Estiu 2016

Agost molt sec a la major part de Catalunya

La situació meteorològica del mes d’agost ha estat marcada per un predomini de les altes pressions, que s’estenien des de l’Atlàntic abraçant bona part d’Europa occidental i fins al centre del continent

Agost molt sec a la major part de Catalunya. EIX

Agost molt sec a la major part de Catalunya. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La situació meteorològica del mes d’agost ha estat marcada per un predomini de les altes pressions, que s’estenien des de l’Atlàntic abraçant bona part d’Europa occidental i fins al centre del continent. Aquesta situació, amb l’anticicló atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, ha provocat, de manera similar al juliol, un lleuger flux de component nord que ha frenat la incidència de la massa d’aire càlid saharià. Així, tot i haver estat un mes càlid en general, la temperatura no s’ha enfilat fins a valors extremadament alts.

La conseqüència més remarcable d’aquesta situació d’estabilitat atmosfèrica ha estat l’escassa precipitació recollida durant el mes, per sota de 5 mm a amplis sectors del territori: bona part de Ponent, àrees de la Catalunya Central, del Prepirineu occidental, prelitoral i litoral Sud i punts del prelitoral i litoral Central. Tot i que en altres sectors s’han enregistrat valors superiors, en general tampoc s’ha arribat a la mitjana climàtica, i també cal qualificar el mes de sec o molt sec. Cal recordar que a gran part del Pirineu i Prepirineu, l’estiu és climàticament l’estació més plujosa.  

S’ha d’esmentar especialment l’escassa precipitació de finals de mes, contràriament al que sol ser habitual, i que ha contribuït de manera decisiva al balanç sec o molt sec del mes que ha presentat gairebé tot el país.

Tot i que els mesos d’agost d’anys recents també han estat secs o molt secs en algunes àrees del territori, la importància d’enguany rau en el fet que el dèficit pluviomètric ha estat generalitzat, només amb excepcions puntuals. Així, aquest agost ha estat, globalment, un dels més secs dels darrers anys, comparable al del 2011 o el del 2001. 

Els episodis puntuals de precipitació han estat provocats per l’arribada d’aire fred en altura i han deixat tempestes localment severes, amb calamarsa o pedra i intensitats destacades, típiques d’aquesta època de l’any. Tot seguit es descriuen breument els episodis registrats durant el mes.

Xàfecs aïllats entre el 3 i el 5 d’agost

Aquest primer episodi del mes, conseqüència del pas d’un front amb aire fred en altura, va començar durant la tarda del dia 3. Els xàfecs van anar localment acompanyat de tempesta i les quantitats recollides van ser minses o poc abundants, localitzades a  l’extrem sud del país, nord-est i Pirineu i Prepirineu.

Tempestes localment fortes el 9 i el 10 d’agost

El pas d’un solc amb aire fred en altura va provocar ruixats i xàfecs, localment acompanyats de tempesta i calamarsa, que van afectar sobretot el quadrant nord-est de Catalunya, però també punts del litoral Sud. Van arribar a ser d’intensitat forta o fins i tot torrencial.

·         Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 77,1 mm a Ulldeter (2.410 m), al Ripollès; 73,4 mm a Anglès (Selva); i 54,8 mm a la Vall d’en Bas (Garrotxa).
·         Durant el dia 9 es va arribar a superar el llindar de 40 mm en 30 minuts a Anglès (Selva), amb 43,0 mm; mentre que el llindar de 20 mm en 30 minuts es va superar a: Puigcerdà (Cerdanya), amb 35,8 mm, Torredembarra (Tarragonès), amb 37,1 mm i el Vendrell (Baix Penedès), on es van enregistrar 26,7 mm.

Nou episodi de tempestes localment importants entre el 15 i el 20 d’agost

L’arribada d’una altra massa d’aire fred en altura el dia 15 va marcar l’inici d’un nou episodi de tempestes localment fortes, que van afectar sobretot la meitat nord del Principat, i especialment el sector de Ponent el dia 16. Aquest episodi es va allargar fins al dia 20, amb un impàs el dia 18, quan només es van produir alguns ruixats aïllats i minsos. Entre el dia 15 i el 17 i entre el 19 i el 20, els ruixats i xàfecs van anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.

·         Les quantitats diàries més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser 57,5 mm a Borgonyà (Osona) i 46,3 mm a Casserres (Berguedà), ambdues enregistrades el dia 16.
·         Els dies 16 i 20 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a algunes estacions de la XEMA: el dia 16 a Navès (Solsonès), amb 32,8 mm, el Poal (Pla d’Urgell), on es van recollir 32,5 mm i a Golmés (Pla d’Urgell) 22,3 mm. El dia 20 es va superar aquest llindar a Alinyà, amb 31,2 mm i a Organyà, amb 28,0 mm, ambdues a la comarca de l’Alt Urgell.

Xàfecs entre la tarda del 28 i el 31 d’agost

Durant la tarda del dia 28 va començar l’últim episodi de tempestes de l’agost, causat per l’arribada d’aire fred en altura, que no va poder alleujar el dèficit pluviomètric del mes. Els ruixats i xàfecs anaven localment acompanyats de tempesta i calamarsa els dies 28 i 29. Van afectar el Pirineu, Prepirineu, l’àrea dels Ports, punts del litoral i prelitoral i de la Catalunya Central.

·         La quantitat diària més destacada registrada a les estacions gestionades per l’SMC va ser de 44,5 mm a Beget (Ripollès) el dia 28.
·         El dia 29 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a l’estació de Girona (Gironès), amb 20,6 mm.


Càlid però no excepcional

L’agost ha estat càlid a gran part del Principat (figura 1), especialment a punts del Prepirineu oriental, però també a punts del Pirineu i Prepirineu occidental i del prelitoral. Tot i així, no s’han assolit valors de temperatura màxima excessivament alts, i per tant no s’han produït onades de calor pròpiament dites (superació durant tres dies consecutius del percentil 98 de la temperatura màxima d’estiu).

En canvi, el mes ha estat normal a punts de Ponent i del litoral Sud, arribant a enregistrar-se valors de temperatura mitjana per sota de la mitjana climàtica.

Els valors de temperatura màxima més elevats s’han enregistrat sobretot els dies 3, 4 i 8 d’agost. A les estacions de la XEMA es van enregistrar 39,3 ºC a Anglès (Selva) el dia 4 i 38,3 ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre), el dia 8. Al Pirineu i d’altres punts elevats del país, en canvi, la temperatura màxima s’ha donat a finals de mes, entre els dies 23 i 28 d’agost.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local