Gent gran

Es presenta el projecte "Envelliment actiu i saludable i dependència" al Garraf

El Consell Comarcal i l'ADEPG van organitzar una jornada de debat sobre estratègies territorials centrades en la innovació, la investigació i l’aplicació de les tecnologies en el sector de la dependència

Es presenta el projecte

Es presenta el projecte "Envelliment actiu i saludable i dependència" al Garraf. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf i l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf van organitzar una jornada de debat sobre estratègies territorials centrades en la innovació, la investigació i l’aplicació de les tecnologies en el sector de la dependència, el passat divendres 25 de novembre, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

Durant la jornada es va presentar el projecte “Envelliment actiu i saludable i dependència”, vinculat a la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), emmarcada dins el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La proposta inclou cinc projectes que cerquen millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència a través de l’aplicació de les noves tecnologies i compta amb la participació del Consell Comarcal del Garraf, els sis ajuntaments, el Consorci Sanitari del Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya a través del Grup de Recerca del campus de Vilanova i al Geltrú, la Fundació Ave Maria, l’Institut de Robòtica per a la Dependència i l’Agència d’Innovació Neàpolis de l’Ajuntament de Vilanova i al Geltrú.

Lluís Giralt, conseller delegat de medi ambient, agricultura i desenvolupament territorial i Martí Sitané, president de l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf van obrir la jornada valorant-la com un espai per a treballar aquests projectes i per a aportar perspectives diferents a tenir en compte. D’altra banda, també es va exposar un petit anàlisi de la situació demogràfica del país, donant una visió sobre els factors claus del desenvolupament en els propers anys.

Tot seguit, Toni Sánchez, de la consultora Barkeno encarregada de coordinar el projecte, va comentar que una de les condicions dels Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial és que plantegin estratègies a llarg termini i que involucrin a tots els agents socials, econòmics, educatius i polítics de forma alineada per buscar la solidesa del teixit empresarial, així com la sostenibilitat. Sánchez va ressaltar que es tracta de fer projectes que realment estiguin implicats en el territori per facilitar la seva implantació. En aquest sentit, va afirmar que el Garraf és una comarca amb un entorn ideal per implantar aquest projecte, que aposta pel benestar, a través de la tecnologia i la innovació.

Posteriorment es va realitzar una taula d’experiències d’institucions i empreses del sector, amb la participació de Montserrat Falguera, de la Fundació El Redós de Sant Pere de Ribes; Carles Bardera de la Fundació Casa d’Empara de Vilanova i la Geltrú i Àngels Aguado, de la residència Sitges Park. Tots ells van enfocar les seves intervencions en una línia comuna, perfilada des del punt de vista dels centres d’atenció i van exposar que aquests serveis són un punt de coneixement sobre les necessitats diàries de les persones durant el seu envelliment. D’altra banda es va posar de manifest que s’han de tenir en compte les persones que treballen en aquest sector dins l’economia submergida. Al debat posterior, moderat per Isidre Also, secretari general de l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf, els assistents van posar sobre la taula la possibilitat d’especialització de la comarca i la necessitat d’esdevenir referents en diversos camps com l’envelliment actiu, com un ecosistema d’innovació tecnològica i social.

A la segona part de la jornada es van detallar els cinc projectes inclosos dins la proposta “Envelliment actiu i saludable i dependència”. Antoni Reverter, de la Fundació Ave Maria de Sitges, va explicar el projecte “Never Alone”, que contempla el desenvolupament d’un un programa informàtic en el núvol al què podran accedir tots els prestadors de serveis, així com la creació de dispositius pels domicilis, que permetran recollir informació de l’usuari i establir una comunicació bidireccional. Reverter també va reivindicar la necessitat d’adaptar les organitzacions socials a la societat digital i va dir que la voluntat és que aquesta experiència es pugui desenvolupar més enllà del Garraf.

Per la seva part, Joan Oliver, de l’Institut de Robòtica per a la Dependència va detallar el projecte “Delivery Bot”, que té la finalitat d’aplicar la tecnologia i la innovació de la robòtica a la gestió diària dels centres o hospitals de petita dimensió, amb una flota de robots mòbils pel transport de materials als centres sociosanitaris i pisos tutelats. Aquest projecte també busca estalviar hores d’activitat per invertir-les en les persones, així com millorar la mobilitat de les persones.

De la mateixa manera, Joan Carles Lluch, director-gerent de l’Agència d’Innovació Neàpolis de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va destacar el projecte “Silver Living Lab”, que té la voluntat de convertir el Garraf en un laboratori de tecnologies i solucions aplicades a l’envelliment actiu i la dependència, amb una metodologia centrada en involucrar els usuaris en totes les fases dels procés. Lluch també va explicar l’aplicació de la “Quàdruple Hèlix”, una fusió d’agents de l’administració, emprenedors, universitat i ciutadania que treballen conjuntament en el marc de Neàpolis; el funcionament i les estratègies que s’apliquen als espais de treball compartit (coworks) i als laboratoris tecnològics que acullen emprenedors dedicats a les economies i indústries de la salut i la dependència (fablabs).

Antoni Yuste del Consorci Sanitari del Garraf, va agrair l’oportunitat de poder treballar en comú amb institucions públiques i altres investigadors i va explicar el projecte “Better Aging”, una proposta centrada en la socialització, la promoció de l’exercici físic adaptat i l’avaluació de l’estat psico-emocional de les persones dependents, tot apostant per un envelliment actiu i saludable, millorant i prevenint la solitud no volguda.

Finalment, Andreu Català, director del Centre d’Estudis Tecnològics per a l’Atenció a la Dependència i Vida Autònoma de la Universitat Politècnica de Catalunya, va presentar el projecte “Envellint”, a través del qual es vol facilitar un model d’atenció integral adaptat a col·lectius més fràgils, aplicant tecnologies de sensors per evitar caigudes i avaluant aquest grau de fragilitat. Català va explicar els diversos projectes internacionals en què ha participat el Centre, com la creació d’una “spin-off” (empresa dins una altra empresa), que ha posat al mercat un detector de caigudes amb una aplicació mòbil.

El gerent del Consorci Sanitari del Garraf, Josep Lluís Ibáñez, va moderar el debat final, en el qual es va recordar la necessitat de coordinació i es va destacar que el projecte no ha de tenir una missió final, sinó que s’han d’establir unes bases perquè el territori continuï treballant en aquesta línia. 

Lluís Giralt va tancar la jornada destacant el paper del Consell Comarcal del Garraf com espai de debat i trobada, que facilita el desenvolupament de projectes comarcals comuns i dóna continuïtat a aquest tipus d’estratègies. També va agrair els ajuntaments de la comarca pel treball conjunt i la formalització del PECT Garraf.

A l’acte han assistit regidors i tècnics dels ajuntaments, personal d’empreses i organitzacions del tercer sector dedicades a l’atenció a les persones, investigadors de les entitats públiques i privades que han participat en els projectes (Fundació Ave Maria, Institut de Robòtica per a la Dependència, Neàpolis, Consorci Sanitari del Garraf i Universitat Politècnica de Catalunya) i representants de la Generalitat de Catalunya.

El mes de setembre es va presentar aquest projecte al Consell d’Alcaldies i es va formalitzar el document d’adhesió per presentar el projecte als fons europeus.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local