Agenda del Penedès

Música, concerts, balls

Matisos Sonors

El Vendrell | 10-05-2024 20:30 h.

Matisos Sonors

Per iniciar el viatge musical es podrà escoltar dos concerts de Vivaldi (el Concert en Do Major per a Mandolina i el Concert en Re Major per a Llaüt), tots dos transcrits per a guitarra i orgue. La música d’aquests consisteix en un virtuós tractament de la part de l'instrument solista, la guitarra, i la interacció entre el solista i l'acompanyament, l’orgue. Tots dos concerts mantenen una estructura similar: un primer moviment, en forma d’allegro, que presenta una ràpida i alegre melodia la durada de la qual és de poc més de tres minuts. Vivaldi crea contrastos entre la guitarra i l’orgue, cridant l'atenció a través de dinàmiques i ritornellos; un segon moviment, de poc menys de tres minuts de durada, i en contrast amb la ràpida i entusiasta melodia del primer moviment, és més lent i reflexiu en la seva composició; i finalment, tornem de nou a un Allegro del qual el caràcter torna a ser ràpid, un retorn a l’esperit del primer moviment.

Per acabar aquesta primera part on es posa èmfasi en el Barroc musical, l'organista interpretarà dues peces per a orgue sol: Començarà amb una Ciacona en Mi m de Dietrich Buxtehude, es tracta d’una sèrie de 31 variacions derivades del mateix patró harmònic; i finalment interpretarà una improvisació d’orgue solista a partir d’un dels temes principals d’un dels concerts que s’han tocat anteriorment amb guitarra i orgue. Es tracta d’una desconstrucció personal i autoral del mateix organista.

El viatge continuarà amb una segona part molt més propera a la nostra època, el Romanticisme musical. Per iniciar aquesta secció la guitarra interpretarà 3 peces solistes que pertanyen a la Suite española Op.47 i que fan referència a la regió que representen el títol de cada peça: Catalunya és una corranda, dansa que es balla en rotlle amb les mans de les dones sobre les espatlles dels homes; Granada descriu una serenata reposada i sensual en la qual la mà esquerra presenta una rica melodia que constitueix el tema principal; i finalment, Astúries, l'autor la va subtitular Llegenda. Malgrat la seva adscripció a la regió cantàbrica, evoca una soleá de sabor profund i andalús, amb una cobla de sabor també andalús.

Continuant amb el Romanticisme musical, aquesta segona part del concert continuarà amb una peça interpretada amb orgue i guitarra, la Romanza del Concert Op.72 de Salvador Bacarisse. Es tracta d’una peça de grans trets clàssics i romàntics. La Romanza desplega un sentiment espanyol nostàlgic.

Per acabar aquest viatge, acabarem el concert amb una peça de Luigi Boccherini, Introducció i fandango. És una peça musical que destaca per la seva originalitat, fusió d'estils i capacitat per emocionar el públic. La seva riquesa melòdica, combinada amb el ritme contagiós del fandango, fa que aquesta obra sigui una veritable joia del repertori musical universal.

L’entrada és amb la modalitat de taquilla inversa amb la finalitat de col·laborar amb les tasques de manteniment de l’orgue.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!