Viure a Austràlia

Marta Caparrós: "Viatjar és un exercici d’independència"

És la creadora d'AUssieYouTOO, una plataforma online que assessora gratuïtament els joves que volen emigrar a Austràlia

Marta Caparrós és una jove nascuda al Masnou que actualment resideix a Austràlia. beldisseny.com

Marta Caparrós és una jove nascuda al Masnou que actualment resideix a Austràlia. beldisseny.com

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Marta Caparrós és una jove nascuda al Masnou que actualment resideix a Austràlia. La Marta és la creadora de AUssieYouTOO, una plataforma online que assessora gratuïtament els joves que volen emigrar al país oceànic.

P.- Per què vas decidir marxar a treballar fora del país, i més concretament a Austràlia?
R.- Vaig decidir marxar a Austràlia per millorar l’anglès. Treballava en el món de la consultoria de comunicació, i l’aprenentatge de l’idioma era indispensable per poder créixer a nivell professional. A més a més, m’atreia molt el seu clima i la seva flora i fauna.

P.- Hi ha molta diferència entre l’expectativa i el que et vas trobar?
R.- La veritat és que no tenia moltes expectatives. Sabia que no seria fàcil. El fet de deixar-ho tot i començar una nova vida en un país desconegut, amb una llengua diferent, dóna una mica de vertigen.

P.- Quins són els principals obstacles per a un nouvingut?
R.- Pels espanyols, normalment és l’idioma. Per treballar i mantenir-te has de tenir un nivell mínim d’anglès. Si no parles l’idioma sempre pots treballar en feines no qualificades com mudances, neteja, jardineria, etc… Encara que aquesta opció per a mi mai ha estat un problema, per a molts dels nostres estudiants és un inconvenient.

P.- Els horaris són molt diferents?
R.- Sí, a Austràlia es dina entre les 12.30 i la 1 del migdia, i es sopa entre les 6 i les 7 de la tarda. A les 10 de la nit tothom està dormint. El dia comença i acaba molt més aviat que aquí. Per a adaptar-te a aquestes diferències, simplement has d’obrir la ment, estar disposat a conviure en una cultura i un país diferent.

P.- Com ha estat la teva evolució dins el mercat laboral australià?
R.- Poc abans de marxar, vaig descobrir el moviment Wwoof que consisteix en treballar a granges orgàniques 4 hores al dia a canvi d’allotjament i menjar. Vaig decidir provar sort i, després de treballar en diferents granges, vaig conèixer la família Fisher. Amb ells vaig aconseguir millorar molt el meu anglès i, quan ja portava més d’un any a Austràlia, es van adonar que era més que una netejadora. Em van demanar el currículum i, en veure la meva formació i experiència en màrqueting i comunicació, em va donar l’oportunitat d’ajudar a les oficines de la seva companyia de moda. Poc després, em van oferir el càrrec de responsable de màrqueting, amb un compromís mínim de dos anys a l’empresa. Vaig acceptar, aconseguint el famós visat de treball que és un procés llarg, car i difícil.

P.- Quins avantatges suposa comptar amb visat?
R.- Molts. Primer de tot, no haver de preocupar-me mai més del visat o de quan puc entrar o sortir del país. A més, per a tots els efectes, tinc els mateixos drets que un ciutadà australià (atur, seguretat social,…). La Universitat per a un estudiant internacional com nosaltres pot tenir un cost anual d'entre 25.000 a 40.000 dòlars. Com a resident, puc estudiar a la Universitat sense pagar les taxes internacionals. El que no puc fer amb la residència és votar a les eleccions generals. Només els ciutadans poden fer-ho. Espero obtenir el passaport en un o dos anys.

P.- Per què vas decidir crear la plataforma AUssieYouTOO?
R.- Durant els dos primers anys a Austràlia, em van contactar moltes persones interessades en viatjar a aquest país degut a les poques oportunitats laborals que hi havien a Espanya en aquell moment (2009). La gran majoria volien estudiar anglès, pel que vaig començar a contactar amb escoles de tot el país per poder ajudar-los. Em vaig adonar de que la necessitat d’assessorament anava molt més enllà de l’elecció d’una escola. Així que, el 2012, vaig decidir crear AUssieYouTOO per oferir assessorament durant tot el procés. Tenim un equip de col·laboradors que reben a l’estudiant un cop arriba al país, i li ofereix ajuda en tràmits bàsics com obrir un compte bancari, cercar allotjament o orientació laboral.

P.- De què n’esteu més satisfets?
R.- D’una banda, d’haver ajudat a més de mil joves a assolir el seu somni. És molt gratificant poder formar part d’una aventura tan enriquidora que canviarà per sempre les vides d’aquestes persones. D’altra banda, d’haver-ho poder fet amb un equip de professionals i amics que s’ha convertit en una gran família. Vam començar amb dues persones i actualment som 19 persones entre fixes i col·laboradors.

P.- Què aconsellaries a les persones que busquen un futur fora del país?
R.- Com sempre dic, viatjar és un exercici d’independència. Viure en un altre país i allunyar-te de la teva zona de confort et fa créixer, obrir la ment, madurar i valorar les petites coses. Crec que tots hem de viure, almenys una vegada a la vida, una experiència així.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local