Mandat 2015-2019

Meritxell Montserrat: "Vilafranca és un referent en la formació"

Meritxell Montserrat va ser una de les cares noves de l'equip de govern sociovergent de Vilafranca sorgit ara farà un any de les urnes municipals

Meritxell Montserrat, regidora d'Educació de Vilafranca. Roger Vives

Meritxell Montserrat, regidora d'Educació de Vilafranca. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Meritxell Montserrat va ser una de les cares noves de l'equip de govern sociovergent de Vilafranca sorgit ara farà un any de les urnes municipals. El seu debut al consistori de la capital de l'Alt Penedès és al capdavant de les regidories d'Educació i Relacions Internacionals.

- En un moment en què els polítics no tenen el seu millor reconeixement, per què va decidir vincular-s’hi?
Per poder aportar. Al principi quan t'ho proposen et frenes una mica, sobretot pensant que no vens del món de la política i sí d'haver fet molta feina de gestió en el camp de l'associacionisme. L'oportunitat de fer coses sempre m'ha agradat molt i per això em vaig decidir.

- Com valora els primers mesos com a regidora?
Molt bé, tothom qui hi està vinculat té interès perquè les coses funcionin i això fa que les coses flueixin. Educativament parlant, vaig tenir l'oportunitat de visitar tots els centres i parlar amb els equips directius per millorar amb tot allò que sigui possible i conèixer tots els agents que intervenen en la comunitat educativa.

- Parlant d’educació, quins són els objectius que es marca fins al 2019 ?
En educació ens trobem que hi ha molts temes en què no tenim la competència delegada, però igualment treballem en molts àmbits, sobrepassant el que és habitual en els ajuntaments. Totes aquestes iniciatives no les podríem fer sense un Ajuntament sanejat i sense beneficis, com és el programa d’ajut a l’escolarització. L'objectiu és apropar al màxim l'educació als ciutadans, que tinguin el seu espai i que aquesta sigui de la màxima qualitat possible. A Vilafranca tenim unes 9.600 persones que realitzen algun tipus de formació reglada.

- Quines són les partides que destineu a Educació?
Hi destinem uns 4 milions d'euros, 1,6 dels quals són per a les llars d'infants; 800.000 per a l'Institut Municipal de Formació i 900.000 en el manteniment de les escoles. Vilafranca és un referent en la formació, pionera en el sistema de les llars municipals per la facilitat d'accés a les famílies i la qualitat del servei. De fet, les famílies les valoren amb un 8,9 sobre 10.

- Quanta gent se'n beneficia?
Ara mateix estem ajudant a cobrir a un 20,5% de la població que està realitzant formació reglada, sempre dins el període lectiu, en cap cas res extraescolar. Ens centrem en què tothom pugui disposar del material i que si hi ha excursió i colònies hi puguin anar tots els alumnes. Aquest ajut s'ha anat incrementant progressivament: fa set anys era del 11% i ara quasi s'ha doblat. Enguany seran més de 160.000 euros als que se li han de sumar els 40.000 per l'horari de menjador de les vetlladores, franja que no està coberta per la Generalitat.

- Les peticions des dels centres escolars són genèriques?
Cada centre té la seva particularitat i nosaltres intentem donar suport en cada cas en funció del que necessitin. A més, cada centre té la seva manera de fer, el seu propi projecte educatiu, cosa que, per altra banda, és bona, ja que així cada un es construeix la seva pròpia identitat.

- A nivell català s’estan tancant línies de P3, passarà properament a Vilafranca també?
Vilafranca és un cas especial, ja que la davallada de natalitat de 2010 no es va començar a notar fins al 2012, amb la qual cosa l'any passat encara vam incrementar una línia al Cristòfol Mestre i farà que seguim igual de cara al curs vinent.

- Passant a la regidoria de relacions internacionals, quins són els objectius principals que es marca?
Facilitem tota mena de contactes per donar a conèixer el Penedès, ja sigui a través de les ciutats agermanades o des de les associacions vinculades al món del vi en què Vilafranca hi és present.

- Hi ha algun projecte que consideri cabdal?
Un dels destacats, que vam estar gestionant el passat mes de març, és el de ‘Vinyes per Calor’. Està subvencionat per fons europeu i té per finalitat usar les vergues com a combustible per a calderes de biomassa. Tenint en compte les característiques del nostre territori, és una gran oportunitat per als pagesos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local