VALORACIÓ DE RESULTATS

Rabell admet que Sí que es Pot no ha assolit l'objectiu marcat

El candidat de la confluència d'ICV, Podem, EUiA i Equo defensa que formaran part de qualsevol pas endavant en drets nacionals i democràtics

Lluís Rabell, abans de dirigir-se als mitjans de comunicació i simpatitzants presents a la seu electoral de la coalició. ACN

Lluís Rabell, abans de dirigir-se als mitjans de comunicació i simpatitzants presents a la seu electoral de la coalició. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha admès que la seva candidatura no ha assolit l'objectiu parlamentari el 27-S i ho veu com una conseqüència d'un "escenari extremadament polititzat". Rabell ha reivindicat la seva llista per posar damunt de la taula l'eix social, "expulsat" del debat electoral al voltant del 'sí' i del 'no' a la independència. "No ens n'hem sortit, és la realitat", ha reconegut Rabell que ha comparegut acompanyat de membres de la candidatura i de la direcció d'ICV, EUiA i Podem. "Seguim pensant que el nostre plantejament té recorregut" en la lluita social, i ha defensat que formaran part de "qualsevol pas endavant" en drets nacionals i democràtics de Catalunya.

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha comparegut davant la premsa poc abans de les 11 de la nit per valorar els resultats electorals del 27-S, que els situen amb 11 diputats (dos menys que el 2012, a falta de tancar l'escrutini) com a quarta força al Parlament. "No hem assolit l'objectiu que perseguíem, era molt més ambiciós" per irrompre a la cambra catalana com a força "indefugible" per alternar una alternativa d'esquerres.

Ho ha atribuït a "l'escenari extremadament polaritzat" al voltant del debat nacional, i entre el 'sí' i el 'no' a la independència de Catalunya. Creu que en aquest marc polític "bipolar" ha estat "molt difícil" fer-se un lloc per part d'una candidatura de tall social: "les problemàtiques socials han quedat expulsades".

Rabell considera que hi havia dos fulls de ruta, el de Junts pel Sí al voltant de l'eix nacional, i el seu, que apostaven pel debat social, la reactivació de l'economia i la "reivindicació" d'una mobilització ciutadana a les urnes "amb garanties", un referèndum. "No ens n'hem sortit, s'ha imposat la dinàmica de la polarització". En qualsevol cas, creu que el seu plantejament polític té "recorregut" encara i per això entraran a la cambra catalana "amb el compromís clar de seguir sent referent de la lluita social" i de reivindicar la dinàmica social "al cor" de la política. "El nostre plantejament guanyarà força els propers temps", ha reblat.

CSQP, del 'sí' o del 'no'?

Rabell ha assegurat que cal preguntar "als que fan comptes" si els seus vots s'inclouen al bloc del 'sí' o del 'no'. Estan "inconfusiblement compromesos amb el dret a decidir", ha dit en recordar que la seva candidatura tenia membres independentistes i no independentistes. Correspon als que han guanyat "gestionar" ara el full de ruta, ha insistit. "Qualsevol pas endavant en els drets nacionals i democràtics, en formarem part", ha apuntat. I ha advertit en canvi: "Ens trobaran de cara, qui vulgui implementar retallades o tingui tolerància amb la corrupció", ha resolt.

Rabell ha descartat que les declaracions del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, apel·lant a l'origen d'alguns votants pogués ser causa del seu resultat electoral. "Van tenir un paper més secundari", ha dit Rabell en reiterar la necessitat "tard o d'hora" d'un referèndum. "No hem arribat a revertir el caràcter extremadament polaritzat" de la campanya, ha conclòs.

Després de conèixer els resultats -357.003  vot (8,9%) i 11 diputats-, Rabell ha felicitat la candidatura de Junts pel Sí com a guanyadora "inequívoca" del 27-S. També ha posat de relleu l'alta participació, una bona notícia per la "qualitat democràtica, la legitimitat i la força dels resultats" d'aquests comicis. Encara per tancar l'escrutini, els de l'esquerra de confluència han perdut dos diputats i uns 3.000 vots. El 2012, ICV va obtenir 359.705 vots (9,9%) i tretze diputats. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local