estat de la ciutat? Les dades i percepcions no han millorat. Han empitjorat. Som la segona comarca barcelonina en atur, i tenim un atur estructural. El 2010 i el 2011 encara creixíem. El 2012 la població va decréixer, fet que contrasta amb les taxes de la comarca i del país. A la Casa d'Empara es fan 1.000 menús extres al mes. Càrites i Creu Roja atenen 3.000 persones. Fa dos anys eren 300 persones. El turisme i el comerç són pal·liatius a la situació econòmica actual. Però cal que entenguem que no n'hi ha prou amb les gambes de Vilanova o el Museu del Ferrocarril. Hem deixat desnodrit el sector industrial amb un futur incert. Avui a la ciutat es viu pitjor i no li donem la culpa exclusivament al govern com feia CiU fa quatre anys. Des d'ICV no volem resignar-nos. Volem plantar cara. L'ajuntament és per molts ciutadans el dic de contenció a la crisi. Cal un govern fort i estable. Lluitar contra la crisi amb la complicitat de tothom. Austeritat i no austericidi. Cal una total dedicació a l'aspecte social, cal protegir els espais naturals i cal fer del planejament un futur de ciutat."

Iolanda Sánchez continuà el seu parlament dient que la seva formació "demanava política. Però tenim un govern que ha aprovat un pressupost a través de tacticisme polític. Un govern en minoria. Actuen com administradors, però no com a líders politics. Necessitem lideratge par actuar per les angoixes de la gent. Volem lideratge de servei i model de ciutat proactiu. I avui la ciutat no té lideratge. Hem vist al llarg de mesos i de plens com la sala s'omple de gent preocupada. Treballadors de PIVSAM, recollida d'escombreries, servei d'aigües.... El govern ens ha instal·lat en un clima de desconfiança. La jugada tàctica de la moció de confiança va posar de manifest la desconfiança de l'oposició. Van tancar portes al diàleg. Ha mancat lideratge i també acció."

RÈPLIQUES I CONCLUSIONS FINALS

Les repliques de l'alcaldessa a les diferents intervencions del portaveus de l'oposició van començar per Joan Ignasi Elena. Neus Lloveras el respongué dient que "no sé si ha escoltat prou bé el que he explicat. Crec que he manifestat la preocupació del govern respecte les persones amb més dificultats. Hem fet un esforç pressupostari molt important en aquest tema. Cerquem la dinamització econòmica i estem molt a sobre de la cohesió social. Crec que he fet una anàlisi molt real i una valoració molt prudent. No hem fet volar coloms. Fem una política realista, de petites passes i sempre en la mateixa direcció. No he fet una imatge idíl·lica de la ciutat. A hores d'ara estem cobrint molt bé les necessitats de la ciutat. Hem ajustat 8,5 milions d'euros sense renunciar a cap servei. Vilanova té un greu problema a les finances municipals i això té una repercussió molt important a la ciutat. Aquest equip de govern sempre ha estat disposat a dialogar i això es demostra al ple. El govern està disposat a fer renúncies per arribar a acords com s'ha pogut veure aquest dos anys al ple. Això no és una debilitat, per nosaltres es una fortalesa. Els hi torno a oferir la possibilitat de parlar sobre temes cabdals per a la ciutat. Sobre les relacions amb la Generalitat estem treballant temes cabdals com en l'hospital i en educació." L'alcaldessa també replicà Santi Rodríguez manifestant la "preocupació respecte les xifres d'atur. L'IMET ha fet un gran esforç per trobar recursos i s'ha aconseguit dos milions d'euros per a polítiques d'ocupació, hi estem treballant activament. Volíem entrar capital privat a empreses municipals per tenir una entrada de diners per millorar els pressupostos. No eren una voluntat privatitzadora com s'ha dit. I ho vàrem presentar perquè no volíem fer retallades ni pujar impostos. Aquestes propostes no van tirar endavant per l'aritmètica del ple. No perquè el govern hagi canviat de direcció. Continuem al costat de la indústria perquè creiem que cal treballar per totes les oportunitats que hi ha a la ciutat." A la rèplica a Marc Font, de la CUP, Neus Lloveras assenyalà que "sembla per la seva intervenció que des de l'ajuntament no fem res i hauríem de tancar. Ha fet una valoració molt negativa. Crec que s'està fent una molt bona feina. No és correcte ni just dir que des de l'ajuntament no es fa res. Sempre és millorable, però no es pot dir que tot es mou al marge de l'ajuntament. Coincidim sobre les polítiques prioritàries. Crear ocupació i politiques socials. En aquest sentit estem en línia." Finalment, l'alcaldessa contestà a Iolanda Sánchez. "Veig que li va agradar la meva intervenció de fa quatre anys, li agraeixo. Sobre la confiança val a dir que s'han aprovat dos pressupostos. Quan vàrem plantejar la moció de confiança el govern va fer un gest de lleialtat, però son vostès els qui van demostrar manca de lideratge."

