eConsulta

La meitat dels CAPs catalans podran fer consultes virtuals el 2017

Salut vol duplicar el nombre de professionals i pacients que utilitzen l'eConsulta per evitar visites innecessàries a metges i infermers

La Meva Salut. EIX

La Meva Salut. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les visites successives o de continuïtat als metges o infermers dels Centres d'Atenció Primària començaran a desaparèixer, presencialment, per convertir-se en consultes virtuals. Salut vol que durant el 2017, la meitat dels CAPs ja ofereixin l'eConsulta als seus pacient per estalviar desplaçaments innecessaris i agilitar l'agenda dels professionals sanitaris. El programa pilot ha funcionat en 149 centres i ja l'han fet servir, amb èxit, 4.507 pacients i 687 metges, generant 17.736 missatges de correu electrònic que es gestionen des de l'espai La Meva Salut. De cara a l'any vinent, el Departament vol duplicar el nombre de professionals que ho utilitzen i per tant, també el nombre de pacients.

Durant el 2015, 149 CAPs han pogut provar l'eConsulta, un element més de La Meva Salut, que incorpora consultes virtuals per utilitzar el correu electrònic per resoldre tràmits, dubtes o preguntes dels pacients. La prova pilot ha arribat a 4.507 pacients i 687 metges, generant un trànsit de missatges de 17.736. Ara, el Departament de Salut comença el desplegament definitiu d'aquesta eina, i preveu que el 2017 la meitat dels CAPs ho ofereixin i que d'aquesta manera, es dupliqui el nombre de metges i de pacients que ho fan servir.

Així ho ha explicat el director del CatSalut, David Elvira, que considera que és una eina que demanen els pacients ''del segle XXI'' i que requereix un ''canvi cultural'' que ''apodera'' els ciutadans a l'hora de gestionar àmbits com el de la salut. Per Elvira, l'avantatge més clar d'aquesta eina és evitar desplaçaments innecessaris al centre mèdic en els casos en què, sobretot per visites successives o renovació de receptes, no sigui imprescindible que el professional sanitari, ja sigui el metge o l'infermer, vegi físicament el pacient.

El sistema garanteix la confidencialitat de les dades, però a l'hora, permet que el metge pugui estar al corrent de la història clínica compartida dels pacients. Els pacients podran entrar-hi a través del navegador, però d'aquí a poc, també hi haurà disponible una aplicació que ho farà accessible a tot tipus de dispositius mòbils. El sistema garanteix que es poden enviar consultes des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, i el pacient té la garantia que se li respondrà en un termini màxim de 48 hores laborables. També es permet enviar arxius adjunts i si el metge de capçalera, o l'infermer, no estan disponible, un altre professional atendrà la consulta.

Elvira ha destacat que en general seran preguntes concretes que evitaran la visita presencial alhora que l'agenda del professional es podrà ''esponjar'' més per fer visites que necessàriament han de ser presencials. Segons ha indicat Elvira, en altres països, les visites presencials s'han arribat a reduir fins a un 40%.

De moment, l'eConsulta no està disponible per a menors d'edat i per aquest motiu, la prioritat durant el 2017, serà treballar en quins criteris s'ha de fer accessible per aquest col·lectiu, a través dels pares o tutors, o fins i tot, en altres casos, per als cuidadors, per exemple, de persones grans. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local