Pla de salut 2011-2015

Més d'un miler de teleconsultes a especialistes al Garraf per reduir les llistes d'espera

Un 78% de les consultes de cardiologia i un 59% de les de dermatologia s’han pogut resoldre des del Centre d’Atenció Primària i sense enviar el malalt a l'especialista

Des de maig del 2013 fins a setembre del 2014 s’han fet 1051 consultes virtuals: 89 de cardiologia, 350 de dermatologia, 38 d’endocrinologia, 10 de geriatria, 242 d’oftalmologia, 20 de reumatologia i 302 de traumatologia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A finals del mes de maig de l’any 2013 el Consorci Sanitari del Garraf (CSG) va posar en marxa el projecte de teleconsultes, amb la participació dels proveïdors d’atenció primària de la comarca del Garraf (Institut Català de la Salut - ICS i Consorci de Serveis a les Persones - CSP). En una primera fase es van començar a realitzar teleconsultes a les especialitats de dermatologia, oftalmologia i traumatologia. Els bons resultats obtinguts durant aquest últim any han fet que també es posin en marxa les consultes virtuals a les especialitats de cardiologia, reumatologia, endocrinologia i geriatria.

Aquest projecte s’insereix en la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015 per millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada. L’objectiu per al 2015 consisteix a reduir el nombre de visites a l’atenció especialitzada per oftalmologia, malalties de l’aparell locomotor, salut mental, dermatologia i urologia en un 10-15% segons l’especialitat.

En aquest entorn, el projecte de teleconsultes al Garraf va néixer amb un doble objectiu: augmentar la resolució als primers nivells del territori i disminuir el temps d’espera per a les consultes de les especialitats. Des de maig del 2013 fins a setembre del 2014 s’han fet 1051 consultes virtuals: 89 de cardiologia, 350 de dermatologia, 38 d’endocrinologia, 10 de geriatria, 242 d’oftalmologia, 20 de reumatologia i 302 de traumatologia.

Aquestes teleconsultes es fan a través d’una plataforma de comunicació online on els metges d’atenció primària i els d’atenció especialitzada comparteixen informació clínica dels pacients. A través d’aquesta plataforma, el metge de família pot fer una consulta virtual a l’especialista que inclogui informació clínica, fotografies de lesions i proves com radiografies, ECG, TAC, entre d’altres.

Hi ha molts dubtes mèdics que es poden resoldre virtualment ja que no necessiten la presència física del pacient i es poden detectar a través d’un informe, d’una prova, o d’una imatge. Per exemple en el cas de dermatologia, es constata que el 59% de les consultes virtuals es poden resoldre a l’atenció primària. Un altre exemple significatiu és el de les consultes de cardiologia, que tot i que es van implantar a la segona fase del projecte les dades demostren que un 78% de les teleconsultes realitzades fins al moment s’han pogut resoldre des de l’atenció primària. Tot aquest projecte permet evitar desplaçaments innecessaris del pacient, o prioritzar-lo si el cas ho demana. A més, permet reduir la llista d’espera de la consulta especialitzada.

Segons la responsable del Projecte de teleconsultes al CSG, Catalina Serra, "la plataforma de comunicació online permet la transversalitat del procés, ja que els diferents proveïdors de salut del Garraf es poden comunicar, ja no només enviant proves i informes, sinó que també poden consultar el curs clínic del pacient, és a dir, les observacions que fa el metge durant la consulta. En definitiva aquesta comunicació fluida que es produeix entre l’atenció primària i l’especialitzada és imprescindible perquè evita la duplicació de proves, augmenta la confiança entre els professionals, i permet centrar l’atenció en les necessitats de cada pacient".

Un projecte emmarcat en el Pla de Salut

El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local