Curs 2016-17

Ensenyament manté el curs pont i la prova d'accés del grau mitjà d'FP al superior

Catalunya continuarà oferint el Batxillerat artístic i les assignatures de Filosofia, Història de la Filosofia i Ciències per al Món Contemporani seguiran sent comunes

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. ACN

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha anunciat aquest dimecres que el Departament mantindrà el curs pont i la prova d'accés per passar d'un grau mitjà de formació professional (FP) a un de superior, tot i que la LOMCE no la contempli. En qualsevol cas, ha precisat que els alumnes que optin a un grau superior al setembre podran entrar directament en alguna de les places que hagin quedat lliures de la primera convocatòria de preinscripció, sense cap examen. D'altra banda, Ruiz ha assegurat que Catalunya també es distanciarà de la LOMCE mantenint l'oferta de Batxillerat artístic en les seves dues modalitats: arts plàstiques i arts escèniques. A més, les assignatures de Filosofia, Història de la Filosofia i Ciències per al Món Contemporani se seguiran impartint com a matèries comunes a tots els batxillerats.

Ruiz ha dit que la prova d'accés entre el grau mitjà i el superior vol servir per "mantenir el prestigi de la formació professional" a Catalunya. "El que no volem és tornar al que passava fa uns anys, que era la via més desprestigiada d'estudis", ha afegit. Alhora, la consellera ha justificat que al setembre es puguin escollir places sense passar per l'examen o el curs pont, argumentant que es tracta de no "limitar" la possibilitat que els alumnes puguin continuar els estudis, però apostant per una prova d'accés al mateix temps.

D'aquesta manera, les places que quedin lliures en graus superiors podran ser ocupades per estudiants de grau mitjà que o bé hagin suspès la prova d'accés o directament no l'hagin fet. Llavors, l'assignació es farà en funció de la nota aconseguida al grau mitjà. Tot i això, Ruiz ha matisat que la majoria de llocs s'adjudicaran a través de la prova d'accés en primera convocatòria, i ha assenyalat que els graus més demandats probablement ja estaran plens abans del setembre.

Pel que fa a Batxillerat, Ruiz ha remarcat que es continuarà aplicant la LEC, i l'oferta de modalitats inclourà el Científic i Tecnològic, l'Humanístic i de Ciències Socials, i el d'Arts Plàstiques i Escèniques. A més, ha recordat que l'accés a la universitat es farà amb els mateixos requisits, a través de les PAU amb l'estructura que s'ha emprat els últims anys.

Ensenyament oferirà 7.275 places més en estudis postobligatoris

Ensenyament oferirà en total 221.610 places finançades amb fons públics per l'etapa postobligatòria. Aquesta xifra suposa 7.275 places més que el curs anterior, d'acord amb les dades del Departament. En concret, a la oferta inicial s'han programat 87.780 de Batxillerat, 69.330 per estudis de grau mitjà i 64.500 de grau superior. Això suposa, respectivament, augmentar 525, 3.330 i 3.420 places per aquestes opcions, respectivament. El Departament preveu 2.508 grups de Batxillerat, 2.311 pels estudis de grau mitjà i 2.150 de superior.

La consellera ha indicat que amb aquesta oferta es vol reduir la taxa d'abandonament prematur per sota del 15%, amb l'objectiu que un 85% dels alumnes continuïn els estudis després de l'ESO. Segons dades del Departament, al 2015 l'índex d'abandonament prematur dels estudis a Catalunya es troba en el 18,9%, per primer cop per sota de la mitjana espanyola, després que el 2014 es situés en el 22,22% i el 2008, al 32%.

Així, els 73.259 alumnes que cursen 4rt d'ESO aquest any acadèmic 2015-2016 en centres concertats i públics optaran a 83.770 places d'ensenyament postobligatoris, entre Batxillerat i estudis de grau mitjà, incloent cicles formatius, ensenyaments artístics i els tècnics esportius, sempre que obtinguin el títol d'ESO. En cas contrari, el Departament disposa 4.010 places en Programes de Formació i Inserció o 1.020 en cursos d'accés directe als cicles formatius de grau mitjà.

