Dia Mundial de Prevenció d'Ofegaments

Els socorristes de Sitges es classifiquen per al Campionat Internacional i reivindiquen millores laborals

Un equip de sis socorristes guanya la darrera competició de salvament esportiu celebrada a Barcelona i alerta que 'les intervencions s’han incrementat i la imprudència s’ha agreujat'

Els socorristes de Sitges es classifiquen per al Campionat Internacional i reivindiquen millores laborals. EIX

Els socorristes de Sitges es classifiquen per al Campionat Internacional i reivindiquen millores laborals. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les platges de Sitges poden presumir del seu servei de salvament. L’equip format pels socorristes Juan Cepeda, Facundo Parceci, Santiago Francos, Pablo Rey, Fabricio Sammaruco i Franco Caligaris es va alçar amb el primer premi de la darrera competició de salvament esportiu celebrada a Barcelona, amb disset equips inscrits. El guardó classifica els guanyadors per a participar en el Campionat Internacional que se celebra a Bèlgica el pròxim mes de setembre.

Eduardo Struzka és coordinador del servei de salvament de les platges de Sitges i destaca la professionalitat del seu equip en unes proves que valoren la resistència física, el treball en grup, les habilitats i la destresa davant els desafiaments dins i fora de l’aigua. Però hi ha més. Dos equips de socorristes sitgetans van participar a les proves. “Estan molt preparats”, destaca Struzka. I és així, perquè el socorrisme de platges exigeix aptituds per a les quals els socorristes, “a més de la seva jornada, fan un entrenament físic diari”.

Rere el xiulet, les corredisses, l’observació, la prevenció d’incidents i l’atenció als accidents, el servei de salvament a les platges requereix una preparació que va més enllà de les maniobres de primers auxilis que també són part important de la seva tasca. “Aquest premi, sobretot ha de ser un reconeixement”, afirma Struzka –gairebé amb vint anys a les platges de Sitges– “un reconeixement i una celebració de l’esperit esportiu i la passió pel salvament”.

Les intervencions s’han incrementat. La imprudència s’ha agreujat, “crec que després de les restriccions de la pandèmia, ara, hi ha persones que no volen ni sentir parlar de la prevenció”. Una sentència que es veu reflectida entre les notícies amb el degoteig d’incidents –malauradament molts amb finals inapel·lables.

Actualment, el servei de salvament a les platges de Sitges està dotat amb dos coordinadors i 29 socorristes, de les deu del matí a les set de la tarda, i té punts de vigilància a les platges de Les Botigues de Sitges, Cala Ginesta, Garraf, Cala Morisca, Aiguadolç, Balmins, Sant Sebastià, Fragata, Ribera, Bassa Rodona, Estanyol, Riera Xica, La Barra, Terramar i Anquines.

Un sector que es reivindica

La manca d’una formació reglada pertinent a Catalunya, els baixos salaris i la temporalitat han aixecat el clam del sector. “Si bé Sitges, com altres dues o tres poblacions compten amb una major temporalitat, no és així a la majoria de la costa catalana”.

El sector reclama a la Generalitat, d’entrada, un conveni col·lectiu propi. Ara mateix, el marc de la contractació del servei de salvament de platges és el conveni de socorristes de piscines. “No cal que et digui que és molt diferent!”. I és així: la preparació, sobretot física i les habilitats són ben diferenciables. Però la llei no ho reconeix.

La reivindicació és en mans dels sindicats UGT i CCOO i la Plataforma SOS Socorristes que el passat mes de juny van protagonitzar una concentració reivindicativa a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per exigir una regularització específica de la normativa que afecta el sector del socorrisme i vigilància de platges.

La limitació dels horaris, com en el cas de Sitges, deixa la majoria de platges sense servei de salvament i vigilància en hores d’afluència de persones més vulnerables. És el cas de la gent gran, però també de bona part de la gent, que defugen de l’horari de més sol i van a les platges a primera hora del matí o darrera hora del vespre, quan els serveis ja no hi són. “Les conseqüències sovint les hem de viure l’endemà”.

La reivindicació, doncs, és pel benefici de la professionalitat, però també de l’atenció. S’ha obert una taula de negociació que, de moment, té molts reptes per endavant i cap data concreta per exposar-ne les conclusions.

El servei de salvament està dotat per 2 coordinadors i 29 socorristes durant la temporada alta i funciona de 10 h a 19 h. Les platges amb salvament són Les Botigues de Sitges, Cala Ginesta, Garraf, Cala Morisca, Aiguadolç, Balmins, Sant Sebastià, Fragata, Ribera, Bassa Rodona, Estanyol, Riera Xica, La Barra, Terramar i Anquines.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local