Pobresa energètica

Puigdemont acusa l’Estat de deixar a “la intempèrie” famílies vulnerables i garanteix que el Govern no ho permetrà

El president retreu al govern espanyol que faci politiqueria amb una qüestió que té a veure amb la dignitat

Pla mig del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, intervenint en un acte a Vilafranca del Penedès. ACN

Pla mig del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, intervenint en un acte a Vilafranca del Penedès. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat durament el recurs parcial que aquest divendres ha presentat el Consell de Ministres al Tribunal Constitucional vers la Llei de pobresa energètica i ha acusat el govern espanyol de "deixar conscientment a la intempèrie moltes famílies del país". Per Puigdemont, el recurs sobre els articles referents a l'habitatge és un intent de "vendre gat per llebre", ja que "difícilment es pot combatre la pobresa si no hi ha una casa" i ha retret a l'Estat que vulgui fer "politiqueria" amb una qüestió que afecta la "dignitat". Davant la suspensió demanada pel Consell de Ministres, el president ha anunciat que "imminentment" reunirà el grup promotor de la Llei de pobresa energètica i els grups parlamentaris per traslladar-los les mesures de reacció que el Govern ja havia aprovat preventivament.

Després de participar en un acte acadèmic a Vilafranca del Penedès, Puigdemont ha lamentat que l'estat espanyol hagi demanat una suspensió temporal dels articles referents a l'àmbit de l'habitatge després que tant ell mateix com el vicepresident Oriol Junqueras demanessin explícitament a l'executiu que no s'arribés a aquest extrem. "S'ho haguessin pogut estalviar si tinguessin voluntat de dialogar i de trobar acords que no perjudiquin les persones", ha etzibat.

El president ha volgut reiterar que la Generalitat té "voluntat" d'ajudar les persones més vulnerables i ha acusat el govern espanyol de "defensar els interessos dels tenidors de pisos buits" en lloc dels ciutadans afectats per problemes amb el manteniment del seu habitatge. En aquest sentit, ha assegurat que l'executiu de Mariano Rajoy " ha donat un cop de porta a moltes famílies de Catalunya".

Davant el recurs parcial i la petició de suspensió anunciada aquest divendres des de Madrid, Carles Puigdemont ha dit que no és una qüestió "de govern en funcions" i ha assegurat que la Generalitat "ha entès el missatge". Així, ha dit que el Govern "anirà tirant" i que "no esperarà que l'executiu espanyol passi de les declaracions als fets perquè, durant l'espera, molta gent quedarà al carrer".

Puigdemont ha subratllat que properament convocarà els promotors de la Llei 24/2015 per explicar-los quines mesures ja estan aprovades per part del Govern per frenar els desnonaments, alhora que preveu acordar-ne de noves. El president ha insistit en "traslladar tranquil·litat" a les persones amb dificultats per mantenir el seu habitatge i ha garantit que "en cap cas es deixarà ningú desatès".

Diferents mesures per suplir la suspensió de la llei

Pel que fa a les mesures per suplir la suspensió de la llei, fonts del Govern recorden que l'impost sobre pisos buits va ser recorregut amb l'excusa que ja està previst a l'IBI, però alhora la llei que regula aquest impost no s'ha desenvolupat i els ajuntaments que volen imposar càrrecs als pisos buits no ho poden fer. Sobre aquesta qüestió, abans del juny s'aprovarà un reglament de sobreendeutament i s'establiran comissions territorials de mediació sobre pobresa energètica, hipoteques o lloguers.

L'any passat van entrar en vigor cinc normatives relacionades amb l'habitatge a Catalunya. La primera és la llei 20/2014, que es va aprovar el desembre de l'any anterior i tractava sobre el codi de consum. Donava cobertura al decret llei 6/2013, anul·lat fa uns dies per una sentència del TC, i incloïa regulació sobre les hipoteques, el sobreendeutament, la mediació i la creació d'un fons per a pobresa energètica.

El govern espanyol va recórrer davant del TC contra una desena d'articles de la llei, que van quedar suspesos provisionalment, però fa uns dies l'alt tribunal va aixecar la suspensió cautelar sobre alguns articles, un dels quals és el que regulava el fons per a pobresa energètica i un altre sobre l'obligatorietat de la mediació abans d'un desnonament. Encara està pendent de sentència.

D'altra banda, a principis del 2015 el Govern va aprovar un decret llei, l'1/2015, que establia el dret de tempteig i retracte de la Generalitat, ajuntaments i entitats socials sobre els pisos buits dels bancs i altres grans propietaris. Aquest decret llei no va ser recorregut en el seu moment, i ara ja no ho pot ser. Per tant, està plenament vigent. Aquest decret llei s'hauria de fusionar amb la llei 24/2015, però el Govern vol esperar la resolució del TC abans de fer-ho perquè no quedi 'contaminat'. Aquest decret llei ha permès a la Generalitat adquirir 184 habitatges per uns 43.000 euros de mitjana cadascun.

La llei 14/2015 va establir l'anomenat impost sobre pisos buits, que va ser recorregut fa uns dies pel govern espanyol i està suspès. S'han recaptat 11,3 milions d'euros en un any, que permetria adquirir uns 260 pisos, i si el TC aixeca la suspensió abans de finals d'any, l'impost es podria recaptar també l'any que ve. El registre de pisos buits arriba als 45.000 immobles, 2.000 dels quals a Barcelona i uns 1.600 a L'Hospitalet de Llobregat, i més de 300 ajuntaments ja n'han demanat el llistat per poder actuar.

La llei 19/2015 modificava el Codi Civil català i establia altres fórmules de propietat privada immobiliària com la temporal o la compartida. No ha estat recorreguda, però el govern espanyol encara ho podria fer.

Finalment, la llei 24/2015, aprovada al juliol per unanimitat després d'una ILP, és la que establia solucions per a l'emergència habitacional i mesures contra la pobresa energètica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local