Mesures penals alternatives

Els condemnats sense ingrés penitenciari només reincideixen en un de cada deu casos

Les mesures penals alternatives asseguren l’èxit de la rehabilitació en el 90 % dels casos, mentre que l’ingrés a presó només aconsegueix rehabilitar el 70 % dels interns

Els condemnats sense ingrés penitenciari només reincideixen en un de cada deu casos. Generalitat de Catalunya

Els condemnats sense ingrés penitenciari només reincideixen en un de cada deu casos. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’ingrés d’un penat en un centre penitenciari és una opció, però no n’és l’única ni la més apropiada per assegurar l’èxit en la reinserció social de totes les persones que han comès un delicte. Una investigació revela per primera vegada que la taxa de reincidència de la població que compleix la pena fora de la presó és només del 10 %.
               
El conseller de Justícia, Carles Mundó, assegura que el compliment de penes fora de la presó “no és cap privilegi, sinó la manera d’assegurar l’èxit en la rehabilitació” d’alguns condemnats. El compliment dels treballs en benefici de la comunitat, l’obligació de participar en teràpies i la formació poden ser “els instruments més útils per proporcionar segones oportunitats als que en algun moment han trencat la convivència i per fer que la nostra societat sigui més justa i segura”, ha afegit.

La comparació amb la resta de països europeus que registren aquesta dada indica que el grau d’efectivitat de les mesures penals alternatives de Catalunya és superior al d’Holanda, el Regne Unit, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Suècia i Itàlia. Tanmateix, no existeix cap registre públic que permeti comparar la dada catalana amb la de la resta de l’Estat espanyol.

En canvi, l’últim informe del Departament de Justícia situa la taxa de reincidència penitenciària en el 30 %. Malgrat això, aquest 30 % és la taxa més baixa registrada a Catalunya des que s’analitza aquest factor.

El retrat d’un condemnat a mesures penals alternatives

Els condemnats a penes inferiors a dos anys per delictes de trànsit i violència domèstica són els principals candidats a complir una pena de mesures penals alternatives. És a dir, a esquivar l’ingrés en un centre penitenciari a canvi d’acollir-se a un curs terapèutic o a fer treballs en benefici de la comunitat, a fora d’una presó. Es tracta, sobretot, de condemnats per delictes de trànsit (71 %) que han conduït beguts, drogats o sense carnet. En relació amb els casos de violència de gènere (20 %), són condemnats per maltractaments habituals, violència física i psíquica.

L’execució de les mesures penals alternatives depèn de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, que treballa amb la col·laboració de més de 1.700 entitats. Actualment hi ha prop de 7.000 condemnats a mesures penals alternatives i més de 8.800 interns als centres penitenciaris de la Generalitat de Catalunya. Tot i que l’execució depèn del Departament, són els jutges els qui decideixen l’oportunitat d’aquestes mesures, depenent de la gravetat de la pena i del tipus de delicte.

Una investigació del Centre d’estudis Jurídics i Formació Especialitzada

L’estudi està fet sobre una mostra de 8.839 condemnats a mesures penals alternatives. Es tracta d’una investigació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE) del Departament de Justícia. El treball, l’ha coordinat Manel Capdevila, que és el responsable d’Investigació, amb la col·laboració de Marta Ferrer, la cap de l’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica. És la primera vegada que s’ha estudiat la taxa de reincidència general dels condemnats a mesures penals alternatives a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local