Patrimoni Històric Artístic

El Museu del Ferrocarril amplia les instal·lacions per oferir un nou “viatge” més interactiu

L’equipament incorpora dues naus de 1.500 m2 reformades els últims set anys amb una inversió de més de 3 milions

El Museu del Ferrocarril amplia les instal·lacions per oferir un nou “viatge” més interactiu. ACN

El Museu del Ferrocarril amplia les instal·lacions per oferir un nou “viatge” més interactiu. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat a Vilanova i la Geltrú, ha estrenat aquest divendres l’ampliació de les instal·lacions, amb una “renovació profunda” de l’exposició permanent. Les històriques naus de manteniment de les locomotores nord americanes, datades del 1881, s’han convertit en un espai on passat i futur es donen la mà en un “viatge” interactiu on entra en joc la realitat augmentada i les propostes immersives. La directora del museu, Pilar Garcia, ressalta a l’ACN que l’equipament “dona un pas endavant” amb la intenció de “reforçar la tasca divulgativa” i oferir un discurs més atractiu per a tots els públics. La inaguració culmina set anys d’obres en els quals el govern espanyol ha invertit 3,4 milions d’euros.

La reforma de les dues naus històriques es remunta quinze anys enrere, quan es van dissenyar els primers projectes. L’obra, però, no es va començar a finançar fins a finals del 2015, quan el Ministeri de Foment va comprometre’s a invertir part del Programa de Conservació del Patrimoni Històric Artístic amb l’aleshores 1,5% Cultural, actualment elevat a un 2%.

Durant aquests més de set anys, les naus s’han sanejat i modernitzat per acollir la nova etapa del Museu del Ferrocarril. Els 1.500 m2 de les naus se sumen als més de 17.000 m2 d’espais interiors i exteriors que ja oferia l’equipament als seus visitants. La nova exposició es converteix en l’eix central de la visita “per poder fer un viatge complert des del passat i fins el futur”. “És la manera de descobrir tot el que ens ha aportat el tren i allò que ens aportarà”, ha explicat la directora del museu en una entrevista a l’ACN abans de la inauguració oficial de l’espai.

El nou museu es proposa “que les persones estimin més el ferrocarril, i que comprenguin la complexitat que l’envolta”. En aquest sentit, relata l’evolució des de finals del segle XIX amb un recorregut que comença a l’Estació de França de Barcelona com a espai “més emblemàtic” de la història del ferrocarril a Catalunya. Una maqueta en miniatura recrea minuciosament aquesta estació per donar peu a la grandiloqüent i històrica locomotora Caldas en un espai que ret homenatge a la vessant més industrial del ferrocarril.

Garcia destaca que el nou format expositiu introdueix la realitat augmentada, la interacció constant del visitant i diversos muntatges auditius i audiovisuals. Al mateix temps, els visitants disposen d’una targeta “que els converteix en autèntics viatgers, amb un perfil particular que descobriran al final de l’itinerari”. “Apostem per un relat molt més seductor”, ressalta.

Després del recorregut per la indústria, l’exposició condueix a la Gran Nau per conèixer de prop l’engranatge humà i tecnològic que hi ha rere el món ferroviari. Garcia confia que l’exposició permetrà als visitants “reflexionar” sobre què comporta tot el funcionament de la xarxa de trens “que diàriament utilitzen centenars de milers de persones sense pensar tota la gran complexitat que amaga”.

Un dels grans reclams del nou espai és la visita al Talgo II, que antigament estava a l’espai exterior, amb el conseqüent deteriorament que això comportava. Amb el comboi, el museu posa èmfasi a tota la innovació que va suposar aquest tren quan va entrar en circulació a partir del 1950. Just al costat, el museu planta al mig de la Gran Nau una maqueta a mida real de com serà el Talgo que començarà a circular a partir del 2024, amb rengleres de tres seients i pantalles per a cada passatger.

“L’exposició permet conèixer i reconèixer com la innovació s’ha anat incorporant al disseny dels vehicles per donar més confort al viatger”, explica Garcia, que assenyala el nou Talgo com un exemple de la “modernitat continuada” en què està immers el sector ferroviari. Una modernitat, apunta la directora, que els visitants ara també poden palpar a través d’un simulador de conducció i de diversos expositors immersius.

Amb les noves instal·lacions, el Museu del Ferrocarril confia “seduir” molts més visitants, “perquè el tren té un iman especial que l’exposició ara potencia al màxim”. L’aspiració és duplicar els 40.000 visitants anuals que rebia fins ara.

L’ampliació del museu ha estat inaugurada oficialment aquest divendres a la tarda, i estarà obert al públic a partir d’aquest dissabte 28 d’octubre, quan es commemora el 175è aniversari del primer tren a l’estat espanyol. La doble celebració l’han lloat els responsables d’Adif, Renfe i de la Fundació de Ferrocarrils, així com els alcaldes de Vilanova i Mataró.

Al seu torn, el secretari d’estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas, ha ressaltat la inauguració del nou museu com una “oportunitat per al desenvolupament econòmic i turístic”. “Més que un museu de locomotores, és un museu de les persones i de tot allò que ens ha passat com a societat des del 1848”, ha afegit, tot destacant que permet palpar “com el tren ha transformat la ciutadania”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local