Penedès agrícola

Creen la plataforma ciutadana #StopAgroparc per aturar el projecte del Grup Ametller a l'Alt Penedès

El moviment aplega ecologistes, partits polítics i entitats que volen evitar que aquest agroparc canviï el model de territori i industrialitzi el Penedès agrícola

La plataforma creu recorda que l'agroparc de 121 hectàrees es vol construir en espais agraris i forestals, catalogats com a sòls no urbanitzables i d’especial protecció de la vinya

Creen la plataforma ciutadana #StopAgroparc per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller a l'Alt Penedès. EIX

Creen la plataforma ciutadana #StopAgroparc per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller a l'Alt Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El moviment contra la construcció de l'Agroparc del Grup Ametller a l'Alt Penedès ha creat una nova plataforma ciutadana que es va constituir el passat 2 de març a Sant Llorenç d’Hortons i que lluitarà per aturar aquesta construcció de 121 hectàrees en un sòl no urbanitzable. Ciutadans, principalment de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, però també  d’altres poblacions com Vilafranca, Olèrdola, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Sant Sadurní d’Anoia han creat la plataforma ciutadana #StopAgroparc, que neix amb el suport d’entitats com l’Assemblea La Guspira de St. Llorenç d’Hortons, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, Unió de Pagesos, ADEMA de Sant Sadurní, L’Associació Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues i de partits com la CUP de Gelida i ENTESA-ERC-MES-AM de Sant Llorenç d’Hortons.

Amb aquest punt de partida, la plataforma #StopAgroparc es va presentar ahir públicament a Vilafranca del penedès i ha anunciat un seguit d’accions per informar la població de Gelida, de Sant Llorenç d’Hortons i de tot el Penedès, dels "perjudicis que comporta la construcció d’aquest Agroparc de 121 hectàrees, entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons": "hem iniciat una campanya de recollida d’al·legacions individuals i col·lectives (entitats i partits) sobre l’Agroparc. Volem donar la veu a tothom que no està d’acord amb el projecte, des de la ciutadania, a l’entramat associatiu, a la pagesia, als sectors polítics..."

L'objectiu de la campanya és que el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, rebi el missatge clar que "no volem aquest Agroparc en aquest sòl no urbanitzable catalogat com a sòl de protecció especial de la vinya, valor natural, valor mediambiental i connectors. Volem sensibilitzar la població de l’impacte d’aquest Agroparc, tant al territori, a la biodiversitat, com en l’equilibri econòmic local de les petites i mitjanes empreses familiars del sector agrari i vitivinícola", han explicat els portaveu de la plataforma.

Ara iniciaran campanyes de difusió perquè la població pugui demostrar el seu rebuig al projecte, com l’edició de banderoles pels balcons, enganxines, xapes, cartells i altres materials per visualitzar l'oposició al projecte com a #StopAgroparc.

Durant la presentació de la plataforma han recordat que "aquest agroparc de 121 hectàrees es vol construir en espais agraris i forestals, catalogats com a sòls no urbanitzables i d’especial protecció de la vinya; i que trencarà el connector ecològic entre els Espais d’Interès Natural de Montserrat i Roques Blanques i el de les Muntanyes d’Ordal". A més, apunten que "posa en perill l’àliga cuabarrada de Gelida, perquè és la seva zona de caça i és una espècie en perill crític d’extinció i protegida a nivell europeu, ja que a Catalunya només queden 62 parelles".

La plataforma vol que "no s’especuli amb el sòl agrícola, ni que s’encobreixin zones industrials" ja que consideren que el projecte de Grup Ametller canviarà el model de comarca industrialitzant el Penedès agrícola: "no s’ajusta a la legalitat urbanística, perquè un sòl agrícola no pot generar mai aprofitaments urbanístics que impliquin la construcció d’una zona industrial. El projecte és un autèntic frau a la legalitat urbanística catalana". I recorden que l'agroparc "tindrà un fort impacte ambiental irreversible perquè s’hi volen ubicar moltes instal·lacions, com una zona industrial (14,2 ha), 3 granges 3,14 (ha), un aparcament (2,87 ha), un hotel (1,41 ha), hivernacles (3,42 ha), cultius (50,94 ha), vials de connexió (2,22 ha), una depuradora, una bassa d’aigua, una planta de compostatge, una planta de tractament de residus, unes bodegues de vins i caves, una cerveseria, un molí d’oli, magatzems agrícoles, un edifici de control, els serveis centrals d’Ametller Origen, un museu, una sala de conferències, una sala d’exposicions, una agrobotiga, una central de trigeneració..."

El moviment ciutadà alerta que el projecte "comportarà una forta pressió humana i circulatòria, perquè està previst que el visitin 200.000 persones anualment i es desplacin diàriament 700 treballadors/es. Donarà cobertura a 154 botigues del grup (actualment en té 84), i volen comercialitzar 4 milions d’ampolles de cava i vi, 2 milions de litres de cervesa i 50.000 menús diaris. La carretera local que uneix Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, no pot assumir aquest augment de densitat de trànsit pesant i comportarà la saturació d’aquesta via per a la població de Sant Llorenç d’Hortons i un augment de la contaminació degut a l’increment de cotxes i camions".

Entre els arguments que exposa la plataforma #StopAgroparc destaca el fet que el projecte "no crearà 700 llocs de treball com s'ha anunciat, ja que el Grup Ametller desplaçarà els seus treballadors del polígon industrial de Sant Pere Molanta i altres, a l’Agroparc". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local