Film Financing Market

13 projectes audiovisuals es reuneixen amb inversors privats per trobar finançament al Festival de Sitges

L’objectiu d’aquest esdeveniment, que ha reunit més de 300 participants al llarg d’aquesta setmana, és esdevenir un punt de trobada de l’ecosistema audiovisual català

13 projectes audiovisuals es reuneixen amb inversors privats per trobar finançament al Festival de Sitges. Generalitat de Catalunya

13 projectes audiovisuals es reuneixen amb inversors privats per trobar finançament al Festival de Sitges. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

13 projectes audiovisuals s’han reunit aquesta setmana amb 11 inversors amb l’objectiu de trobar finançament complementari. Es tracta de la primera edició de Film Financing Market (FFM), que compta amb la col·laboració del Clúster Audiovisual de Catalunya i que s’ha celebrat coincidint amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.

La iniciativa ha comptat per una banda, amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà d’un ajut de 54.300 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC) i per l’altra, amb ajut de 78.955,02eurosde l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, a través de la línia adreçada a Projectes Singulars.

En concret, les 13 produccions audiovisuals catalanes han estat seleccionades segons una anàlisi de riscos financers a partir dels resultats d’un algoritme dissenyat especialment per al FFM. Entre altres aspectes, s’ha tingut en consideració el valor comercial i el retorn econòmic de cada projecte, segons aspectes com el seu guió, el disseny de producció i els plans de comercialització. En tots els casos, es tracta de projectes de més d’un milió d’euros de pressupost que ja comptin amb un mínim del 70% garantit.

Segons el clúster manager del Clúster Audiovisual de Catalunya, Eduard Gil Baquero, “tenir una plataforma de finançament per a la indústria audiovisual es molt important i la idea del Film Financing Market és resoldre aquelles mancances de pressupost d'un projecte que encara no han sigut coberts per la producció, la coproducció i el contracte amb la televisió, plataforma o distribuïdora”, amb l’objectiu de garantir la seva rendibilitat.

Els responsables d’aquests projectes han participat en trobades personalitzades amb inversors i entitats que els poden oferir finançament per poder completar el desenvolupament de les produccions i garantir la viabilitat dels llargmetratges. Film Financing Market busca, així, esdevenir un espai de trobada entre l’ecosistema audiovisual i el dels inversors financers Aquesta primera edició del mercat ha reunit 300 participants.

D’altra banda, el Clúster Audiovisual de Catalunya ja va crear fa 9 anys la Setmana del Talent Audiovisual amb la intenció de crear un pont entre les universitats i la indústria i d’ajudar a finançar projectes que sorgeixen dels treballs de finals de carrera dels estudiants d’aquest àmbit. “És una iniciativa única a tot Europa perquè no hi ha cap altre que posi en valor d’aquesta manera els projectes del talent jove que surt dels nostres centres de formació”, apunta Gil. De fet, en el marc del Film Financing Market, part dels projectes seleccionats per presentar-se davant d’inversors sorgeixen de la darrera edició de la Setmana del Talent Audiovisual, que va comptar amb la participació de 35 universitats. Es tracta de projectes de ficció, de documentals, de programes de televisió, de videojocs i de tecnologia audiovisual, entre d’altres.

Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen reptes. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat de les empreses a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts relacionats amb els reptes estratègics del sector.

A Catalunya, la política de clústers va començar fa més de 30 anys. El programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altre d’altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local