Drets dels Animals

Veterinaris i advocats animalistes demanen promoure l'ús de la pirotècnia silenciosa per Sant Joan

Avisen que els petards poden causar angoixa, taquicàrdia, col·lapse i incrementar el risc de fugida i pèrdua d'animals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Col·legi de Veterinaris de Barcelona (COVB) i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) han demanat que es limiti l'ús de la pirotècnia clàssica i es potenciïn alternatives com els petards silenciosos per Sant Joan. Han alertat que aquests elements poden provocar danys psicològics, com angoixa o ansietat, i també físics, com taquicàrdia, hiperventilació o fins hi tot col·lapse en els animals. Han avisat que la pirotècnica també incrementa el risc de fugida, accidents, atropellaments o caigudes des de finestres o balcons. A banda, han alertat que per la revetlla també creix notablement la xifra d'animals perduts i la de mascotes extraviades localitzades.

Els veterinaris i els advocats animalistes han assegurat que l’objectiu de la demanda és evitar el patiment i la manca de benestar físic i mental que experimenten molts animals coincidint amb aquestes celebracions. Alhora, han indicat que pretén respectar la convivència cívica amb persones sensibles a la pirotècnia.

En aquesta mateixa línia han encoratjat la ciutadania a denunciar actes incívics que no compleixin amb la ordenança municipal de cada municipi, i han demanat a les administracions competents “que contemplin la substitució de la pirotècnia tradicional per altres mètodes més respectuosos”.

El Col·legi de Veterinaris de Barcelona ha recordat que els animals són molt més sensibles als sons que els humans. “La distància a la que pot sentir un so un gos és quatre vegades superior a la d ́un humà perquè la seva oïda és quatre vegades més afinada que la nostra i pot registrar 35.000 vibracions per segon”, han apuntat.

En el cas dels gats, la seva oïda està encara més desenvolupada tenint, fins i tot, una sensibilitat acústica superior essent, per tant, molt més sensibles a la contaminació acústica provocada per la pirotècnia. A banda, han avisat que en el cas de gats de colònies felines, a més, en moltes ocasions pateixen actes vandàlics durant les nits de revetlla. “Aquests actes suposen un maltractament animal que considerem intolerable i que cal perseguir”, han manifestat.

Més animals extraviats

Segons dades facilitades per l’Arxiu d ́Identificació d ́Animals de Catalunya, el nombre d'avisos de casos d ́animals perduts durant la revetlla de San Joan és significativament superior al d’un període habitual. En concret, entre el 23 i el 25 de juny de 2022 es van extraviar 17 animals, mentre que entre el 14 i el 16 d’abril la xifra va ser de 7. Això representa un 142% més i un 78% de mitjana si es tenen en compte dades dels darrers cinc anys. El volum de mascotes trobades també creix durant aquesta època, de forma que de mitjana és un 137% superior.

A més, segons dades facilitades per l’empresa d’estudis de mercat especialitzada en el sector veterinari Veterinary Management Studies, els tractaments per ansietat per petards s’incrementen 80 vegades al voltant de la revetlla de Sant Joan.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local