Maternitat

El Clínic instal·la càmeres de vídeo a l'UCI de Neonatologia perquè mares i pares puguin veure els fills en tot moment

Es tracta d'una prova pilot que permet reduir l'ansietat de les famílies quan s'han de separar dels nadons per anar a descansar i estimula la producció de llet materna

Una mare al costat del seu fill a l'UCI de Neonatologia de BCNatal, mostrant la pantalla del mòbil on pot veure en qualsevol moment el seu nadó . ACN

Una mare al costat del seu fill a l'UCI de Neonatologia de BCNatal, mostrant la pantalla del mòbil on pot veure en qualsevol moment el seu nadó . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Unitat de Cures Intensives (UCI) del Servei de Neonatologia de BCNatal-Hospital Clínic ha instal·lat càmeres de vídeo perquè les mares i pares puguin veure els fills que han nascut de forma prematura 24 hores al dia a través d'una web. Es tracta d'una prova pilot, amb cinc càmeres, que permet reduir l'angoixa de les mares quan se separen dels nadons, millora el seu vincle i estimula la producció de llet materna. "Les mares i els pares intenten estar les 24 hores del dia amb el fill, però arriba un punt en què han d'anar a descansar a casa i poder-se connectar en qualsevol moment del dia els disminueix l'ansietat d'haver deixat ingressat el seu petitó", explica la cap de Gestió d'Infermeria de BCNatal, Ángela Arranz. És la primera vegada que un hospital públic de Catalunya posa en marxa una iniciativa d'aquestes característiques.

El Servei de Neonatologia de BCNatal té cinc càmeres connectades a la incubadora, tres d'elles a la UCI i dues a la d'intermedis. Quan ingressa el nadó a la unitat, s'ofereix a les famílies la possibilitat d'utilitzar aquest dispositiu perquè puguin veure el seu fill o filla, ja des de la primera separació, després del part, i també quan la mare rep l'alta i el nounat s'ha de quedar a la incubadora.

Les estades hospitalàries dels nadons prematurs poden prolongar-se durant mesos i, tot i que les mares i pares intenten no separar-se'n, han de descansar i anar a casa. Moltes mares expressaven l'angoixa i la por d'haver de deixar els nadons i d'aquí va sorgir la idea d'aquesta iniciativa, que es va posar en marxa a principis d'any. Quan els van oferir la possibilitat de tenir aquestes cinc càmeres, els responsables del Servei de Neonatologia van veure ràpidament l'oportunitat de millorar les cures als nadons prematurs i, ara, la voluntat és que cada incubadora de la unitat tingui el seu sistema.

La coordinadora assistencial del Servei de Neonatologia de BCNatal, Erika Sánchez, assenyala que al principi algunes mares es van mostrar reticents a utilitzar aquest dispositiu perquè els semblava que els podria augmentar l'ansietat en veure els fills sense estar al seu costat. Però al contrari, de seguida van aconseguir uns resultats molt favorables. "L'ansietat es va reduir des del primer moment i moltes mares han vist un augment significatiu de producció de llet en poder connectar-se a la nit i veure el fill en el moment de l'extracció", destaca.

"Un dels nostres objectius principals és com podem fer que un hospital se sembli a una casa. No podrem fer mai que una casa sigui un hospital, però podem fer el màxim perquè davant un problema important, que requereix tecnologia extrema, almenys se sentin acompanyats i cuidats", afirma Eduard Gratacós, director de BCNatal, que és el centre de medicina maternofetal i neonatal de l'Hospital Clínic i de l'Hospital Sant Joan de Déu. Es tracta d'un centre de referència i un dels més grans de cirurgia fetal del món.

Connexió entre mare i filla, en primera persona

La filla de Verónica Pascarelli, la Mar, no arribava als 800 grams de pes quan va néixer i va haver d'estar ingressada a l'UCI de BCNatal durant dos mesos i mig. Ara, és un bebè sa de 3 quilos i mig, que, això sí, ha de passar els controls habituals dels prematurs extrems. "Estic súper feliç", expressa.

Verónica va poder estar connectada amb la Mar a través de la càmera de vídeo durant l'ingrés a l'UCI i recorda el fort sentiment de "culpabilitat" que tenia quan havia de deixar-la a la incubadora. "Malgrat que les doctores i les infermeres són infinitament professionals, com a mare sents que l'abandones, que no veuràs si plora, que estarà desprotegida", constata, i destaca el que li va permetre la càmera: "Em passava el dia a l'hospital i, a les nits, podia veure el bebè, o quan sortia a dinar, anava al parc i mirava com estava. Em sentia tranquil·la per poder continuar lluitant".

També explica com aquest sistema li va fer pujar la llet: "Quan estava trista a casa, em connectava a la web, agafava el tirallet i me l'extreia per poder-li portar el menjar l'endemà. Al principi costa que surti la llet, estàs nerviosa i desesperada". Un altre dels avantatges que ofereix la càmera de vídeo és l'apropament familiar ja que, per exemple, els avis i àvies o altres familiars també poden veure els nadons. Els pares de Verónica estaven a l'Argentina quan va néixer la Mar i no van poder venir fins al cap d'unes setmanes. "Va ser emocionant quan la van poder veure per la càmera. Vam poder estar més units", ressalta.

Prematurs

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que cada any neixen uns 15 milions de nadons prematurs al món. En l'última dècada s'ha produït un canvi de paradigma en les Unitats de Cures Intensives Neonatals (UCIN) i es recomana que les mares i els pares puguin estar amb el nadó i que hi passin la major part del dia. Es converteixen en els seus cuidadors més importants durant l'ingrés a l'UCIN i aquesta participació afavoreix la preparació per a l'alta domiciliària.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local