Cicloestació

Vilanova i la Geltrú farà un aparcament "controlat" de bicicletes a l'estació de trens

El servei començarà oferint 100 places mentre que les 20 restants es destinaran a bicicletes elèctriques, de càrrega i amb remolc o bicicletes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda

L'espai, que serà de pagament, comptarà amb càmeres de vídeo vigilància, estarà cobert i homologat per poder oferir un servei d'assegurança per robatori

Vilanova i la Geltrú farà un aparcament

Vilanova i la Geltrú farà un aparcament "controlat" de bicicletes a l'estació de trens . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú comptarà aquest hivern amb la primera cicloestació en superfície i automatitzada amb capacitat per a 120 bicicletes. El servei començarà oferint 100 places mentre que les 20 restants es destinaran a bicicletes elèctriques, de càrrega i amb remolc o bicicletes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Amb aquesta infraestructura la ciutat fa un pas més per facilitar als ciutadans la mobilitat intermodal amb la xarxa de transport públic. Els usuaris de la cicloestació aparcaran les bicicletes de forma segura a la plaça d'Eduard Maristany (plaça de l'estació).

La cicloestació és un aparcament segur de bicicletes situat al node de transport més important de la ciutat. La seva funció és la de connectar els itineraris pedalables de la ciutat amb els itineraris interurbans. Per a Antoni Palacios, regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà la inclusió de la bicicleta en la intermodalitat significa millorar l'eficiència de la cadena de transport. “Es tracta de reduir desplaçaments de vehicles de motor privats per connectar amb les xarxes de transport col·lectiu. Això ajuda també a reduir desplaçaments i presència de cotxes cap al centre, l'aparcament i tot el que comporta”.

El projecte, les obres del quals comencen demà, 8 de setembre, té el seu origen en la demanda ciutadana expressada en processos participatius previs. També forma part de les previsions incloses en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Vilanova i la Geltrú i el Pla Estratègic de la Bicicleta 2025, així com en el Pla de Mobilitat de la regió Metropolitana de Barcelona com a infraestructura cabdal per a la millora de la connexió amb les xarxes de transport públic per carretera i ferrocarril.  L'inici de les obres és el preludi de la Setmana Europea de la mobilitat que se celebra entre el 16 i el 22 de setembre.

El regidor de Mobilitat i projectes i obres d'espai urbà, Antoni Palacios valora com a fonamental “seguir creixent i millorant la xarxa existent de carrils bici tot relligant la ciutat cada cop més amb itineraris pedalables. I mentre això es va fent hem de fer també que la bicicleta esdevingui una alternativa competitiva amb la resta de formes de desplaçar-se i sobre tot respecte el cotxe i la moto. La cicloestació ha d'ajudar a incrementar el paper de la bicicleta en la mobilitat diària”.

La gestió de l'espai estarà a càrrec de l'empresa VNG Aparcaments. La cicloestació és un recinte tancat, ventilat, amb llum natural, amb tecnologia per controlar l'accés automatitzat i restringit als usuaris registrats i amb targeta d'accés. És per aquest component d'espai segur que s'espera un increment progressiu dels desplaçaments en bicicleta per agafar el transport públic. El recinte serà vídeo vigilat i amb telecomandament. En previsió de potencials talls de subministrament elèctric, comptarà amb dispositius com comunicadors per a poder donar avís en cas d'emergència.

La cicloestació entrarà en servei amb aquestes 120 places inicials. En funció de la demanda, es podrà duplicar la seva capacitat. El sistema de barres inicial pot ser substituït per un mecanisme hidràulic de suports en suspensió que permetrà l'estacionament en dos nivells i créixer fins a les 240 places. Les barres sobrants es reubicaran en altres punts de la ciutat.

El servei funcionarà 24 h. al dia els 365 dies a l'any. Els usuaris hauran de formalitzar un registre a VNG aparcaments. Cada usuari podrà registrar fins a dues bicicletes amb el seu corresponent número de bastidor, els menors d'edat requeriran un adult de referència. Els preus dels abonaments es modelaran segons els preus públics actualment vigents per oferir una alternativa atractiva als usuaris.

L'espai comptarà amb càmeres de vídeo vigilància, estarà cobert i homologat per poder oferir un servei d'assegurança  per robatori. Ha d'actuar com un aparcament de rotació per tant i per evitar que esdevingui aparcament permanent es limita el temps d'estacionament. Habitualment aquests terminis són de 48 hores els dies feiners i de 72 hores els caps de setmana.

La ciutat haurà de comptar en el futur amb una xarxa d'aquests aparcaments en altres espais que ajudin per exemple a connectar amb equipaments i llocs de la ciutat com el port, l'auditori, les pistes esportives, Ribes Roges, l'Hospital, etc.

El disseny modular d'aquestes estacions fa preveure que en poc temps puguin arribar al 100% de la seva capacitat. L'objectiu és afegir altres estacions semblants, per exemple dins la mateixa estació del ferrocarril. Des del punt de vista de la tecnologia els lectors de les màquines de validació ja poden reconèixer les targetes de l'aparcament com a part del sistema tarifari integrat el que faria viable el creixement d'aquests espais dins els entorns de les estacions. En aquest sentit, l'experiència de les grans estacions integrades a Europa són l'exemple a seguir. La més gran del món és la Stationsplein d'Utrecht que es troba l'estació central d'Utrech i té capacitat de 12.500 usuaris. Entre les estacions a França trobem exemples a Perpinyà, Tolosa, Lió o Estrasburg amb cicloestacions integrades en la seva xarxa de transport públic d'entre 1.800 i 2.400 places.

La cicloestació de Vilanova està dimensionada en la línia d'altres equipaments semblants arreu de l'Estat. Entre els exemples més propers tenim l'experiència del Bicibox a Gavà amb una estació de 100 places que en 3 anys es troba al 80% de la seva capacitat, Una experiència que s'està replicant a Badalona amb una estació de 120 places com la de Vilanova.

Bicibox també fa estacions de petites dimensions com la que hi ha a Sant Joan Despí amb 40 places i també desplega, amb el mateix sistema bicibox, gàbies tancades amb poques places d'aparcament tot substituint als aparcaments en barra. Aquests espais ajuden a generar l'efecte de xarxa de punts segurs per a l'aparcament. Entre les capitals que ja compten amb serveis similars hi ha Vitòria amb una estació vigilada i amb control d'accessos a l'interior de la seva estació d'autobusos, amb 120 places de capacitat o Sevilla amb una estació amb 250 places.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local