En el torn de conclusions finals, el portaveu de CiU, Francesc Sánchez afirmà que a la vista de com havia transcorregut el Ple "el projecte que hem vist per la ciutat és el que planteja l'alcaldessa. Aquest govern està governant i ho està fent de manera responsable. Cal pagar les nòmines, els proveïdors, atendre les necessitats i resoldre els problemes de la gent. L'alcaldessa ha deixat clar que estem treballant per tenir un futur millor. Amb dificultats, però amb compromisos i reptes que estem afrontant. Hem d'aprovar uns pressupostos i ja ens diran com ho fem si no pugem les ordenances. Això però ho veurem amb un ple que per primera vegada serà conjunt i es discutiran ambdues qüestions simultàniament."

A la seva intervenció final, Joan Ignasi Elena afirmà que "quan nosaltres volíem congelar pressupostos vostès deien que era una irresponsabilitat i que s'havien d'abaixar. Estaven actuant d'una manera hipòcrita. Des del PSC creiem que calen accions relacionades amb el Pla General. Però accions de veritat. Calen bonificacions als emprenedors. Cal suport al petit comerç i, amb coherència, oposar-nos a l'obertura de grans superfícies els diumenges. Cal recuperar la categoria de les platges de la nostra ciutat. I proposem la congelació de les taxes i la tarificació social. I sempre amb la voluntat, per part nostra, de parlar del pressupost i de la fiscalitat. Però amb temps i no de manera abrupta. El govern ha tingut temps de fer-nos durant els darrers mesos propostes sobre aquests temes, però ara tenen pressa. Això ve a demostrar que aquest govern necessita un full de ruta seriós."

En aquest sentit Santí Rodríguez també afirmà que "és imprescindible que cerquem uns mínims comuns entre els grups d'aquest ple per garantir un full de ruta pel que queda de mandat. Cal tenir una estratègia. Segur que no serà l'estratègia només d'un i caldrà negociar. Veig difícil però que es puguin assolir aquests mínims quan el portaveu del grup majoritari només veu un projecte. Cal donar respostes a través dels pressupostos de 2014 i 2015."

Marc Font, per la seva banda, va concloure dient que des de la CUP "estem disposats a parlar de tot, però hi ha coses que cal discutir. Hi ha moltes coses que no ens agraden. Caldrà discutir a fons el pressupostos. Es poden trobar solucions més imaginatives que estan funcionant a altres ciutats amb resultats que es poden contrastar".

En la seva darrera intervenció, Iolanda Sánchez va voler convidar la CUP a formar un govern d'esquerra. "Des d'ICV tenim voluntat de governabilitat i amb un model que compartim amb altres formacions polítiques d'aquest consistori. I ho voldríem fer des de les esquerres. Ens esperem al 2015? Si és així haurem de construir la governabilitat i una alternativa de futur entre tots".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local