Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Sant Pere de Ribes es postula com a capital de la Formació Professional en l’àmbit sociosanitari

Abigail Garrido: 'l’hospital comarcal està en el nostre municipi i el volem fer fort'

Sant Pere de Ribes es postula com a capital de la Formació Professional en l’àmbit sociosanitari. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes es postula com a capital de la Formació Professional en l’àmbit sociosanitari. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sant Pere de Ribes vol ser la capital de la formació professional en l’àmbit sociosanitari. Així s’ha posat de manifest durant la visita al municipi del president de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, Fabián Mohedano, aquest dilluns, 13 de novembre, que s’ha reunit amb l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido; la regidora d’Educació i Ocupació i Formació Ocupacional, Paqui Carrasquilla, i la regidora de Desenvolupament Econòmic i Innovació, Ana Herrera, per conèixer i tractar els diversos projectes de Sant Pere de Ribes en aquest àmbit.

Després de la reunió de treball que ha tingut lloc a l’edifici institucional de la Vinya d’en Petaca de les Roquetes, han visitat les instal·lacions que té l’empresa AKO al polígon de la Vilanoveta, on Mohedano ha pogut saber en què consisteix el futur projecte del clúster de la cadena del fred, amb la consellera delegada d’AKO Group, Neus Lloveras, i el director general, Josep Lluís Bescós.

L’alcaldessa ha assegurat que el municipi vol formar part del mapa de Catalunya dels centres integrats de Formació Professional, tal com preveu la Generalitat. En aquest sentit, ha remarcat que hi ha “projectes importants a Sant Pere de Ribes per oferir formació professional en els àmbits sanitaris”, atès que “l’hospital comarcal està en el nostre municipi i el volem fer fort”. Així, “tenir un centre basat en la formació en aquest àmbit, no només pel nostre municipi sinó amb vocació supramunicipal, crec que és un dels camins que hem de recórrer”, ha afirmat.

Pel que fa a l’empresa AKO i la necessitat de tenir personal especialitzat en la cadena del fred i la digitalització dels processos, Garrido ha comentat que és necessari “tenir formació professional vinculada a aquest sector” per tal de fer realitat llocs de treball”. De fet, ha dit que les empreses ubicades al polígon de la Vilanoveta “ens diuen que necessiten mà d’obra qualificada i que moltes vegades no la troben. Estem en disposició, conjuntament amb la Generalitat, de fer de pont entre el món econòmic i l’ocupació”. El municipi no té cap centre que aglutini investigació i formació, tot i que compta amb diferents cicles formatius repartits entre els diversos instituts. L’alcaldessa ha assenyalat, en aquest sentit, que es busquen “tenir més cicles d’aquesta família que puguin donar sortida a aquestes persones formades professionalment”.

Per la seva part, el president de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, Fabián Mohedano, ha explicat que el passat mes de juliol la Generalitat va aprovar dues mesures: el decret de formació professional integrada, que ha de ser “l’instrument per crear els centres d’excel·lència tractors en el mapa de la formació professional” i la creació d’un mapa únic de centres de formació professional planificat d’aquí a l’any 2035. “Sant Pere de Ribes vol contribuir en la planificació d’aquest mapa i vol ser la capital de l’àmbit sociosanitari de la formació professional”, ha insistit. Per tant, la idea passaria per aglutinar totes aquelles ofertes formatives que hi ha al municipi en únic centre, perquè, segons Mohedano, “el nou paradigma de centres de FP planteja formació des dels 16 al 67 anys, formació al llarg de la vida amb un caràcter especialitzat”.

Respecte a la cadena del fred, el president de Formació i Qualificació Professional també ha destacat el paper important que té la FP en la recerca aplicada i l’especialització en aquest àmbit. Per tant, “s’haurà de dotar amb cicles que tinguin a veure amb elles i és molt convenient que els centres estiguin on passen les coses”. Mohedano ha considerat que l’empresa AKO i l’ajuntament estan posant “la llavor d’un projecte important” i ha demanat “tenir una mirada diferent sobre l’urbanisme i la col·locació dels centres de formació professional”.

Futur professional

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està treballant en el futur de la formació amb diferents projectes, com el Never Alone amb l’Institut de Robòtica per a la Dependència o el desenvolupament del sector de Can Jove, que preveuen establir nous vincles i relacions amb el sector universitari, però també amb la formació, la investigació i el desenvolupament. En aquesta línia, doncs, el consistori insisteix en tenir programes post-obligatoris i cicles formatius relacionats amb aquests àmbits que requeriran professionals i sortida laboral.

Actualment, l’ajuntament porta terme diverses ofertes formatives en aquests àmbits a través dels Programes de Formació i Inserció o altres similars. Al municipi, a més, l’Institut Alexandre Galí, a les Roquetes, ofereix el Cicle de Grau Mig en Estètica i Bellesa i els Cicles de Grau Superior en Integració Social i Educació Infantil; i a l’Institut Can Puig de Ribes, els CGM en Auxiliar d’Infermeria i en Gestió Administrativa.
Les demandes del consistori de cara al proper curs 2024-2025 són els cicles de grau superior de la família d’imatge per donar continuïtat al CGM de l’Institut Alexandre Galí, i el de la família sanitària per donar continuïtat al CGM de l’Institut Can Puig.

La *taxa d’escolaritat del cicles formatius de grau mig a Catalunya és de 47,3% (públics i privats), segons dades de l’estudi de la Diputació de Barcelona sobre la prospecció escolar referent al curs 2020-2021. Mentre que a Sant Pere de Ribes aquesta taxa és del 23,96%. Tenint en compte que per assolir la taxa de Catalunya li manca el 23,34% (població del municipi de 16 i 17 anys), li manquen 180 places.

Pel que fa a la taxa d’escolaritat dels cicles formatius de grau superior, a Catalunya és en total del 40,46% (públics i privats), mentre que a Sant Pere de Ribes és del 10,10%. Per tant, li manca una oferta de places per assolir la taxa de Catalunya que equival al 30,36% (població del municipi de 16 i 17 anys), és a dir, 217 places.

*La taxa neta d'escolarització per nivell d'ensenyament és el percentatge de població escolaritzada a cada nivell d'ensenyament, i l'edat dels quals coincideixi amb l'edat teòrica del nivell que cursa, respecte del total de la població d'aquest grup d'edat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local