Des de l'aire

Endesa revisa la xarxa elèctrica del Garraf amb 'drones'

La prova pilot es va realitzar a una línia de Sant Pere de Ribes

Els aparells teledirigits, equipats amb càmeres, s’utilitzen com a complement de les inspeccions amb helicòpters

Endesa. Endesa revisa la xarxa elèctrica del Garraf amb 'drones'

Endesa. Endesa revisa la xarxa elèctrica del Garraf amb 'drones'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa ha començat a utilitzar, com a prova pilot, drones equipats amb càmeres d’alta resolució a la comarca del Garraf per enregistrar i revisar l’estat de la xarxa elèctrica. Aquests aparells aeris no tripulats permeten inspeccionar les línies sobretot en punts de difícil accés, de manera que són una mesura complementària a les termografies que es fan amb helicòpters. L’operació es va realitzar en un tram de tres quilòmetres al terme municipal de Sant Pere de Ribes.

Aquests vehicles teledirigits, que pesen entre dos i quatre quilos i que un cop desplegats fan 75 centímetres de llargada, estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en zones amb accessos complicats, i sense haver d’interrompre el servei als clients. Es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d’alta qualitat.

D’aquesta manera s’agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no s’ha de programar un tall en el subministrament perquè els tècnics pugin als suports i examinin la infraestructura, cosa que millora la qualitat i la continuïtat del servei, alhora que aporta més seguretat.

D’altra banda, la Companyia també ha començat a utilitzar aquests avions no tripulats per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. A més, també estan pensats per a reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència i s’està estudiant si és possible incorporar-los una càmera termogràfica com la que porten els helicòpters per fer revisions de línies.

Els multicòpters –de quatre, sis o vuit aspes– es poden telecomandar a uns 3 quilòmetres o més de distància i són capaços d’enlairar-se i aterrar tot sols mitjançant la propulsió elèctrica, així com de mantenir la posició i l’alçada automàticament gràcies a un GPS i a un control baromètric d’altura. Com a mesura de seguretat incorporen un sistema que, en cas de pèrdua de senyal, retornen al punt de partida.
La Companyia, pionera en la utilització de drones per revisar línies elèctriques, va començar a utilitzar els aparells per primer cop el passat mes de maig a l’Alt Camp i a la tardor es van introduir també a la Catalunya Central i a Girona. Aquests aparells formen part del Pla anual per a la prevenció d’incendis forestals de la Companyia. Aquest programa s’ha vertebrat en dos eixos principals: la neteja i cura de boscos i la realització de termografies amb helicòpters (detecció de punts calents amb una càmera de raigs infrarojos), més enllà de la revisions exhaustives i oculars de totes les instal•lacions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local