25 de novembre

Augmenten un 56,5% les denúncies per revelació de secrets entre víctima i agressor

Es tracta del fet de difondre imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i la persona agressora

Els Mossos d?Esquadra han instruït de gener a octubre de 2014 un total de 10.995 denúncies per violència masclista

S’han detingut 4.756 homes per la seva presumpta relació amb delictes de violència masclista. Els agents també han realitzat 1.029 detencions per trencament de condemna

Els Mossos han atès 11.853 víctimes, de les quals el 4,2% són menors d’edat i l’11% majors de 65 anys

EIX. 25 de novembre

EIX. 25 de novembre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Interior, a través de la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) i la Direcció General de Policia (DGP), aposta per abordar el fenomen de la violència masclista amb polítiques públiques que intensifiquin la prevenció i la detecció de la violència masclista, i per un model de seguiment policial que compta amb indicadors com la valoració del risc i el coneixement de l’entorn de la pròpia víctima.

Precisament, amb l’objectiu d’incrementar les accions preventives en l’àmbit de la violència masclista, els Mossos d’Esquadra han realitzat en el que portem d’any prop de 800 xerrades, amb un total de 23.041 assistents, que representa un increment del 14% respecte al mateix període de l’any 2013. El 80% del total de xerrades que es realitzen estan adreçades als joves de 13-20 anys, amb l’objectiu d’educar i conscienciar davant la problemàtica des de ben joves.


Grups d’atenció a la víctima

Els GAV són els grups especialitzats en l’atenció i seguiment de les víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables amb presència a totes les comissaries. Aquestes oficines són actualment l’eina de qualitat que té la policia, i les seves funcions, entre altres, són la prevenció, detecció, atenció, seguiment i protecció d’aquestes víctimes.

Els mossos adscrits als GAV estan en contacte amb els diversos agents del territori que intervenen en l'abordatge del fenomen de la violència contra les dones establint protocols d'actuació i fluxos de comunicació per coordinar les intervencions d'una forma integral.

També fan seguiments de les víctimes i valoren el nivell de risc en cada cas, per proposar, si s’escau, la protecció policial. Enguany, els GAV han fet un total de 10.699 seguiments, dels quals el 60% (6.356) corresponien a dones que tenien vigents mesures de protecció per violència de gènere. Aquesta protecció, en la majoria de casos, s'estableix per ordre de l'autoritat judicial, la Fiscalia o el/la responsable policial de cada demarcació. Una altra de les tasques que assumeixen els GAV és el contacte amb la dona i el seguiment dels casos de manera individualitzada per comprovar amb ella mateixa el seu estat i garantir el compliment de mesures que l'autoritat judicial hagi pogut determinar.


Denúncies per violència masclista

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han instruït de gener a octubre de 2014 un total de 10.995 denúncies per violència masclista. Representa un 0,7% més respecte al mateix període de l’any anterior, quan es van instruir 10.922 denúncies.

Per tipologies delictives, la violència física representa aproximadament un 40% de la violència de gènere: lesions lleus i greus, temptatives d’homicidi. La violència psicològica representa un 45%: amenaces, coaccions, vexacions, tracte degradant/vexatori. El 2% és violència sexual i altres tipus de violència representen un 13%, com delictes relacionats amb drets i deures familiars (impagament de prestacions, etc.), danys, i descobriment i revelació de secrets.

Cal destacar un increment del 56,5% en aquesta darrera tipologia de delicte, el de descobriment i revelació de secrets. Està associada a l’ús d’Internet i de les xarxes socials i la difusió d’imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i la persona agressora, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental.

La gran majoria de víctimes, entre els 22 i els 45 anys
En el que portem d’any el cos de Mossos d’Esquadra han atès 11.853 víctimes, de les quals el 4,2% són menors d’edat. El 75,5% es concentren en la franja dels 22 als 45 anys, i dins d’aquesta la de major incidència és la de 31-40 anys  (37%). Cal destacar un increment del 11% de les víctimes que pertanyen al col·lectiu de persones majors de 65 anys.

Fins ara, s’han registrat 14 homicidis de dones a mans de les seves parelles o exparelles, sis de les quals havien interposat una denúncia contra els seus agressors. La majoria d’elles eren espanyoles, i vuit tenien entre 43 i 54 anys. La franja d’edat dels homicides es troba entre els 44 i 55 anys.

En set casos s’havien instruït diligències policials. Sis dones havien denunciat, i en un cas, els Mossos d’Esquadra van actuar d’ofici. En aquests set casos en què hi havia denúncia, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) del cos de Mossos d’Esquadra havien realitzat seguiment del cas. En cap dels casos hi havia mesura judicial/fiscalia de protecció en vigor. Només 3 de les 7 dones que havien denunciat havien tingut una ordre de protecció que va finalitzar abans de la seva mort.


Perfil dels detinguts

Els Mossos d’Esquadra han detingut 4.756 homes per la seva presumpta relació en casos de violència masclista. Els agents també han realitzat 1.029 detencions per trencament de condemna.

El 0,5% dels detinguts són menors d’edat. El 95,5% són majors d’edat i es troben a la franja d’edat compresa entre els 26 i 45 anys, essent la de 31 a 40 anys la de major incidència amb un 37%. Aquesta franja d’edat coincideix amb la de les víctimes ateses per violència masclista.


Model policial de valoració del risc

Des de la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) s’està treballant per aprofundir en el coneixement i l’anàlisi del fenomen, tenint en compte diferents factors com l’edat, el risc o la relació i alhora la visió criminològica de l’autor i els propis fets, ja que ajuda a copsar les tendències i poder dotar d’eines efectives al cos policial per a desenvolupar la seves actuacions del dia a dia.

Aquest coneixement més teòric es traslladarà a nivell operatiu definint un model policial de valoració del risc propi de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (DPME), que homogeneïtzarà i sistematitzarà una operativa policial adaptant-la a la realitat del fenomen de Catalunya i a la realitat policial. Aquest model policial de valoració de risc es conformarà per instruments de sospita que tindran la funció d’actuar de manera preventiva a través de la detecció precoç o de la identificació de situacions de violència per a poder intervenir en els casos.

També s’ha desenvolupat un qüestionari policial de valoració del risc (QPVR), complimentat amb un nou instrument de reavaluació, davant l’evidència de què el risc és un factor dinàmic i, per tant, ha emergit la necessitat de fer seguiments acurats a les necessitats de cada situació, actualitzant els nivells de risc en funció de cada situació.

Aquest instrument que permetrà fer la reavaluació del risc es fonamentarà amb una premissa clau, fer un seguiment acurat de la tendència d’aquest a partir d’una sèrie de factors identificats com a clau i que ens ajudarà a modificar i adaptar millor les accions policials a la realitat de les situacions.

El proper 17 de desembre, el Departament d’Interior organitzarà una jornada sobre violència masclista per treballar la línia de recerca i intercanvi de coneixement amb altres professionals. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local