Compromesos amb el medi ambient

Vilanova acollirà el mes vinent l'assemblea de la Xarxa de Ciutats cap a la Sostenibilitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimarts 18 de març l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú serà la seu de l'assemblea anual de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, entitat que treballa per avançar cap a un desenvolupament sostenible. La xarxa és una plataforma de cooperació i intercanvi on els municipis troben un marc adequat per discutir els seus problemes, les seves inquietuds, les seves necessitats, les seves experiències, i per promoure i dur a terme projectes d'interès comú.

Després de la coneguda cimera d'estats de Río de Janeiro de 1992, el 1994 es va celebrar la cimera d'Aalborg (Dinamarca), on les ciutats i pobles europeus van adquirir els compromisos per liderar els esforços en matèria de sostenibilitat, la catalana Xarxa de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat es va crear el juliol de 1997 a Manresa sota el lideratge de la Diputació de Barcelona, però amb la voluntat d'incloure tots els municipis catalans. Va començar amb 118 municipis, i actualment té associades més de 230 entitats locals catalanes, que representen pràcticament el 80% de la població total de Catalunya. La Xarxa té sòlides línies de treball endegades en àmbits diversos, com l'energia i el canvi climàtic, l'aigua, la mobilitat o la participació, i actualment s'ha convertit en un exemple a seguir per a molt països europeus.

L'Assemblea General està integrada per tots els representants polítics i tècnics de cada municipi i organització municipal que són membres, i es reuneix una vegada a l'any com a mínim. Fa un any, l'Ajuntament de VNG va participar a la 13a assemblea celebrada a Lleida, on la Xarxa va créixer amb les adhesions de la Generalitat, les diputacions de Lleida, Girona, Tarragona i el govern andorrà. A més, l'assemblea va servir per crear la comissió de treball dels horts urbans i socials, que es va constituir al cap d'uns dies a VNG, amb la presència de més de 80 responsables de Medi Ambient de 55 ajuntaments de tota Catalunya.

L'Ajuntament de VNG, a través del Servei de Medi Ambient, forma part de la Xarxa mitjançant els grups de treball sobre l'Energia Sostenible local, el cicle local de l'aigua, la millora de la qualitat de l'aire, l'educació per la sostenibilitat, i la gestió integral del municipi. D'altra banda, el departament de Llicències municipal també participa a la xarxa a través de grup de treball sobre contaminació acústica.

L'Assemblea de fa un any va servir, entre altres coses, per aprovar l'anomenada Declaració de Lleida, un document que recull el compromís dels membres de la Xarxa en favor de l'educació ambiental. Així, van acordar potenciar les polítiques d'educació per la sostenibilitat de manera transversal en el mateix àmbit municipal.

Pel que fa a l'assemblea del 18 de març a la nostra ciutat, inclou una trobada del Pacte d'Alcaldes, on es presentarà el Club del Pacte d'Alcaldes de Catalunya, i la presentació de diverses ponències i acords institucionals, com una ponència sobre la contaminació acústica, o un acord de la Xarxa sobre l'energia sostenible local. També és previst aprovar la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació del món local als efectes del canvi climàtic al territori i al litoral. Una assemblea, doncs, que a banda de fer èmfasi en l'energia també se centrarà en tot allò que té a veure amb el mar. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local