Ple municipal

Treballadors municipals porten l'Ajuntament de Sitges als tribunals per reclamar pagues extres i vacances

Tretze empleats públics han interporsat una contenciós a l'administració local per reclamar gratificacions que premien la veterania

Ple municipal a Sitges. Ajuntament de Sitges

Ple municipal a Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tretze treballadors de l'Ajuntament de Sitges han portat l'administració local als tribunals per reclamar una paga extra i cinc dies de vacances extraordinaris que no han rebut. Es tracta d'uns drets laborals consolidats per premiar els empleats municipals amb més de 25, 35 i 40 anys al servei de l'Ajuntament que van pagar-se entre 2010 i 2013, però que segons la interventora municipal va dictaminar el 2014, incompleixen la llei. Tots el grups municipals de l'oposició van posicionar-se a favor dels treballadors i van lamentar la gestió del conflicte per part de l'equip de govern al ple municipal d'aquest dilluns, retreient la falta de negociacions amb els sindicats per evitar que el conflicte arribés als tribunals. De moment, ha hagut una sentència favorable que dóna la raó a un dels treballadors demandants, argumentant que si altres empleats municipals han rebut la paga extra i els dies de vacances en concepte de la seva antiguitat, seria discriminatori que altres no ho fessin.

L'informe sobre la il·legalitat del conveni data de 2014

"Els treballadors tenen la raó. Creiem que en aquest moment s'han fet les coses malament i s'ha esperat a darreríssima hora", va assegurar el regidor de Sitges en positiu, Ricard Vicente, al ple municipal. Vicente va demanar al govern que retirés el punt de l'ordre del dia que demanava l'inici de la revisió d'ofici de l'article 47, que recull la paga extra i els dies de vacances per als treballadors més veterans. El regidor també va recordar que l'informe d'intervenció que conclou que aquest acord laboral incompleix la llei d'estabilitat pressupostària "és de 2014". En aquest sentit, el representant de Sitges en positiu destaca que l'equip de govern "durant molt de temps ha callat" sobre l'informe de la interventora enlloc de buscar una solució. "Els treballadors se senten enganyats", apunta Vicente, que assegura que aquest tipus de gratificacions s'apliquen a gran part dels ajuntaments, i sovint, per ajustar-se a la normativa, ho fan a través de conceptes com hores de feina retornables o altres avantatges per als treballadors

El govern vol mantenir els drets dels treballadors

Tant la regidora de Recursos Humans, Carme Almirall, com l'alcalde, Miquel Forns, van assegurar que la seva intenció és buscar alternatives per poder retornar els drets consolidats als treballadors. "No renunciem a abonar aquests drets als treballadors", va dir Almirall. L'objectiu del govern era portar l'article 47 del conveni laboral a la Comissió Jurídica Assessora, un organisme depenent de la Generalitat, per tal que decidís la legalitat de la mesura. L'equip de govern, però, va retirar el punt de l'ordre del dia del ple en no comptar amb el suport de cap grup de l'oposició. "Parlem d'un acord de ple de desembre de 2010 que fins el 2013 s'havia produït sense cap problemàtica", va apuntar el regidor de Ciutadans Manel Rodríguez, que va mostrar el "ple suport als treballadors" en el conflicte. El regidor de la CUP Pol Vigó va lamentar que l'Ajuntament "no hagi parlat a una reunió d'aquest punt exacte" amb la plantilla. "Els treballadors i els sindicats tenen tota la raó per estar-ne fins al capdamunt", va afegir. Des de Nou Horitzó, Ignasi Rubí va mostrar-se a favor de les demandes dels empleats municipals, i va recordar que es tracta "d'una paga que és justa". Carme Gasulla, representant d'ICV i ex membre de Sitges en positiu que va estrenar-se com a regidora no adscrita al ple de dilluns, també va retreure al govern la falta d'un acord amb la plantilla. "Parlem d'un conveni signat entre les dues parts. Haurien d'haver-se assegut amb ells abans d'arribar als tribunals", va dir Gasulla, que també criticar al govern que "costin més diners els contenciosos que el que s'hauria de pagar per aquest concepte".

El representant del Sindicat Independent de Treballadors de l'Ajuntament de Sitges Josep Nieto assegura que el govern "no ha negociat gens" amb el sindicats arran l'actual conflicte. Nieto sosté que tenint en compte que els empleats municipals han interposat contenciosos, es tracta "d'un cas delicat" i "cal ser molt prudents". En aquest sentit, Josep Nieto és partidari d"intentar solucionar" el desacord i "no posar més llenya al foc". Un total de 19 treballadors s'han vist afectats per la mesura, dels quals 13 han denunciat l'Ajuntament.

Contenciós de l'ex secretari i de la interventora

L'Ajuntament de Sitges ha de fer front a un altre contenciós administratiu, en aquest cas presentat per l'antic secretari i per la interventora, a qui es va rebaixar un complement salarial a partir de l'any 2012. Un jutge obliga ara l'Ajuntament a consultar a la Comissió Jurídica Assessora si l'acord pres per l'administració local en aquell moment "és vàlid o no", segons va explicar la regidora de Recursos Humans al ple. Tots els grups de l'oposició van recriminar al govern que rebaixés el salari dels dos càrrecs. "Quants diners haurà de pagar aquest ajuntament per sentències desfavorables?", va preguntar Carme Gasulla. El regidor de Nou Horitzó Lluís Marcé va apuntar que "es va rebaixar el sou sense cap forma legal de poder-ho fer". Des de Ciutadans, Manelb Rodríguez va assegurar que  l'Ajuntament "es podria haver estalviat un contenciós". "Hem de ser molt més rigurosos. Hem d' anar en compte amb les decisions que es prenen", va dir finalment el regidor de Sitges en positiu Ricard Vicente.

Garraf podrà escollir el representant de l'Ajuntament

El poble de Garraf podrà escollir el delegat de l'alcalde a través d'un procés de votacions, una iniciativa que estrena enguany l'Ajuntament, atès que fins ara era de delegació directa. Els ciutadans que vulguin optar al càrrec han de ser majors de 18 anys i estar empadronats a Garraf. Les candidatures podran presentar-se fins al 20 de febrer, i si hi ha un mínim de dos candidats, la jornada d'eleccions es realitzarà el 4 de març.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local