Projecte biomèdic pioner

El projecte GCAT, genomes per la vida, arriba a Vilanova i la Geltrú

Es tracta d'un projecte biomèdic pioner destinat a facilitar la predicció i el tractament de malalties com el càncer, neurodegeneratives i cardiovasculars

Genomes per la Vida, GCAT. EIX

Genomes per la Vida, GCAT. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La unitat mòbil del Projecte GCAT ha aterrat aquesta setmana al centre cívic La Geltrú, i visitarà la ciutat un cop al mes des del desembre fins a l'abril de 2017. Genomes per la Vida -GCAT- és un estudi de recerca biomèdica basat en la genòmica i l'epigenòmica. Els donants que participen a les campanyes han estat convocats pel fet de ser donants de sang.

El projecte, que es va iniciar fa 3 anys i que ja disposa de 14 mil mostres, investiga quines són les components genètiques i les seves derivacions: la malaltia i el seu tractament. A partir d'una anàlisi de sang es realitza la caracterització genòmica que, juntament amb les dades de salut i clíniques dels participants, permet extraure les conclusions sobre el rol dels factors genètics individuals en l'estat de salut.

L'objectiu principal és determinar com es modifica o s'altera la predisposició genética d'una persona (l'epigenoma) sota determinats factors ambientals i hàbits de vida. Conèixer el pes específic, el genètic i l'ambiental, determina com s'incrementa, disminueix o es manté inalterable el risc de desenvolupar una malaltia determinada i/o la resposta de cada individu a un tractament específic.
L'estudi se centra en les malalties cròniques que afecten a un grup molt ampli de població per tal d'avançar en el coneixement i la seva traslació a la pràctica clínica. Són malalties cròniques i d'aparició freqüent, com el càncer, les malalties neurodegeneratives o les cardiovasculars, entre d'altres.estudi genoma Gcat petita

El GCAT és un estudi prospectiu de població d'entre 40 i 65 anys resident a Catalunya. La cerca dels voluntaris es realitza mitjançant la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, que demana la participació voluntària als seus donants.

El projecte emmagatzema i protegeix en un biobanc material biològic i informació associada. D'aquesta manera es pot estudiar profundament com la complexa interacció entre els gens, l'estil de vida i el medi ambient faciliten el desenvolupament de diverses malalties.

L'estudi també permetrà fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties, que permetrà proveir-los del tractament més adequat, garantint una praxis mèdica precisa i personalitzada.

La seqüenciació de totes les mostres s'utilitzarà per confeccionar una guia de factors de predicció de determinades malalties, així com una sèrie de recomanacions de salut (medicina preventiva) diferenciades per grups de població susceptibles a desenvolupar determinades malalties.

L'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC) representa un nou concepte per a un institut d'investigació biomèdica que substituirà el model actual de medicina diagnòstica i curativa per un nou model de medicina preventiva i personalitzada. El seu objectiu és el descobriment de marcadors moleculars i eines per diagnosticar i pronosticar el càncer, a banda de la identificació de variants genètiques i epigenètiques de predicció de la resistència/susceptibilitat al càncer i la resposta al tractament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local