Millores a la xarxa

Endesa sensoritzarà i digitalitzarà un 25% dels centres de transformació de l'Alt Penedès i Garraf en els propers dos anys

Les actuacions previstes per al trienni 2021-2023 beneficiaran als prop de 156.000 clients que la companyia té al territori

Endesa sensoritzarà i digitalitzarà un 25% dels centres de transformació de l'Alt Penedès i Garraf en els propers dos anys. Endesa

Endesa sensoritzarà i digitalitzarà un 25% dels centres de transformació de l'Alt Penedès i Garraf en els propers dos anys. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa preveu digitalitzar i sensoritzar, en els propers dos anys, fins a un 30% de les seves instal·lacions de mitjana i baixa tensió a l’Alt Penedès i fins a un 20% del Garraf. Es tracta d’una de les iniciatives més destacades del Pla d’inversions de la Companyia a les dues comarques, dotat amb 9,2 milions d’euros per a l'Alt Penedès i d'11,2 al Garraf, per al pròxim trienni (2021-2023). I és que la implantació de mesures que permetin fer cada com més intel·ligent i digital la xarxa elèctrica és un dels pilars fonamentals per a reforçar la qualitat del subministrament elèctric als gairebé 156.000 clients que Endesa té al territori, on també es vol incrementar la resiliència i afrontar amb èxit la transició energètica.

Aquesta evolució de la xarxa elèctrica actual a la digital permetrà guanyar en seguretat i fiabilitat, de manera que repercutirà positivament en la qualitat i continuïtat del subministrament elèctric. En concret es realitzaran actuacions que permetran obtenir i gestionar dades sobre els elements de la xarxa elèctrica a 513 centres de transformació de mitjana i baixa tensió de les dues comarques, que representen un 25 % del mercat gestionat. L’objectiu és múltiple: evitar frau elèctric, sobrecàrregues i incrementar l’eficiència i l’automatització de les infraestructures.

En el mateix sentit, la Companyia també realitzarà un impuls addicional per a automatitzar les línies elèctriques de l’Alt Penedès i Garraf i de cara l’any vinent preveu assolir els 400 punts telecomandats a la regió, la qual cosa representa un increment del 10% respecte a les xifres actuals. La instal·lació dels dispositius d’actuació remota possibilita controlar i maniobrar la xarxa a distància des del Centre de Control de la Companyia. Això fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, ja que agilitza la localització de l’avaria i, alhora, permet fer maniobres a distància i en temps real sense necessitat de desplaçar-hi personal. Aquesta última característica ha estat, de fet, clau durant tot l’estat d’alarma decretat per les autoritats arran de la crisi sanitària originada per la Covid-19, en el qual era crucial reduir la mobilitat.

A banda de la digitalització i automatització de la distribució elèctrica, el Pla d’inversions 2021-2023 també contempla adequar i millorar infraestructures. Així, per exemple, es preveu adequar un total de 21 quilòmetres de xarxa elèctrica en un total de 21 línies de mitjana tensió per mantenir la millora constant dels índexs de qualitat i continuïtat del servei, de manera que es redueixin les incidències a la xarxa com els microtalls, amb especial atenció a entorns afectats per condicions climatològiques extraordinàries, i s’incrementarà l’alimentació i suport entre línies adjacents. Aquests treballs consistiran en la millora de l’aïllament i el cablejat de línies aèries, així com la substitució de xarxa subterrània, que s’adaptarà perquè tingui més capacitat i fiabilitat.

Per tal d'establir aquest pla s'ha escoltat el territori i s’han orientat les actuacions per a satisfer els seus requisits més immediats. Així, s’ha fet una estimació de l'evolució de la demanda per tal de planificar les infraestructures i el volum i la ubicació dels nous subministraments, i un repte ambiciós, ja engegat en exercicis anteriors: avançar encara més en la digitalització de la xarxa per a millorar la seva operativitat davant els nous usos energètics. L’horitzó amb el qual es treballa és el d’incrementar la capacitat de la xarxa i guanyar en robustesa i flexibilitat per tal d’incrementar la qualitat del subministrament elèctric al territori. La voluntat de la Companyia és també millorar la resiliència de les xarxes elèctriques de cara a fenòmens meteorològics tan excepcionals i virulents com va ser el temporal Gloria, que va tenir lloc a finals del passat mes de gener.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local