Conferències, col.loquis

Transsexualitats. Altres mirades possibles i Dibuixant el gènere

Vilanova i la Geltrú | Hotel Cèsar | 24-05-2013

Sin título-1

Transsexualitats. Altres mirades possibles

Històricament, la transsexualitat ha despertat un gran interès en el camp de les ciències de la salut i de les ciències socials. Encara avui sorgeixen teories que, de manera quasi obsessiva, volen explicar perquè les persones trans existim.

Per un moment, però, podríem canviar la mirada i plantejar que el conflicte i el debat que genera el fet trans a la nostra cultura és la transfòbia. La qüestió a investigar no seria llavors per què hi ha individus trans, sinó el rebuig social que aquestes persones generen. No serien més els nostres cossos l’objecte d’estudi, sinó la societat i els nostres referents culturals. La pregunta clau seria, per tant, ¿com i per què existeix la violència cap a les persones que viuen identitats de gènere que defugen el binomi home-dona?

Aquest és el punt de partida d’una reflexió que s’obre com a inquietud entorn de la transfòbia, i de la convicció que és possible eradicar-la.

Dibuixant el gènere

Habitualment no qüestionem què vol dir ser dones o ser homes, i donem per descomptat que és fruit de processos biològics. En aquest llibre expliquem el gènere com una construcció cultural que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l'exclusió de les persones trans, intersex, gais, lesbianes i bisexuals. Al llarg d'aquestes pàgines mostrem quines són les pressions, les violéncies i els discursos que estableixin les normes del gènere i que configuren les nostres vides.

«Volem ser normals i volem ser acceptades. Però la dimensió social fa que sigui possible que ens arribi, de part de les persones que ens envolten (de vegades en forma de llibre il.lustrat), la inspiració i la motivació necessàries per començar a gosar ser nosaltres mateixes, i per expressar quin és el nostre desig.» Teresa Forcades

www.libreriacomplices.com/

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!