SITGES

Els ports de Sitges renoven la bandera blava

Se certifica així el bon nivell de qualitat ambiental i de serveis de les seves instal•lacions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Bandera Blava l'atorga anualment l'organisme europeu ADEAC-FEE (Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor-Fundació Europea d'Educació Ambiental), que distingeix el treball dut a terme pels ports en la protecció del medi ambient i l'entorn natural, així com en la prestació de serveis d'alt nivell.

Catalunya obté el 23% de les banderes blaves de l'Estat

Els 19 ports guardonats aquest any són els següents: Llançà, Port de la Selva, Roses, l'Escala, l'Estartit, Marina de Palamós, Blanes, Mataró, Marina Port Vell de Barcelona, port Olímpic de Barcelona, Port Ginesta, Garraf, Port d'Aiguadolç, Torredembarra, Salou, Segur de Calafell, Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar i l'Ampolla.

Els 19 recintes portuaris catalans guardonats representen un 23% dels ports amb Bandera Blava del total de 84 ports esportius de tot l'Estat premiats aquest any. L'any 2010, Catalunya ha obtingut dos guardons menys que el 2009, a causa de les condicions meteorològiques desfavorables de la primavera passada. Amb tot, Catalunya, aquest any, s'ha situat com a segona comunitat autònoma de l'Estat amb l'obtenció de banderes blaves als ports.

El guardó Port Bandera Blava 2010 premia l'esforç de les persones que treballen diàriament en l'àmbit portuari respectant el medi ambient, vetllant per l'entorn natural del port i oferint als seus usuaris uns serveis d'alta qualitat.

La imatge de qualitat que ofereixen els ports catalans és també un dels objectius del Govern de la Generalitat, que inverteix en matèria mediambiental i aporta coneixements i equipaments per a que les instal•lacions portuàries siguin més sostenibles.

Criteris per obtenir Bandera Blava

Les banderes blaves s'atorguen a ports esportius o dàrsenes esportives que estan dins d'altres ports que desenvolupen activitats diferents a l'esportiva.

Els recintes portuaris que no poden optar a aquest guardó són els ports comercials i els ports pesquers.

Les candidatures a una Bandera Blava s'han de trametre al DPTOP, que un cop verifica que es compleixen uns requisits mínims, les envia a un jurat nacional i, aquest, a l'internacional. Els recintes portuaris que opten a Bandera Blava han de superar un mínim de dues inspeccions sorpresa, una realitzada per inspectors del jurat nacional i una altra per inspectors europeus.

Entre els criteris que han de complir els ports catalans per aconseguir la Bandera Blava destaquen els següents:

- Proporcionar formació ambiental als treballadors sobre zones marines i zones terrestres i organitzar un mínim de tres activitats ambientals adreçades als usuaris del port
- Tenir un codi de conducta ambiental que eviti els vessaments al mar
- Impulsar una política ambiental que inclogui aspectes com la gestió de residus o l'estalvi de consum energètic i d'aigua
- Disposar de punts de recollida d'escombraries i de recollida selectiva de residus
- Tenir les instal•lacions netes, ben senyalitzades i amb les reixes interceptores a les àrees tècniques
- Disposar d'equipaments contra incendis i primers auxilis, així com un Pla d'emergència en cas de contaminació, incendi o altres accidents en el recinte portuari
- Tenir habilitades les instal•lacions per a persones amb mobilitat reduïda
- Bona integració amb l'entorn construït i natural i amb el municipi on s'ubica
- Tenir la làmina d'aigua i la instal•lació portuària visualment neta i sense evidències de contaminació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local