Dia Mundial de les Telecomunicacions

Subirats, escenari de la primera experiència de telegrafia òptica en el segle XXI

Subirats és un dels pocs municipis amb més d’una construcció d’aquest tipus, la qual va iniciar l’era de les telecomunicacions al segle XIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'activitat Optica't, celebrada el passat cap de setmana a Subirats, ha significat la primera experiència de telegrafia òptica en el segle XXI a Catalunya. En aquesta iniciativa única i innovadora, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació 2013, es va poder conèixer les dues antigues torres de Telègraf Òptic de Subirats, al Port d’Ordal, la més coneguda i visible des de la carretera N-340, i a La Guàrdia de Sant Pau d’Ordal, antiga torre medieval que conserva la base.

Subirats és un dels pocs municipis amb més d’una construcció d’aquest tipus, la qual va iniciar l’era de les telecomunicacions al segle XIX. Una cinquantena de persones van participar diumenge mitjançant dos grups que sortien des de dos pobles de Subirats, Ordal i Sant Pau d’Ordal, cap a les respectives torres de Telegrafia Òptica i gaudint de les millors vistes de la Serralada d’Ordal en aquesta iniciativa de turisme cultural. Gràcies als guies, els quals també van explicar la història i funcionament d’aquest sistema de comunicació a Subirats en la línia que travessava tot el litoral peninsular, van realitzar l’intercanvi de missatges entre les dues torres, com gairebé dos segles enrere. A més a més els missatges van ser fets públics mitjançant el twitter de Turisme de Subirats http://twitter.com/TSubirats enllaçant amb la vessant més moderna de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

El dia anterior, dissabte, l'ex-director l'ETSIT-UPM i col·laborador del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya Jesús Sánchez Miñana va donar una interessant conferència sobre el funcionament i particularitats de la telefonia òptica a l’Ateneu Ordalenc, on també es va poder veure la maqueta d’una torre de Telègraf Òptic completa dins una exposició sobre la matèria. L’esdeveniment va ser organitzat pel Patronat de Turisme de Subirats i el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Telègraf d’Espanya i l’Associació Catalana i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya.

Ordal i la Torre de Telegrafia Òptica

El poble d’Ordal (Subirats), porta del Penedès al Baix Llobregat i capital de les Muntanyes d’Ordal, a més a més de ser un excel·lent punt de partida per recórrer els senders de la Serralada d’Ordal gràcies a la seva oferta comercial lligada al trànsit de la carretera N-340, atresora al seu entorn dos elements arquitectònics catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): La Creu i el Telègraf Òptic del Port d’Ordal. La Creu d’Ordal, del segle XVII i situada al cim del Port de l’Ordal, està ubicada en el punt on coincideixen els termes de Subirats, Vallirana i Cervelló. Datada del segle XVII, durant la Guerra del francès va ser destruïda i posteriorment reconstruïda. Actualment és testimoni mut de l’antic traçat on encara conserva les corbes i rampes que van fer mític aquesta carretera que va connectar per primer cop el litoral mediterrani peninsular.

A només 500 metres es troba la poc coneguda Torre del Telègraf d’Ordal. La telegrafia òptica va ser el primer sistema telegràfic de la història i feia servir senyals a distància. Creada a França, per transmetre un missatge entre dues ciutats, calia instal·lar, al capdamunt de torres altes, un sistema de braços articulats maniobrats per un operador. Des d’una torre l’operador veia la torre precedent i la següent. L’operador de cada una observava els senyals emesos amb l’ajuda dels braços articulats i els retransmetia a la torre següent. Tenien una bola que es podia moure verticalment, ocupar 5 posicions diferents i una barra situada a mitja alçada que podia girar i disposar-se en quatre orientacions.

Cadascuna de les 20 combinacions resultants tenia un significat numèric. La successió de valors numèrics constituïa el missatge que era traduït amb un diccionari o codificador. El telègraf estava situat al terrat de les torres i en altres llocs era a sobre un campanar o alguna construcció elevada. De fet Subirats, degut a la seva orografia i extensió, és un dels pocs municipis amb dues torres de telegrafia òptica ja que la torre d’origen medieval de La Guàrdia va ser adaptada per aquest ús. La Torre del Telègraf Òptic d’Ordal es va construir a mitjans del segle XIX i ja al final d’aquell mateix segle va caure en desús amb el desplegament del telègraf elèctric.

El sender PR-C 156-3, anomenat “Ronda d’Ordal”, és un circuit circular que passa pels punts més alts del municipi de Subirats donant la volta al poble d’Ordal. En els darrers anys, dins el projecte de rehabilitació efectuat per l’Ajuntament de Subirats d’aquesta via, es va renovar la senyalització vertical de tots els camins i es van repassar les marques de pintura groga i blanca que identifica aquests tipus de senders PR (Petit Recorregut) que es diferencien dels GR (Gran Recorregut) amb marques vermella i blanca. Aquests camins són una bona manera de conèixer el territori de ben a prop amb les millors panoràmiques de la Serralada d’Ordal i gaudir de la diversitat de paisatges de Subirats, Capital de la Vinya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local