Ple municipal

L’Ajuntament d’Olèrdola reforçarà els processos de participació ciutadana aprofitant les noves tecnologies

El ple aprovava aquest dimarts el nom de la nova plaça de Sant Pere Molanta i aprovava una moció de mesures contra la pobresa energètica

L’Ajuntament d’Olèrdola reforçarà els processos de participació ciutadana aprofitant les noves tecnologies. Ajuntament d'Olèrdola

L’Ajuntament d’Olèrdola reforçarà els processos de participació ciutadana aprofitant les noves tecnologies. Ajuntament d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En sessió celebrada aquest dimarts al vespre, el ple de  l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat per unanimitat que la nova plaça de Sant Pere Molanta porti per nom “Palau Moranta”. Durant el debat es va posar de manifest el compromís del conjunt del consistori per a seguir implementant processos de participació ciutadana aprofitant les noves tecnologies, tal i com es va aplicar com a prova pilot en el procés convocat per a triar el nom de la plaça.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, explicava que l’Ajuntament havia posat els mitjans perquè tothom participés en la decisió de triar el nom de la plaça i explicava que el propòsit és el de “donar més força” a aquests processos de participació via telemàtica.

El regidor de TIC, Xavier Serramià, apuntava que en propers processos participatius es tindrà en compte potenciar la possibilitat de participar presencialment. Des de CiU i ERC es coincidia en valorar que la participació hagués pogut ser superior si el tema a decidir fos més important.

Des d’ERC s’anunciava que s’havia recollit la seva proposta de modificar el reglament de participació per a que es pogués votar a partir de 16 anys. Fina Mascaró, portaveu d’ERC, assenyalava que la participació final del 6’5% dels veïns de Sant Pere per a decidir el nom de la plaça era” minsa” i entenia que hagués pogut ser major si s’hagués pogut decidir el destí d’una partida del pressupost municipal.

Vinculat a aquest debat, en el torn de precs i preguntes  es va donar a conèixer que el govern municipal estava treballant en el procediment per a convocar la participació ciutadana en l’audiència pública que oferirà l’alcalde davant els veïns, una mesura que recull  el reglament de participació de l’ajuntament i que es preveu fer “en 3 o 4 mesos”.

El ple va començar amb l’aprovació de les actes dels 4 darrers plens, amb els vots en contra de l’oposició. ERC va assenyalar que les actes en arxiu d’àudio dels plens no havien estat certificades pel secretari i CiU assegurava que faltaven la part d’acords de l’acta.

El ple també aprovava la xifra oficial del padró d’habitants d’Olèrdola, que estableix que en data d’1 de gener de 2016 al municipi estaven empadronades 3.529 persones.

Per unanimitat es va aprovar una modificació de la plantilla  i la conseqüent variació de la Relació de Llocs de treball de l’Ajuntament per a recollir que la jornada de l’enginyer tècnic passi del 80 al 100% de dedicació.

També per unanimitat es va aprovar interposar un recurs de reposició contra l’acord de la Mancomunitat que estableix el rebut domiciliat com a criteri únic de cobrament de les aportacions dels municipis.

Totes les mocions presentades al ple van ser aprovades. Per unanimitat, s’acordava el text que insta al Departament de Justícia a adscriure un fiscal als Jutjats de Vilafranca. També va ser unànime  l’acord d’aprovar una moció per a millorar les mesures urgents per pal·liar els efectes de la pobresa energètica. La moció l’encapçalaven els tres grups, després de que fos proposada per CiU En el text es demana que les empreses subministradores filtrin els llistats de persones amb impagaments que s’envien als serveis socials bàsics i enviïn únicament aquells que corresponguin a famílies amb possible risc d’exclusió residencial. També es demana a la Generalitat que s’ampliïn els llocs de presentació de sol·licituds dels ajuts del Fons d’Atenció Solidària i es doni suport econòmic a les administracions locals per a crear oficines d’eficiència energètica.

El ple també va aprovar una moció en suport al referèndum , al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania, proposada per CiU i ERC. Va ser aprovada amb els vots favorables de tots els regidors, llevat de l’abstenció de la regidora d’ApO Eva Ruiz . La mateixa regidora es va abstenir també en la moció, proposada per CiU i ERC per donar suport a tots els representants institucionals investigats i encausats “per defensar el procés democràtic de Catalunya”. La resta de regidors va votar favorablement.

Una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que permet el sacrifici dels toros, presentada per CiU, va ser votada a favor per tots els regidors llevat de l’alcalde, que es va abstenir. Per unanimitat es va aprovar la moció en suport a la pagesia, traslladada al ple per ERC. Fina Mascaró posava l’accent en què una de les reclamacions principals és que es paguin preus justos.

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, el regidor de TIC, Xavier Serramià, detallava que el nombre d’usuaris de la web municipal el 2016 havia pujat un 11%, arribant a ser prop de 38.000. El regidor de patrimoni, Pere Sadurní, informava que el proper dissabte 18 de febrer obria el Punt d’Informació del Parc d’Olèrdola, en horari de 10 a dos quarts de 2 els dissabtes. Sadurní també exposava que aquest 2017 es preveuen fer sis rutes pel patrimoni  del municipi.

Eva Ruiz, regidora de serveis socials, explicava que ja s’havien començat a fer accions contra el malbaratament alimentari enviant una carta als grans comerços del municipi. Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, explicava l’elecció del nou Consell Rector en l’assemblea de la Junta de Compensació de Daltmar celebrada el passat 15 de gener. La regidora de cultura, Arantxa Torres, recordava que aquell mateix dia, 31 de gener, finalitzava el termini per a que les entitats lliuressin la documentació justificativa de les subvencions de 2016.

En el torn de precs i preguntes ERC va lamentar assabentar-se d’informacions de la gestió de l’Ajuntament a través dels mitjans de comunicació municipals i no pas per les comissions de treball  creades per a fer seguiment de diferents àmbits, com les llars d’infants o les urbanitzacions. També es va donar a conèixer que la presidenta de la diputació, Mercè Conesa, i el diputat de cultura de la Diputació, Juanjo Puigcorbé, havien visitat el castell d’Olèrdola sense haver estat convidats els regidors de l’oposició. En aquest apartat del ple es va poder conèixer que la Nit de l’Esport no és una iniciativa que hagin  agafat amb receptivitat bona part de les entitats esportives del municipi, amb la qual cosa es replantejarà la proposta. També es va poder confirmar que la Diputació havia comunicat que  l’import sobrant de la rotonda d’accés a Moja no es podrà destinar a cap altra inversió al municipi, com inicialment es va donar a entendre.

La gestió de les urbanitzacions va centrar bona part de les qüestions adreçades per CiU al govern. A preguntes de Sánchez, es va informar que la concessionària de la gestió de la zona d’equipaments de Daltmar havia renunciat i estava al corrent de les seves obligacions. CiU també es va oferir a col·laborar amb el govern per a millorar el calendari de treball dels vigilants i es va instar a començar a treballar en un acte de commemoració al municipi del Dia Internacional de la Dona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local