Nidificació

Les caixes niu dels parcs del Garraf i Olèrdola afavoreixen la reproducció d'ocells insectívors

De les 66 caixes visitades en diferents indrets del parc del Garraf, se n'han utilitzat un total de 33 caixes, dotze dels quals tenien ous o pollets

Les caixes niu dels parcs del Garraf i Olèrdola afavoreixen la reproducció d'ocells insectívors. Diputació de Barcelona

Les caixes niu dels parcs del Garraf i Olèrdola afavoreixen la reproducció d'ocells insectívors. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El centenar de caixes niu instal·lades aquesta primavera als parcs del Garraf i Olèrdola, inclosos en la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, han afavorit la presència d'ocells insectívors, especialment mallerengues carboneres, que han ocupat fins a 40 de les caixes niu. L'objectiu d'aquests nius era incrementar la presència d'ocells insectívors per minvar l'afectació d'erugues, especialment la peluda i la processionària del pi.

Les caixes niu proveeixen d'una estructura per tal que algunes espècies d'ocells, bàsicament insectívors, puguin nidificar en indrets on els arbres no arriben a assolir mides apropiades per tenir forats o esquerdes. Els nius instal·lats, a més de facilitar el procés de nidificació d'algunes espècies d'ocells, proveeixen al parc i al seus equipaments, un bon recurs pedagògic.

El seguiment d'ocupació de les caixes niu realitzat aquest any ha demostrat que, de les 66 caixes visitades en diferents indrets del Parc del Garraf, se n'han utilitzat un total de 33 caixes, dotze dels quals tenien ous o pollets i altres catorze caixes han estat usades només com a dormidor. Algunes de les quals han estat colonitzades per rates cellardes (Eliomys quercinus), un petit rosegador de costums nocturns i de gran agilitat.

Per espècies, l'ocell que més ha aprofitat aquesta oportunitat aquesta oportunitat per construir el niu en aquests caixes de fusta, ha estat la mallerenga carbonera (Parus major), que ha ocupat fins a 40 caixes niu, en sis de les quals s'hi han trobat ous i en altres tres, pollets, que es van poder anellar.

També es van trobar tres nius ocupats per mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus), un dels quals hi havia cinc pollets d'uns catorze dies que es van poder anellar. També al parc d'Olèrdola es va trobar un altre niu de mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) que contenia sis ous.

En total, en els Parcs del Garraf i Olèrdola aquest any s'han anellat 12 polls, entre mallerengues carboneres, emplomallades i pardals comuns.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local