Servei Meteorològic de Catalunya

Tardor càlida a gran part de Catalunya i amb pluges molt irregulars

Aproximadament un 85% de la superfície de Catalunya ha tingut una temperatura mitjana superior a 0,5 ºC respecte de la mitjana climàtica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La tardor del 2016 (mesos de setembre, octubre i novembre) es pot qualificar globalment de càlida a gran part de Catalunya –a excepció d’algunes zones de l’Altiplà Central i del Pirineu- i de pluviomètricament irregular, amb tres episodis de pluges abundants però que van afectar de manera molt contrastada depenent de la comarca, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Entre els dies 12 i 14 d’octubre es va produir la tongada de pluja més abundant de l’any fins a aquell moment, arribant a quantitats excepcionals de més de 200 litres en 24 hores a punts del sud del Maresme. Entre el 20 i el 24 de novembre va tenir lloc un segon episodi important de xàfecs que va afectar especialment les cotes altes del Pirineu i entre els dies 26 i 28 de novembre es va produir una tercera tongada de xàfecs intensos que van deixar més de 100 litres en poques hores en punts de l’Empordà i del litoral i prelitoral Central.
Una tardor càlida al 85% del territori

Aproximadament un 85% de la superfície de Catalunya ha tingut una temperatura mitjana superior a 0,5 ºC respecte de la mitjana climàtica, i per tant en aquests indrets cal qualificar la tardor d’enguany de càlida. L’anomalia positiva ha estat més marcada a sectors de l’altiplà Central, de la plana de Vic i de l’Alt Empordà, així com a punts del Barcelonès i del prelitoral Sud. En aquestes àrees la temperatura mitjana s’ha situat entre 1,5 ºC i 2 ºC per sobre de la mitjana climàtica. A l’altre extrem, s’ha arribat a enregistrar anomalia lleugerament negativa a punts elevats del Pirineu occidental. Els valors de temperatura propers a la mitjana climàtica fan que aquesta tardor es pugui qualificar de normal a bona part del Pirineu occidental, punts del Pirineu i Prepirineu oriental, sectors de Ponent i de l’àrea dels Ports.

Un novembre fred al Pirineu i l’extrem occidental del país

El setembre va ser càlid a gairebé tot Catalunya, tret de sectors de l’altiplà Central, Prepirineu i Pirineu, on va ser normal. Aquest balanç càlid va ser conseqüència de la calorada excepcional de principis de setembre i de la presència d’altes pressions durant gran part del mes. L’octubre també va ser majoritàriament càlid, sobretot a la depressió Central i punts de les Terres de l’Ebre. En aquest cas, les pertorbacions que van afectar el país, amb fluxos del sud-est (càlids i humits) haurien inhibit les masses fredes procedents d’altes latituds. Per últim, el novembre, tot i que a bona part de Catalunya va resultar càlid, es pot qualificar de normal o fred al Pirineu i a l’extrem occidental del país. La configuració meteorològica del mes va estar caracteritzada per una marcada ondulació del corrent en jet (vent de l’oest) en altura, la qual va provocar el bloqueig de les masses fredes procedents d’altes latituds.

Dèficit de pluja a l’Ebre i a sectors de Ponent

Pel que fa a la precipitació, ha presentat una distribució irregular. A grans trets, es pot dir que el territori català ha tingut, d’una banda, una tardor seca a una mica més d’un terç del territori. El dèficit pluviomètric ha estat especialment remarcable a les Terres de l’Ebre i també a alguns sectors de Ponent, de la Catalunya Central i punts del prelitoral, on no s’ha arribat al 70% de la precipitació mitjana. Per contra, l’estació ha resultat plujosa a aproximadament una quarta part de Catalunya. Aquestes àrees se situen a bona part del Pirineu i Prepirineu, sectors de Ponent i punts del litoral i prelitoral Nord i Central. En valors absoluts, s’han arribat a superar els 500 litres a punts elevats del vessant sud del Pirineu i del Prepirineu oriental, mentre que en àrees de Ponent no s’han assolit els 100 litres o fins i tot la pluja recollida ha quedat per sota de 75 litres.

La irradiació solar ha estat lleugerament inferior a la mitjana dels darrers anys a bona part de Catalunya. Tot i que al setembre es van enregistrar valors elevats, l’abundant nuvolositat dels dos darrers mesos, especialment remarcable al litoral durant l’octubre i a la meitat occidental durant el novembre, va fer que la mitjana estacional quedés, en general, per sota dels valors de referència.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local