TROBADA A NEÀPOLIS

La UPC de Vilanova participa en la construcció del telescopi de neutrins més gran del món

Més de 100 científics d'arreu del món participen la setmana vinent a Nèapolis en el congrés sobre el projecte KM3NeT que ha de planificar la construcció i ubicació d'aquest telescopi de neutrins de nova generació

EIX. Projecte KM3NeT

EIX. Projecte KM3NeT

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Del 17 al 21 de febrer l'Agència Pública d'Innovació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Neàpolis, acollirà un centenar de científics d'arreu del món en el congrés sobre el projecte KM3Net. Aquest projecte, en el qual hi participa el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) al Campus de Vilanova i la Geltrú, contempla la construcció d'un gran telescopi europeu de neutrins de nova generació per estudiar l'Univers des del fons marí.

Aquest migdia al lloc on s'ha de realitzar el congrés internacional, la primera tinenta d'alcaldia i regidora de Societat de la Informació, Ariadna Llorens, la sots-directora de Relacions Institucionals de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de VNG, Elisabet Arnó i el director del LAB, Michel André han explicat la importància del congrés i del projecte que substituirà l'actual telescopi ANTARES, que en els darrers 15 anys ha recollit dades astronòmiques a 2.500 metres de profunditat a la Mediterrània (prop de la costa provençal).

Segons Michel André, que és també un dels científics que intervindran en aquest congrés, el projecte KM3NeT "reunirà un centenar de científics per planejar la construcció del telescopi de neutrins més gran del món per estudiar l'Univers des del fons marí". La seva ubicació, encara per determinar, podria situar-se "a prop de França o bé entre la costa catalana i les Illes Balears". Per al director del LAB el congrés que es farà la setmana vinent a Vilanova i la Geltrú "ha d'analitzar els resultats obtinguts pel telescopi ANTARES i ha d'establir els passos a seguir per construir i ubicar el KM3NeT que tindrà una mida cinquanta vegades superior a la del seu predecessor i estarà situat a una profunditat de 4 o 5 km en el fons marí". Michel André ha qualificat el projecte com "la construcció més gran utilitzada per l'home, amb el repte afegit de la profunditat a la qual serà construït". Sobre la participació del LAB, Michel André ha afirmat que "el laboratori de la UPC proporciona tecnologia per estudiar i analitzar el comportament dels organismes marins de les aigües més profundes i la influència del soroll o càrrega acústica que es pugui produir per l'impacte del neutrí a l'aigua de mar".

En la presentació d'aquest congrés la regidora de Societat de la Informació, Ariadna Llorens, ha destacat que la ciutat ja ha acollit en anteriors ocasions i també de la mà del científic Michel André "un congrés de la magnitud que tindrà aquest amb un centenar de científics d'arreu del món projectant la construcció d'un telescopi marí amb repercussió mundial, tal i com fa uns mesos ja vam ser el pol d'atracció de la comunitat científica amb el congrés sobre el desgel a l'Artic on també hi participava la UPC". Per a la regidora Llorens, "Vilanova i la Geltrú té aquesta voluntat d'estar en primera línia com a ciutat que aposta pel coneixement i que s'implica amb reptes de futur a llarg termini vinculats a la recerca en l'àmbit marí".

Finalment la sots-directora de Relacions Internacionals de l'EPSEVG, Elisabet Arnó qui ha destacat "el gran ressò que pot suposar la celebració d'aquest congrés a Vilanova i la Geltrú amb la participació d'un dels 11 grups de recerca que hi ha a l'EPSEVG". En aquest sentit, la sots-directora de l'Escola Politècnica ha parlat de "la dimensió internacional d'aquest projecte i de la tasca innovadora que realitza el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques des de fa més de deu anys en àmbits com la pesca, el medi ambient i el mar". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local