Telescopi de neutrins

Un centenar de científics per planificar la construcció del telescopi marí KM3NeT

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, amb seu a Vilanova, contribueix amb tecnologia pròpia per detectar les fonts acústiques provinents dels neutrins

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Neàpolis acull durant tota la setmana més d'un centenar de científics europeus i d'arreu del món en el congrés sobre el projecte KM3NeT que planeja la construcció del telescopi de neutrins de nova generació més gran del món que estudiarà l'Univers des del fons marí.

En aquest projecte hi participa el Laboratori d'Apliacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, sota la direcció del científic Michel André, organitzador d'aquest congrés que se celebra a VNG; l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València (UV) i, el Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de València (UPV). Durant la celebració del congrés s'estan reunint a la nostra ciutat els dos consorcis internacionals impulsors dels projectes ANTARES i KM3NeT. Aquests consorcis estan constituïts per 40 instituts d'investigació i universitats procedents de 10 països europeus.

El futur KM3NeT serà cinquanta vegades superior, en volum, al seu predecessor el telescopi ANTARES que durant els darrers set anys ha recollit les dades astronòmiques des de 2,5 km de profunditat davant la costa de Marsella, França. En la trobada que s'està fent aquests dies a Vilanova i la Geltrú es decidirà la ubicació d'aquest nou telescopi que en una primera fase tindrà un cost d'uns 30 milions d'euros i en la segona fase, 80 milions d'euros, mentre que en global el projecte tindrà un cost d'entre 240 i 260 milions d'euros finançats per fons europeus, segons ha explicat el portaveu d'Antares a l'estat espanyol, Juan José Hernández. Sobre les possibles ubicacions d'aquest gran telescopi hi ha la costa de Sicília; la costa de Marsella o bé a prop de la localitat de Plos a Grècia.

A banda d'acollir i esdevenir l'amfitrió del congrés, el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC contribueix amb tecnologia pròpia, tant en el telescopi ANTARES com en el KM3NeT, que el substituirà a partir de 2016. la funció del LAB, amb seu a Vilanova i la Geltrú, segons Michel André "és identificar els sons coneguts que es produeixen en el fons marí i discriminar-los del sons que són d'origen desconegut". D'entre aquests darrers, el LAB ha d'ajudar a detectar quines són les fonts acústiques produïdes pels neutrins quan arriben al fons del mar. En aquest sentit, segons ha explicat Juan José Hernández l'objectiu del KM3NeT serà "detectar neutrins, partícules amb una massa molt petita que no tenen càrrega elèctrica, provinents de l'exterior de la terra i generats per processos molt violents com per exemple quan col·lapsen dues estrelles. Volem utilitzar els neutrins com a missatgers i com són partícules molt petites i difícils de detectar utilitzarem el fons marí perquè és un mitjà transparent a la llum, obscur i, per tant poc contaminat luminícament, que ens permetrà mirar també a l'altra banda de la terra".

Aquest migdia, a l'auditori de l'Agència Pública d'Innovació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Neàpolis, s'ha fet l'acte d'obertura del congrés a càrrec de l'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras; el vicerector de Política de Recerca de la UPC, Fernando Orejas; el portaveu del projecte KM3NeT i investigador del CSIC, Juan José Hernández; el director del LAB, Michel André i el director de l'EPSEVG, Frederic Vilà;  la regidora d'Educació i Societat de la Informació, de l'Ajuntametn de VNG, Ariadna Llorens i l'administrador de la UPC, José Miquel Quiñones.

En el seu parlament, l'alcaldessa de la ciutat ha parlat de "la importància de fomentar la recerca" i ha afirmat sentir-se "orgullosa que Vilanova i la Geltrú sigui ciutat universitària". Per a l'alcaldessa esdeveniments de caire internacional com aquest congrés evidencien "la capacitat i el potencial que té la nostra ciutat vinculant el seu futur a la investigació i la recerca lligades al mar". A Vilanova i la Geltrú, ha afirmat l'alcaldessa Lloveras "tenim grups de recerca molt importants i hem de reforçar aquesta capitalitat de la ciutat al voltant de la recerca i el mar". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local