50è aniversari de la mort del Mestre

El 42è Festival Internacional de Música Pau Casals reivindica el llegat viu del músic mig segle després de la seva mort

El pianista americà Richard Goode honra el mestre amb un concert de Beethoven al Vendrell

El 42è Festival Internacional de Música Pau Casals reivindica el llegat viu del músic mig segle després de la seva mort. ACN

El 42è Festival Internacional de Música Pau Casals reivindica el llegat viu del músic mig segle després de la seva mort. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 42è Festival Internacional de Música Pau Casals reivindica el llegat viu del músic coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. N'ha estat un exemple el concert d'aquest dijous a l'auditori Pau Casals per part del pianista Richard Goode, qui es va relacionar amb el mestre als anys 60 del segle XX. En un ambient tènue, el músic ha ofert un repertori de Beethoven, un dels compositors preferits del violoncel·lista. El certamen també ha inclòs activitats i concerts de joves talents que no han coincidit amb Casals. "Volem que visquin l'ambient que va viure Pau Casals i es connectin amb la figura del mestre", ha apuntat Oriol Toldrà, director del certamen. El festival s'allargarà fins aquest dissabte, després d'una quinzena de concerts.

Enguany es commemora el cinquantè aniversari de la mort del mestre violoncel·lista, una efemèride que l'organització del Festival Internacional Pau Casals ha rememorat amb intèrprets que van conèixer personalment el músic. Artistes com Pinchas Zukerman, Miklós Perényi o Richard Goode van coincidir amb Casals quan eren adolescents i mig segle després de la seva mort, han tornat a la ciutat natal del mestre per reivindicar-ne el llegat que els va marcar tota la seva carrera professional.

Sota el títol 'El darrer Beethoven', el pianista americà Richard Goode ha ofert un concert aquest dijous en un ambient tènue, amb les llums de l'auditori amb menys intensitat de l'habitual. Es tracta d'una decisió que ha estat presa per ajudar a "transmetre millor el sentit de la música" als espectadors. Aquesta ha estat la segona ocasió que Goode participa en el certamen, al qual va estrenar-se ara fa sis anys. Goode ha interpretat un repertori íntegrament de Beethoven, un dels compositors preferits de Casals. Un dels moments destacats de l'actuació ha estat la interpretació de les titàniques Variacions Diabelli, un encàrrec que es va fer al compositor per escriure una sèrie de variacions d'un vals al 1819 i de la qual en va acabar fent cinquanta propostes.

Sense perdre de vista els joves talents

Més enllà d'artistes consolidats, la 42a edició del certamen ha refermat el compromís envers els joves talents. Des de fa tres anys, el festival ofereix una estada a músics en espais on Casals va conviure i va treballar. A la vegada, els participants poden compartir experiències musicals amb altres figures reconegudes internacionalment vinculades amb el violoncel·lista. Enguany, una dotzena d'intèrprets i cinc mentors han participat en aquest projecte.

Segons el director artístic del festival, Bernard Meillard, mig segle després de la mort de Casals, el seu llegat continua sent necessari per la manera d'interpretar la música. "Casals tenia una relació molt especial amb la natura, on trobava la seva inspiració. Per als joves d'avui en dia, que tenen en compte el futur del planeta, Casals continua sent un model a seguir", ha assenyalat.

Dues cites pendents del festival

El programa del festival continuarà aquest divendres amb l'estrena mundial de l'obra 'El Carnaval dels animals', escrita per Albert Guinovart. Tot i que inicialment s'havia d'estrenar al Festival Salon-de-Provence, finalment serà l'Auditori Pau Casals del Vendrell el primer a veure als deu intèrprets a sobre de l'escenari. L'última actuació del certamen arribarà l'endemà dissabte, a càrrec de l'últim deixeble de Casals, el violoncel·lista Miklós Perényi.

A dos dies de cloure el certamen, el seu director Oriol Toldrà, ha celebrat l'acollida per part del públic que ha assistit tant als concerts com a les activitats incloses en el programa d'aquesta edició, amb més públic respecte l'anterior edició. De cara l'any vinent, l'organització treballa en una edició centrada en la relació entre el mestre i la música alemanya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local