Les restriccions per la covid-19 fan baixar un 30% els delictes a Sitges. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
19-01-2021 15:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Junta Local de Seguretat s’ha celebrat avui a Sitges per fer balanç del 2020 i ha constatat que la pandèmia ha fet baixar gairebé un 30% els fets delictius a Sitges. Les xifres de les actuacions de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra a Sitges indiquen que al febrer es van mantenir uns registres molt similars als de cada febrer que hi ha Carnaval, però en canvi a partir del març (quan comença la pandèmia) les actuacions registrades davallen a causa dels efectes del confinament, les restriccions de mobilitat imposades i la major presencia preventiva de les patrulles policials a l’espai públic.
Segons les dades dels cossos policials que operen a Sitges, l’estiu va mantenir una corba inferior a altres estius pel que fa als fets delictius. L’anàlisi de la Junta de seguretat també ha reflectit que els robatoris han baixat un 30% i dins d’aquests la tipologia més freqüent és el furt, és a dir, el robatori sense violència. En aquesta mateixa línia, també han baixat els robatoris a vehicles i a domicilis durant el 2020. Tot plegat ha facilitat que les detencions hagin baixat un 11%.
Les restriccions de mobilitat també han abocat una baixada en la sinistralitat i han propiciat que l’any 2020 no s’hagi registrat cap mort per accident de trànsit a Sitges. En general, els delictes contra la seguretat viària han baixat, però es manté el fet que la meitat de denúncies són per positiu en alcoholèmia. L’únic aspecte relacionat amb la mobilitat a Sitges que ha crescut és el de les multes per estacionar incorrectament, un fet que ha crescut malgrat la pandèmia. En canvi, les sancions a la zona blava han baixat, un fet atribuïble al temps que es va decidir que fos gratuïta o a que durant unes setmanes el personal es va centrar en ajudar en la informació als usuaris de les platges.
Un altre dels efectes de les restriccions s’ha notat en els delictes relatius a convivència i civisme, ja que molts d’aquests s’acabaven materialitzant en trobades nombroses a la via pública per consumir alcohol i això s’ha restringit especialment amb les mesures contra la propagació de la pandèmia, de manera que aquesta tipologia d’actuacions ha baixat un 12% el 2020.
La tendència contraposada és el manteniment de nivells de sancions per delictes d’ordre públic, on s’hi inscriu l’incompliment de mesures antiCOVID19. Les infraccions administratives, dins d’aquest àmbit, pugen i ho fan especialment en els primers mesos de pandèmia, entre març i maig. Només la Policia local ha interposat unes 1.500 denúncies en tot el 2020 relatives a incompliments de mesures sanitàries contra la COVID19.
L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que ha presidit la Junta Local de seguretat, ha agraït la feina de tots els cossos policials en un any tan difícil. L’Alcaldessa ha volgut recordar que “Sitges no és un municipi amb un o dos actes importants, sinó que tenim una setantena de grans esdeveniments que requereixen de la coordinació en matèria de seguretat”. Pel que fa a aquest any de pandèmia, Aurora Carbonell valora que “la darrera setmana, la Policia local ha notat un repunt de les denúncies que ha hagut de fer per incompliment de la normativa i això és un fet greu que no ens podem permetre. Estem en uns moments molt delicats de l’evolució de la pandèmia” i en aquest sentit, Aurora Carbonell fa “una crida a la coresponsabilitat ciutadana per aconseguir aturar aquests llindars de contagi que tenim actualment”.
La Policia Local estableix controls periòdics als accessos de Sitges, tant a les rotondes per als vehicles com a l’estació de tren. Actualment, la restricció de mobilitat marca un confinament municipal, excepte en els casos que es puguin justificar. El regidor de Governació, Josep Maria Martínez, explica que “el cos de la Policia Local ha de vetllar per fer complir les normes sanitàries, sense descuidar tota la resta de feines que té, com el control de la seguretat viària”.
La Junta Local de seguretat ha comptat amb la presència del Director general d’administració de seguretat de la Generalitat, Jordi Jardí, que ha afirmat que Sitges és un municipi segur, però ha destacat que el 55% de les infraccions penals són furts i estafes”. Jardí creu que aquesta xifra es pot reduir amb “campanyes de conscienciació i pedagogia cap a la ciutadania”.
A més de la Policia local i els Mossos d’Esquadra, també han participat de la Junta local de seguretat agents de la Guàrdia civil, que han presentat els resultats en els seus àmbits de competència, com la tinença d’armes o el Servei de protecció de la natura (Seprona).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!