Transport autònom

Un estudiant de la UPC Vilanova, finalista del concurs d'idees d'Endesa

El barceloní Cristian Olmo, estudiant de la UPC de Vilanova, ha dissenyat una nova xarxa pública de transport autònom, urbà i elèctric

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un manresà, un lleidetà i un barceloní són els tres finalistes del concurs ‘Les Idees es Mouen’ organitzat per Endesa juntament amb la Fundació Universitat i Empresa (FUE). Aquesta iniciativa, que ha convidat tots els estudiants de Catalunya a presentar un projecte viable per millorar l’eficiència energètica a les ciutats, té l’objectiu de promoure l’esperit creatiu i d’innovació en estudiants tant universitaris com de formació professional. El guanyador es donarà a conèixer en l’acte que tindrà lloc a la seu de la Companyia a Barcelona, a la sala modernista, en una gala on els finalistes presentaran els seus projectes.

Aquesta primera edició del concurs s’ha destinat a joves de fins a 26 anys matriculats en alguna de les universitats o centres de formació professional de Catalunya i ha aplegat una setantena d’idees que complien amb tots els criteris exigits, d’entre el centenar de projectes rebuts. Les iniciatives havien d’estar vinculades a la innovació, l’eficiència energètica, l’electrificació de la demanda, la protecció del medi ambient i de l’entorn, l’excel·lència en l’atenció al client o la qualitat del servei energètic.

D’aquestes 70, han quedat tres idees finalistes. Jaume Boldú Sardans, de Manresa, i estudiant d’Enginyeria en Tecnologia i Sistemes de Navegació a la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC, ha presentat un sistema que permet estalviar l’aigua freda que raja de l’aixeta mentre l’usuari està esperant que s’escalfi. Un sistema que pot ser especialment interessant en el cas dels vaixells, on l’aigua dolça escasseja.

Oriol Liarte Torrelles, de Lleida i estudiant de Màster d’Enginyeria Industrial a la Universitat de Lleida, ha creat un concepte, Omni Surface, destinat a escalfar espais interiors aprofitant la mateixa escalfor que desprèn el cos humà amb un dispositiu que s’instal·la a les parets.
El tercer finalista és Cristian Olmo Novoa, barceloní estudiant d’Enginyeria en Disseny Industrial de la UPC – Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. Ha dissenyat una xarxa de transport urbà electrificat consistent en vehicles amb trajectòries predefinides per la ciutat, que es poden moure en una xarxa de carrers interns d’un punt a un altre, i que es poden controlar des d’una aplicació del mòbil.

Els passats dies 27, 28 i 29 d’octubre, tots tres finalistes van tenir l’oportunitat d’enriquir els seus projectes en un debat amb experts en la matèria que els ocupava que va tenir lloc en un vehicle elèctric, l’Endesa Van, que voltava per la ciutat mentre tenia lloc la reunió en una mostra gràfica de com ‘Les Idees es Mouen’.

A l’acte del proper dia 12 de novembre hauran de presentar els seus projectes i es definirà qui s’emporta el primer, el segon i el tercer premi. Després de fer l’exposició de les seves idees, amb les millores introduïdes arran de l’Endesa Van, un jurat deliberarà abans de procedir a l’entrega. El primer premi consisteix en una remuneració econòmica de 3.000 euros i una beca d’iniciació professional en el programa STEP de la FUE, amb formació acadèmica i pràctiques pagades a Endesa. El segon i tercer premi consisteixen en 1.500 euros i 1.000 euros respectivament.

El concurs ‘Les Idees es Mouen’ forma part del conjunt d’iniciatives que desenvolupa Endesa per atraure i retenir el talent jove. Durant els anys 2013 i 2014, la Companyia va formar 774 joves a través del seu programa de beques i va realitzar 565 acords de pràctiques, dels quals el 20% van donar lloc a incorporacions a plantilla.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local