Nota de premsa

Comunicat de premsa de l'APMA respecte al projecte d'una nova central tèrmica a Cubelles

És innecessària la nova central per l’elevada quantitat de centrals tèrmiques de cicle combinat en funcionament o previstes pels propers anys a Catalunya

La central tèrmica del Foix en una vista aereea. fdg/c. castro

La central tèrmica del Foix en una vista aereea. fdg/c. castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La central tèrmica del Foix de 520MW crema majoritàriament gas-oil, i això origina molts tipus de contaminació entre els quals cal destacar la pol·lució atmosfèrica (diòxid de Sofre, òxids de Nitrogen i partícules en suspensió) i la contaminació tèrmica (emissió de gasos que acceleren l’efecte hivernacle i augment de la temperatura marina per utilització de l’aigua del mar per refredar). El combustible utilitzat és de tipus fòssil –i per tant exhaurible– que en el seu procés d’elaboració també comporta una contaminació, la qual cosa suposa un sistema no sostenible ni en l’explotació ni en l’obtenció de recursos naturals.

Actualment ENDESA projecta construir una nova central tèrmica de cicle combinat de 800MW a Cubelles. El nou projecte no queda justificat legal ni tècnicament i no clarifica la substitució o manteniment de l’actual central. Considerem que aquesta nova central contribuiria a l’actual sistema energètic insostenible, anacrònic i contaminant pel medi ambient i per la salut a les persones.

És innecessària la nova central per l’elevada quantitat de centrals tèrmiques de cicle combinat en funcionament o previstes pels propers anys a Catalunya que signifiquen un augment de més del 50% en el total de potència de generació elèctrica a Catalunya respecte de l’any 2003. Les noves tèrmiques són totalment incompatibles amb la necessària consecució de la sostenibilitat energètica. El Pla d’Energia de Catalunya 2000-2010 ja està aprovat i és vigent, però el govern tripartit català va acordar una moratòria de les actuacions previstes en el pla d’energia de Catalunya fins a la seva revisió al llarg de l’any 2004. No tan sols no es compleix la moratòria sinó que entre les centrals tèrmiques en funcionament i les planificades, ja es duplica la xifra prevista pel Pla de l’Energia de Catalunya, fent que la producció d’electricitat augmenti de manera exagerada, més d’un 50%. No és el govern, sinó les empreses inversores les que determinen la construcció d’aquestes centrals, sense respondre a criteris de planificació i de necessitats de la societat, sinó a criteris de mercat.

Al projecte no es garanteix que es cremi només gas natural. Segons la Comisión Nacional de Energia, el consum de les centrals previstes de cicle combinat a tot Espanya superaria 22.000 milions de m3 a l‘any (per 20.000 MW de potència), mentre que només es poden subministrar a través dels gasoductes 14.000 milions de m3. A més, el Real Decreto Ley 6/2000 diu que les centrals tèrmiques de gas només tindran accés al 25% del gas d’Algèria (que és el principal origen del gas que es consumeix a l’Estat). Això posa en evidència que no és creïble que la nova central funcioni només amb gas natural.

Es faran servir, per tant, altres combustibles com el gas-oil en períodes cada cop més extensos, fet que donarà un impacte ambiental molt major al plantejat al projecte i també respecte a l’actual tèrmica de potència molt menor. Així podríem tenir un panorama de contaminació atmosfèrica molt superior a l’actual ja que la potència quasi es duplica en la nova tèrmica i en cas de mantenir-se l’actual central, es triplicaria.

Considerem que la proliferació incontrolada de projectes de centrals tèrmiques implica buidar de contingut alguns dels compromisos del govern de la Generalitat en matèria energètica: la redacció d’un pla d’energia a Catalunya, el control de la construcció de noves centrals en tant no s’aprovi el pla i la descentralització de la producció d’energia; així com hipotecar la consecució d’altres objectius que també han estat enunciats pel govern espanyol: desenvolupament de les fonts d’energia renovables fins assolir-ne una producció del 12% de l’energia primària, l’establiment de programes de prevenció i control de la contaminació o el compliment del protocol de Kioto contra el canvi climàtic.

Cal considerar que a l’any 2003 es varen produir dotze episodis de superació de límit d’informació d’ozó troposfèric a Vilanova (superació de 180 g/m3 durant un total de 18 hores dels mesos de maig, juny, juliol i agost) a l’estació de la Xarxa de Vigilància i Control Ambiental. La mateixa estació va detectar superacions del valor objectiu a llarg termini (120 g/m3) tant a l’any 2003 com al 2004. Caldria valorar com les emissions de la central afectaran específicament la formació d’ozó trosposfèric a la zona.

Defensem l’establiment de noves formes d’aprofitament energètic basades en l’estalvi i l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables com ara els sistemes eòlics, solars, geotèrmics, mareomotrius i de biomassa. Demanem que els ajuntaments, les administracions de la Generalitat de Catalunya i de la resta de l’estat s’impliquin en la construcció i afavoriment de les energies renovables que no suposin hipotecar la natura i les generacions futures de persones que han d’heretar el planeta. La tecnologia ja està prou desenvolupada per realitzar formes d’aprofitament energètic basat en petites comunitats, que no tan sols s’autoabasteixen sinó que són capaces de donar energia a la xarxa.

Instem a les administracions locals i comarcals a que afavoreixin les energies renovables tant en les escoles i els edificis municipals com en els edificis privats, mitjançant ordenances municipals, línies de finançament, programes d’informació i que constitueixin plans energètics locals i comarcals sostenibles.


Vilanova i la Geltrú, 22 de novembre de 2004

AGRUPACIÓ PER LA PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT DEL GARRAF

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local