CEPVI

La visió idíl·lica del món rural i el conservacionisme de l’administració, entrebancs per a la gestió forestal

Així ho van concloure els integrants de la tercera tertúlia del CEPvi, celebrada el passat 28 de novembre a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

La visió idíl·lica del món rural i el conservacionisme de l’administració, entrebancs per a la gestió forestal . CEPvi

La visió idíl·lica del món rural i el conservacionisme de l’administració, entrebancs per a la gestió forestal . CEPvi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una visió idíl·lica del món rural, juntament amb el conservacionisme que apliquen algunes entitats i administracions a l’hora de gestionar el bosc, en un context de canvi climàtica amb sequeres persistents, s’acaben traduint en un problema de gestió forestal que incrementa greument el risc d’incendis. Així ho van concloure els quatre experts que van participar dimarts a la taula rodona organitzada pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi), a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès.

Segons ells, és importantíssim que es trenqui la continuïtat de les masses forestals creant mosaics agroforestals i això només és possible si la gent jove torna a incorporar-se al món rural, recuperant els cultius abandonats. Anna Morgado, cap de secció de Restauració i Millora Forestal de la Diputació de Barcelona, insisteix que la societat ha d’entendre que “tallar un arbre no és un delicte ecològic” i que s’han de tallar arbres per poder tenir boscos de qualitat. Tanmateix, Marc Arcarons, coordinador del projecte Ramats de Foc, assegura que el sector de la ramaderia extensiva està en perill d’extinció, mentre que els pocs ramats que formen part del projecte ja han demostrat que l’acció continuada d’ovelles i cabres pasturant al bosc pot ser una fórmula efectiva per garantir paisatges més resilients davant l’amenaça del foc. Segons Arcarons, en aquest moment, la ramaderia extensiva està en crisi “no, com a resultat d’un problema del sector, sinó d’un problema de país”. Segons ell, dues terceres parts del xai que es consumeix a Catalunya prové de Nova Zelanda, mentre Europa nega ajuts a la ramaderia en bosc a la zona del Mediterrani.

La geògrafa, investigadora sènior del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Marta Serra, després d’analitzar la situació del Penedès, va explicar que “mentre, socialment, no puguem assegurar que el sector de la pastura sobreviu d’una manera justa i coherent no es resoldrà el problema”. Serra creu que tècnicament el relat ja està molt assumit i el que falta ara és conscienciar la població d’aquestes necessitats per poder generar el canvi necessari. Segons ella, es tracta de garantir que les generacions més joves vulguin assumir i defensin aquest model territorial.

Enric Bartra, investigador de Viticultura i Enologia de l’INCAVI i propietari d’un celler familiar, va explicar que “la clau és recuperar el valor dels productes que s’obtenen del bosc, i introduir la vinya en la gestió del risc d’incendi forestal.”

Aquesta és la tercera i última tertúlia que el CEPvi organitza dins el 2023, amb el risc d’incendi com a tema principal davant l’actual context de sequera i canvi climàtic. Les tres tertúlies d’aquest any s’han organitzat amb el suport de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local