Conferències, col.loquis

Denominació d’origen: terra i mar

Sitges | Saló d’Or · Palau Maricel | 17-11-2016

Denominació d’origen: terra i mar

Orquestrat per l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, el programa començarà a un quart de cinc, amb l’obertura a càrrec de l’alcalde Miquel Forns, alhora diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona. Al seu costat hi seran Antoni Díaz, director general d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Neus Lloveras, diputada al Parlament, i Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat.

El xef Oriol Castro servirà els entrants amb la ponència marc sobre El llegat culinari en un entorn de terra i mar. La presentació anirà a càrrec del gastrònom Pere Tapias. Tot seguit, intervindran Xavier Mestres, de l’Institut Català de la Cuina; Valentí Mongay, del Convivium del Garraf de SlowFood i xef de La Salseta; Oriol Llavina, del restaurant El Cigró d’Or; Josep Sucarrats, director de Cuina; Francesc Olivella, de la DO Penedès; Manel Ametllé, de la Confraria de Pescadors de Vilanova; Antònia Udina, del CR de la IGP del Gall del Penedès, i Joan Simó, per part de la Fundació Miquel Agustí. Tots ells participaran en una seqüència de dues taules, presentades pel gastrònom Francesc Murgadas i el periodista suburenc Josep Maria Matas.

En la cloenda, la presidenta de Mancomunitat i alhora de NODE Garraf, Rosa Huguet, explicarà que aquesta cita serveix de preàmbul a La Llotja, un esdeveniment de periodicitat semestral que es celebrarà a partir de novembre de 2017 amb l’objectiu de promoure el consum dels productes de proximitat i, amb ells, la cuina més genuïna. Amb ella, intervindran els presidents del consells comarcals del Garraf i l’Alt Penedès, Glòria Garcia i Francesc Olivella. El colofó de la tarda prendrà el claustre del mateix Palau Maricel en el què es servirà el repertori Maricel de terra, expressament composat per a l’ocasió, amb productes autòctons del mar i de la terra, elaborat i servit per alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan Ramon Benaprès, de Sitges.

L’organització rep el suport de la Diputació de Barcelona i la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, així com la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges i els ajuntaments membres de la Mancomunitat Penedès Garraf.


Programa

16h00  
Recepció d'assistents
16h15   Obertura
· Miquel Forns, alcalde de Sitges i diputat delegat de Turisme de la
Diputació de Barcelona
· Antoni Díaz, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries
Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf
· Neus Lloveras, diputada al Parlament de Catalunya
16h40   Ponència marc
“El llegat culinari en un entorn de terra i mar”
· Oriol Castro, xef dels restaurants Disfrutar (Barcelona) i Compartir (Cadaqués)

Presentació:
Pere Tapias, comunicador i gastrònom
17h10 
Mestratges de la gastronomia i el turisme
“Mites, llegendes i realitats de la gastronomia genuïna”
· Xavier Mestres, president de l’Institut Català de la Cuina
· Valentí Mongay, president del Convivium del Garraf de SlowFood i
xef del restaurant La Salseta, a Sitges
· Oriol Llavina, xef del restaurant El Cigró d’Or, a Vilafranca del Penedès
· Josep Sucarrats, director de la publicació Cuina

Presentació:
Francesc Murgadas, gastrònom

18h00 
Productors de la terra i el mar
“Les denominacions d’origen en els mercats de proximitat”
· Francesc Olivella, director de la DO Penedès
· Manel Ametllé, secretari de la Confraria de Pescadors de Vilanova
· Antònia Udina, presidenta del CR de la IGP del Gall del Penedès
· Joan Simó, director científic de la Fundació Miquel Agustí

Presentació:
Josep Maria Matas, periodista

18h50 
Cloenda
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf i de
l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf
· Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
· Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

19h05 
Al claustre mediterrani del Palau Maricel
Aperitiu “Maricel de Terra”

Elaborat i servit per
Escola d’Hostaleria Joan R. Benaprès de Sitges

Col·laboració de
Associació Espigalls del Garraf
Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca
Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú
IGP Gall del Penedès

Lloc i adreça de l'acte

  • Sitges
  • Saló d’Or · Palau Maricel
  • 16 h

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!