Tots Sants

Una vintena d’artistes critiquen el “negoci funerari” en una exposició de taüts de cartró

‘La gran dormida’ s’inaugura la nit de Tots Sants a Sant Pere de Riudebitlles

Una vintena d’artistes critiquen el “negoci funerari” en una exposició de taüts de cartró. ACN

Una vintena d’artistes critiquen el “negoci funerari” en una exposició de taüts de cartró. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una vintena d’artistes de dins i fora Catalunya han participat en l’exposició ‘La gran dormida’ que Riudebitlles Territori d’Art inaugurarà la nit de Tots Sants al reformat Molí de Can Xerta de Sant Pere de Riudebitlles. La mostra comptarà amb 25 taüts fets de cartró amb dissenys diferents que tenen l’objectiu de “posar en valor l’ús d’aquest material alhora que criticar el negoci de la mort”, ha explicat a l’ACN l’artista i ideòleg de l’exposició, David Ribas. La idea de crear fèretres de cartró prové de la llarga tradició paperera que té el municipi i reivindica, segons apunta Ribas, que una empresa valenciana va aconseguir homologar taüts de cartró però “el lobby de les funeràries va impedir que sortissin al mercat”.

‘La gran dormida’, titulada com la novel·la negra de l’escriptor americà Raymond Chandler, té més a veure amb la crítica cap al “monopoli de les funeràries” i la “sàtira al voltant de la mort”. L’exposició defensa que els taüts de cartró són més econòmics, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient però alhora “proscrits per l’exclusiu negoci de la mort”.

Tal i com explica l’artista i organitzador de la mostra, David Ribas, a banda de la reivindicació pels “preus abusius” dels enterraments, s’ha buscat donar un toc d’humor per “trencar amb el silenci i el tabú entorn de la mort”.

Ribas afegeix que amb els taüts de cartró s’ha volgut fer honor a la “tradició de segles d’indústria paperera” al municipi i de producció, en els darrers anys, de caixes d’aquest material. De fet, temps enrere existien fins a catorze fàbriques de paper que abastien econòmicament el poble. Una de les empreses que encara perduren en l’actualitat ha fet 25 taüts de cartró ondulat a mida real que han estat decorats i dissenyats per 25 artistes, entre els quals s’hi troben Fèlix Plantalech, August Rossell, Victòria Rabal o Ko Aarts.

Sant Pere de Riudebitlles, un niu d’art

A Sant Pere de Riudebitlles, a banda del paper i del cartró, “se’l situa al mapa per la seva tradició artística”. És habitual veure murals i pintures a qualsevol carrer del poble. Fa uns anys va néixer Riudebitlles Territori d’Art, un “punt de trobada artístic i un laboratori d’idees i de nous professionals”, tal i com es defineixen ells mateixos.

La membre de Riudebitlles Territori d’Art, Susana Domínguez, parla del poble i de l’entitat com “un estil de vida”. Explica que a Sant Pere de Riudebitlles “sempre hi ha artistes, nascuts aquí i d’altres que arriben enamorats del poble i de la manera que tenim aquí de viure l’art i la cultura”.

L’exposició s’inaugura la nit de 31 d’octubre i estarà oberta al públic fins el 25 de novembre a Cal Xerta, un antic molí paperer que ha estat restaurat amb l’objectiu d’acollir mostres d’art i altres activitats culturals de la població.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local