Hi haurà tres centres nous a Catalunya que oferiran per primer cop Batxillerat: l'institut Can Roca de Terrassa; l'institut de Santa Coloma de Cervelló, on s'ofereix per primer cop al municipi; i l'institut La Talaia de Calafell, que suposa la implantació del Batxillerat artístic a la zona.

D'altra banda, es continuarà oferint el Batxillerat internacional a l'institut Vicens Vives de Girona, el Gabriel Ferrater i Soler de Reus, i el Josep Lladonosa de Lleida, mentre que s'hi afegeix el Moisès Broggi de Barcelona. A més, el programa Batxibac , que dóna una doble titulació amb batxiller i diploma de baccalauréat, comptarà amb 11 centres més, que se sumen als 43 que ja l'impartien.

Per serveis territorials, aquests centres que s'incorporen al programa són al Consorci de Barcelona, La Salle Bonanova i l'Anna Ravell; a la Catalunya Central, l'institut Lluís de Peguera de Manresa i l'Escorial de Vic; a Girona, l'institut Abat Oliva de Ripoll; a Lleida, l'Episcopal-Mare de Déu de l'Acadèmia; al Maresme-Vallès Oriental, l'institut Alexandre Satorras de Mataró, l'Arquitecte Manuel Raspall de Cardedeu i el Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar; a Tarragona, l'institut Serra de Miramar de Valls; i al Vallès Occidental, l'institut La Serreta de Rubí.

Sobre la FP, Ruiz ha remarcat que Catalunya vol tenir un model "flexible" i ha posat com exemple que es podran obtenir 2 titulacions en 3 cursos en 97 centres educatius amb 21 combinacions diferents de cicles formatius. Com a novetats, pel curs vinent s'oferirà el cicle formatiu de grau superior en Electromedicina Clínica i s'afegeixen tres nous perfils professionals de grau mitjà: gestió administrativa orientada a l'àmbit sanitari, planta química orientada als productes farmacèutics i cosmètics, i fabricació i ennobliment de productes tèxtils en gèneres de punt.

La consellera s'ha referit al pla pilot d'FP bàsica que es duu a terme en deu centres i ha afirmat que continuarà el proper curs, amb uns 150 alumnes participants, tot i que ha subratllat que no es troba entre les prioritats del Departament, que "aposta" per altres vies.

La FP Dual multiplica per 10 l'alumnat des del 2012-2013

La titular d'Ensenyament, ha valorat l'evolució de la FP Dual a Catalunya com a "molt positiva", després que s'hagi multiplicat per 10 l'alumnat des de l'any acadèmic 2012-2013. Llavors es van matricular 590 estudiants, mentre que en aquest curs 2015-2016 hi ha 5.075 inscrits. Les empreses i entitats participants també han crescut exponencialment, des de 118 el 2012-2013 a 1.050 aquest any.

En aquest sentit, Ruiz ha previst un augment de la demanda de cara al curs vinent, i ha assegurat que ara són les empreses les que demanen fer FP Dual, i no els serveis territorials els que han d'anar a buscar convenis. Actualment, aquesta modalitat s'imparteix en 152 centres amb 94 titulacions.

Novetats en ensenyaments de règim especial

Per el proper curs, en l'àmbit dels ensenyaments de règim especial s'impartiran per primera vegada el grau mitjà d'Artesania i de complements del cuir i el grau superior de Modelisme i matriceria ceràmica. També s'incorpora un nou cicle de Terrisseria en formació dual a l'institut de la Bisbal de l'Empordà.

En les arts escèniques, s'integren nous instruments vinculats a la música moderna i a la música tradicional, com l'acordió diatònic o el trombó baix; s'implanta el 1r curs del grau professional de Dansa a l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell; i s'afegeix a l’oferta el segon curs del títol propi del cicle de grau superior de Tècniques d’actuació teatral.

En ensenyaments esportius, s'inclou el Piragüisme. Finalment, les Escoles Oficials d'Idiomes impartiran per primer cop el nivell C1 d'italià, que s'afegeix als d'anglès, francès i alemany.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local